loading...
Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
S těmito informacemi rozhodně nesouhlasím!! Tyto doporučované teploty by tento druh pravděpodobně us…
čolkař 23.11.2007 15:03
čolkař
A já zase rozhodně nesouhlasím s vámi !!!! Je to fajn, že máte tak bohaté zkušenosti s kaiseráky, al…
coleoptera 06.01.2008 13:46
coleoptera
Mne se podařilo před dvěma roky získat několik larev od přítele. Tyto jsem držel v akváriu s přídavk…
čolkař 28.01.2008 10:24
čolkař
Tak je nové info - na burze byli kaiseráci za 2.500,- Kč/kus, přičemž kolega, který je prodával, mě…
Arutha 23.03.2009 10:45
Arutha
Takze asi koniec srandy a zhanania zvierat, ktore nepatria do ruk ludi ,ktori nemaju skusenosti s ml… poslední
stevex 03.11.2010 08:12
stevex

S těmito informacemi rozhodně nesouhlasím!! Tyto doporučované teploty by tento druh pravděpodobně usmrtily. V tomto případě se totiž jedná o záměnu s jinými druhy rodu. Na lokalitách dvou z nich jsem byl i osobně (celkem jsou známy 4 druhy). I když jsou ocasatí obojživelníci všeobecně dosti chladnomilní, tento druh představuje tak trochu výjimku. Česky se jmenuje čolek luristánský protože se vyskytuje v provincii Luristán. V této oblasti v létě panují velmi vysoké teploty a povrchová voda tu prakticky není.
Druh chovám dva roky a rozhodně podle mého pozorování není přiliž akvatický. Ve dne jsou v úkrytech a jsou poměrně světloplaší, teprve krátce po setmění vylézají někteří jedinci a vstupují do potůčku který mají ve výběhu. Při teplotách pod 18°C vyhledávají nejteplejší místa a shlukují se. Mají dost velké oči a dokonce reagují na infračervené světlo.
Já se ocasatými obojživelníky se zabývám již dlouhou dobu a řadu druhů jsem měl možnost pozorovat v jejich přirozeném prostředí. Tento druh spolu s dalšími ocasatými obojživelníky budeme vystavovat příští rok v květnu v Praze. Více se dozvíte časem na stránkách Klubu přátel ocasatých obojživelníků: www.caudata.wz.cz .

A já zase rozhodně nesouhlasím s vámi !!!! Je to fajn, že máte tak bohaté zkušenosti s kaiseráky, ale čím to tedy je, že reálné odchovy mám já a kolega Čuřík a ne vy ? My aplikujeme "studený akvatický chov" a za poslední dva roky máme cca 100ks odchovaných zvířat. Stěží to bude proto, že jsme trotlové, kteří vytvořili podmínky, kdy čolkům hrozí smrt, jak se tady snažíte ostatním nakukat.
O žádnou záměnu druhu v rámci rodu určitě nejde, fota na www.aquamaster.cz jsou z mého chovu a foto mláďat tady na poradna.net od kolegy ze Slovenska jsou jeho fota mých mláďat.
Pokud napíšete, já je chovám za takových a takových podmínek s těmito výsledky, nic proti tomu. Ale tvrdit, jako hotovou věc, že kaiseráci jsou teplomilný suchozemský druh je hloupost. :-(

Mne se podařilo před dvěma roky získat několik larev od přítele. Tyto jsem držel v akváriu s přídavkem vápníku a mořské soli za pokojových teplot. Zajistil jsem jim i osvětlení ve slunečním spektru. Larvy metamorfovaly ve stáří přibližně půl roku a délky 7 až 9 cm. I tak jim zůstaly fragmenty keříčkových žaber až do doby, než jsem je postupně umístil do terária s vápencovou dekorací a s umělým proudícím potůčkem. Zde mláďata pak velmi rychle vodu opustila a ukrývala se na spíše sušších místech. Nejlépe prospívala při teplotách okolo 24°C (u ocasatých obojživelníků teplota nevídaná) a i na souši dobře přijímala například nabízené larvy zavíječů voskových za kterými byla ochotna i krátce vylézt z úkrytu. Jako potravu jsem jim nabízel i různé svinky, rybenky, blešivce atd. , výživu jsem doplňoval vitamíny ve formě prášku. Do vody vstupovala hned po setmění a lovila zde patentky. Jen zcela ojediněle zůstalo některé mládě ve vodě pod kamenem i přes den. Vodu jsem z preventivních důvodů raději vyměňoval minimálně jednou týdně a pravidelně upravoval její tvrdost. V prosinci loňského roku již přesahovala délku deseti centimetrů a u několika jedinců již bylo možné rozeznat pohlaví. Proto jsem zkusil snížit teplotu na 18°C pro navození rozmnožování. Zvířata ale přestala přijímat potravu a začala trochu hubnout. Bohužel jsem musel na 14 dní odcestovat a to se jim stalo osudné. Podle zjištěných informací došlo k úhynu jednoho mláděte ve vodě a jeho rozkládající se tělo zapříčinilo úhyn i většiny ostatních, přežil jen jeden jedinec. Na skle nádrže bylo totiž vidět stopy jak se ostatní snažili odtud uniknout, což dříve rozhodně nedělali.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...