Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Páření Boa constrictor

Dobrý den. Zajímalo by mě, jestli je lepší na páření Hroznýšů královských dát samce k samici nebo opačně. Ještě bych se chtěl zeptat: Když dojde k páření, měl bych je od sebe oddělit a po nějekém čase dát zas k sobě, nebo je nechat dokud budou mít o páření zájem. Díky za rady. PYTHON.

loading...
Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
to by mě taky zajímalo.Jak poznám že je samice připravená,jestli má jen nějaký krátký období,kdy se… nový
petr.tofi 13.08.2008 16:02
petr.tofi
Solid: A jak je nejlepe pripravit samce Boa na pareni ? Staci jenom pokles teplot ? A je nejak treb… nový
krokodýl 14.08.2008 09:53
krokodýl
Je už ten správný čas na páření hroznýšu?? diky poslední
araararura 18.08.2008 00:30
araararura

Solid:

A jak je nejlepe pripravit samce Boa na pareni ? Staci jenom pokles teplot ? A je nejak treba pripravovat samice nebo si ji "pripravi" samec ?

To není tak jednoduché jednoznačně říct, co pomůže, záleží i na poddruhu nebo formě, u některých severnějších (nebo jižnějších, např. occidentalis) nebo horských forem imperátorů lze v podstatě i dělat jakýsi krátký zimní klid (některé formy snesou až nečekaně nízké teploty) a tyto extrémněji severní a jižní formy zcela určitě reagují mimo teplot i na fotoperiodu (délku dne), u tropických a nížinných forem (např. B. c. constrictor) se většinou pouze mírně snižují noční teploty v zimním období. Další možností je oddělený chov pohlaví, případně přidávání k samici dvou a více samců atd. Ovšem nakonec stejně i skvěle připravená zvířata nemusí spolu "fungovat" a naopak nezřídka jsem viděl, že lidé chovají dlouhodobě spolu jediný pár a nic s teplotami vědomě nedělají (ovšem to neznamená, že se teploty v průběhu roku nemění) a zvířata se nejen ochotně páří, ale i pravidelně odchovávají.

Tofi:

Jak poznám že je samice připravená,jestli má jen nějaký krátký období,kdy se spáří nebo kdykoliv.

Na samicích je možno poznat, když se jim zvětší folikuly, zesílí v zadní třetině těla, ještě lépe je to poznat sonograficky a někteří "profi" chovatelé mají s použitím sona pro kontrolu velikosti folikulů docela úspěchy. Ovšem na druhou stranu zrovna u hroznýšovitých hadů, u kterých samice často zadržuje spermie samců ve speciálních váčcích a využívá je až v tu pravou dobu (klidně i po více měsících) není nezbytně nutné, aby se hadi pářili těsně před nebo při ovulaci.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...