Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem dEKORACE

Ahoj mám jeden dotaz chci založit terárium pro leguána zeleného a nevím z jakých materiálu udělat stěny a pozadí.Terárko bude ve skříní je dost velké tak nevím co mám použít uvítám jakoukoli radu i jestli je lepší tam dát bazének na koupáním nebo jaké použít materiál na dno.Jestli můžete tak poraďte jak na to dik moc.

Předmět Autor Datum
Ahoj,nebudu Ti radit,ale popíšu jak to mám já. Takže dno:já to řešil linem,protože předtím jsem měl…
Pepé 07.10.2007 16:45
Pepé
Určitě musí být všechno precizně nalakované a vyspárované silikonem, kvůli vlhkosti, na dno bych kli…
krokodýl 07.10.2007 17:23
krokodýl
Mě se jako zadní stěna osvědčili naplocho nalepený břidliciový kameny, vyspárovaný betonem. Stačí je…
knoxville 07.10.2007 18:46
knoxville
Jj. Plošná bude v tomhle případě lepší.
krokodýl 07.10.2007 19:00
krokodýl
-> krokodýl S tou sítí máš asi pravdu,takže budu hledat jiné řešení :i:Akorát prosim Tě mohl by jsi…
Pepé 07.10.2007 20:34
Pepé
Koukni se sem http://www.ifauna.cz/rubriky/mdiskuse/show.php?tema =132051&r=3&m=3&page=1 Tady je to…
Melda 07.10.2007 23:16
Melda
A sakra,to byla fuška,ale docela překvapivé zjištění.Bohužel už mám zářivku objednanou a je na cestě…
Pepé 08.10.2007 15:48
Pepé
Ahoj tak teď jsem se v tom dost zamotal myslím v těch světlech nevím které mám vzít každý podporuje…
MEC 08.10.2007 20:59
MEC
Zatím jasně vede lampa T-Rex 100-150W.Pro veliká terária s leguány jako vyšitá:-D.
Melda 08.10.2007 21:09
Melda
Ahoj nemůžu tu lampa T-Rex 100-150W.nikde na internetu najít nevíte kde jí sehnat.A měl bych tam dát…
MEC 09.10.2007 06:47
MEC
http://farmapython.cz/katalog.php?kat=3&product=V%F Dbojky+s%A0produkc%ED+UV+spektra :))Stačí si vyb… poslední
Melda 09.10.2007 15:41
Melda

Ahoj,nebudu Ti radit,ale popíšu jak to mám já.
Takže dno:já to řešil linem,protože předtím jsem měl sympatex(taková ta koupelnová podložka),ale pod ním se mi držela voda a s močí to pak nebylo zrovna nejefektivnější a dost to také pak smrdělo.Lino je dobré na čištění.Jediné co mě ještě napadlo je dlažba,ta by i vypadala vzhledněji ;-)
Stěny:Mám celé terko z lamina,spáry a šrouby jsem zamázl akvaristickým lepidlem.Mám ještě kostru z trámků a ty jsou natřené několika vrstvama bezbarvého matného laku s normou pro styk s potravinama a pitnou vodou.
Zadní stěna:Zatím jsem nedořešil :-D ,ale mám v plánu tam jen pověsit hustou síť(třeba na hokej. branky),teda až nějakou seženu.Jinak mám na zadní stěně velkou odpočívací poličku,aby se na ní pohodlně vešel celý a aby se na ní i mohl otočit,nad kterou mám světlo a bude tam zářivka,protože účinost UV B záření je nejůčinnější do max. vzdálenosti 30-35 cm.Toto řešení je podle mě i dobré na čištění,síť vypereš a stěny se dají jednoduše otřít.
Bazének:Záleží na tom,jaký je tvůj leguán kamarád s vodou ;-),u nás nijak zvlášť,ale mám tam takovou umělou přepravku o velikosti 50x25x15 cm,a tam občas proběhne,ale že by se v ní válel,tak to zase ne.
Jinak bych si dával pozor na substrát,teda spíš bych tam nedával žádný.Zkoušel jsem snad všechno,a nic se mi neosvědčilo.On když leze po zemi,tak furt něco olizuje a zákonitě tedy něco spolkne.Když byl písek,tak mi špatně kadil a musel jsem ho dávat do vany,a jelikož jak už jsem psal vodu moc nemusí,tak to bylo vždy peklo]:),tam hodil bobek a ten padl na dno jak kámen.U lignocelu a dalších substrátů hrozí ucpání střev.
Jinak legu zdar.Snad se Ti něco z toho bude hodit ;-)

Určitě musí být všechno precizně nalakované a vyspárované silikonem, kvůli vlhkosti, na dno bych klidně vlepil pro jistotu takovou skleněnou vanu (dno+boky cca 15-20 cm), substrát bych nezavrhoval, ale ne písek nebo lignocel, ale přírodní rašelinu. Bazének dost velký, aby do něj leguán mohl vlézt celým tělem, protože se tam často vyprazdňují. Síť na zadní stěnu v žádném případě nedoporučuji, to je rychlé cesta k poranění (vytržení drápu, zamotání a zaškrcení končetiny aj.), raději bych vytvaroval skálu pomocí pletiva a nahodil nějakou cemento-betonovou směsí. Je potřeba udělat zase nějakou povrchovou úpravu proti vodě. UV B zářivkanení účinná ani na 10 cm, pro leguána bych volil bodovou lampu T-rex 150 W, účinnou i do více než půl metru. Na dosvětlení normální bílou zářivku (nebo i dvě). Samozřejmým vybavením jsou silné větve.

Mě se jako zadní stěna osvědčili naplocho nalepený břidliciový kameny, vyspárovaný betonem. Stačí jen skočit do starýho lomu :)
Jinak souhlas s krokodýlem, jen tu T-Rexku bych použil spíš plošnou než bodovou, leguáni nejsou zas tolik náročný na UV záření a vzhledem k velikosti mi to příde lepší.
Vyhřívání řeším dvěma halogenkama, protože na ně nemůžou vylízt a popálit se, jako se mi to stalo u klasickýho květináče s žárovkou.
[http://i34.photobucket.com/albums/d139/iguana_iguan a/DSC08425.jpg]

A sakra,to byla fuška,ale docela překvapivé zjištění.Bohužel už mám zářivku objednanou a je na cestě,takže kombinací zoo med iguana light 5.0 36W a T REX 100W u lega asi nic nezkazím.Akorát si budu muset chvilku počkat .Výborné je,že vždy něco takového zjistím až potom,co to koupím :x:
Jinak díky Meldo za nasměrování ;-)

Ahoj tak teď jsem se v tom dost zamotal myslím v těch světlech nevím které mám vzít každý podporuje něco jiného a pomlouvá zase to co druhý chválí tak nevím nechci něco zkazit.Tak znovu prosím o pomoc někoho kemu s daří s chovem Leguána co používá a co má ověřený.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru