Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Páření Boa constrictor

Dobrý den. Zajímalo by mě, jestli je lepší na páření Hroznýšů královských dát samce k samici nebo opačně. Ještě bych se chtěl zeptat: Když dojde k páření, měl bych je od sebe oddělit a po nějekém čase dát zas k sobě, nebo je nechat dokud budou mít o páření zájem. Díky za rady. PYTHON.

loading...
Předmět Autor Datum
Já dávám u hadů samce k samicím. Samce tam určitě nech déle než na jedno páření nebo ho připusť něko…
krokodýl 01.10.2007 21:10
krokodýl
Dávám samice k samcům. Když to uděláš opačně, měl by se údajně samec spíše věnovat prozkoumávání oko…
Jana 2 02.10.2007 09:27
Jana 2
Tak já vycházím z toho, že samci za samicemi v přírodě migrují a hledají je, takže jakmile ucítí sam…
krokodýl 02.10.2007 16:51
krokodýl
já bych se chtěl ze zvědavosti zeptat na stejné téma ale trochu jinak.Dá se v domácích podmínkách pr…
petr.tofi 12.08.2008 17:53
petr.tofi
Já to dělám podle toho jak mi to vyhovuje z hlediska terária. Někdy samce k samici a naopak. Pokud j…
drobek 12.08.2008 19:33
drobek
A jak je nejlepe pripravit samce Boa na pareni ? Staci jenom pokles teplot ? A je nejak treba pripra…
solid 13.08.2008 08:02
solid
to by mě taky zajímalo.Jak poznám že je samice připravená,jestli má jen nějaký krátký období,kdy se…
petr.tofi 13.08.2008 16:02
petr.tofi
Solid: A jak je nejlepe pripravit samce Boa na pareni ? Staci jenom pokles teplot ? A je nejak treb…
krokodýl 14.08.2008 09:53
krokodýl
Je už ten správný čas na páření hroznýšu?? diky poslední
araararura 18.08.2008 00:30
araararura

Dávám samice k samcům. Když to uděláš opačně, měl by se údajně samec spíše věnovat prozkoumávání okolí, než samicím. Ale v konečném důsledku to asi vadit nebude, protože na páření je necháš u sebe stejně několik týdnů, ne-li měsíců ...

Tak já vycházím z toho, že samci za samicemi v přírodě migrují a hledají je, takže jakmile ucítí samici, pokud tedy mají ten správný čas, tak se na jakékoliv prozkoumávání vybodnou a mají "oči" jen pro samici.;-) Ale třeba u carinat je to asi lepší naopak, aby se samice rozkoukávala a nepřemýšlela o sežrání samce:-D. Jinak si myslím, že je to celkem jedno. Ono ve skutečnosti to mám tak, že u temperátních (nejen) hadů po zimování dám oba do jednoho terárka a po období páření samce odendám do menšího a samici ponechám v původně společném. Podobně to řeším třeba u tropických psohlavců C. hortulanus, kdy samce mám odděleného přes zimní měsíce a stimuluji ho i poklesy nočních teplot a potom ho koncem zimy dám do terária k samicím a po pár týdnech až měsících a několika pářeních ho většinou zase oddělím a je sám až do dalšího páření. Prostě samice mají většinou u mě trochu větší (nebo i stejnou) nádrž, která v určité době (páření) slouží jako společná a mimo to období jsou samci většinou mimo.

Solid:

A jak je nejlepe pripravit samce Boa na pareni ? Staci jenom pokles teplot ? A je nejak treba pripravovat samice nebo si ji "pripravi" samec ?

To není tak jednoduché jednoznačně říct, co pomůže, záleží i na poddruhu nebo formě, u některých severnějších (nebo jižnějších, např. occidentalis) nebo horských forem imperátorů lze v podstatě i dělat jakýsi krátký zimní klid (některé formy snesou až nečekaně nízké teploty) a tyto extrémněji severní a jižní formy zcela určitě reagují mimo teplot i na fotoperiodu (délku dne), u tropických a nížinných forem (např. B. c. constrictor) se většinou pouze mírně snižují noční teploty v zimním období. Další možností je oddělený chov pohlaví, případně přidávání k samici dvou a více samců atd. Ovšem nakonec stejně i skvěle připravená zvířata nemusí spolu "fungovat" a naopak nezřídka jsem viděl, že lidé chovají dlouhodobě spolu jediný pár a nic s teplotami vědomě nedělají (ovšem to neznamená, že se teploty v průběhu roku nemění) a zvířata se nejen ochotně páří, ale i pravidelně odchovávají.

Tofi:

Jak poznám že je samice připravená,jestli má jen nějaký krátký období,kdy se spáří nebo kdykoliv.

Na samicích je možno poznat, když se jim zvětší folikuly, zesílí v zadní třetině těla, ještě lépe je to poznat sonograficky a někteří "profi" chovatelé mají s použitím sona pro kontrolu velikosti folikulů docela úspěchy. Ovšem na druhou stranu zrovna u hroznýšovitých hadů, u kterých samice často zadržuje spermie samců ve speciálních váčcích a využívá je až v tu pravou dobu (klidně i po více měsících) není nezbytně nutné, aby se hadi pářili těsně před nebo při ovulaci.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...