Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Saharské písky:

Léta jsem choval cerastesky bez problému na obyčejném jemném říčním písku. Předloni jsem je přenechal jinému chovateli, ale dlouho jsem to bez nich nevydržel a nyní jsem si opět pořídil mláďata. Chtěl bych jim ale vybudovat kvalitní terarium, a proto mám dilema, jestli jim nemám dopřát trošku originálu pouštního písku. Potřeboval bych znát názor, a hlavně osobní zkušenosti s tímto substrátem. Na našem trhu jsem našel nabídky (za, v celku přijatelnou cenu): Lucky Reptile Sand, a nebo od firmy ZOO Med. Máte někdo nějakou osobní zkušenost s těmato písky (od těchto konkrétních firem)? A dá se opravdu věřit, že se jedná opravdu o pouštní písky? A hlavně; budou tyto písky pro tyhle zmije přínosem? Poslední dobou častěji slýchám, že cerastesky v přírodě moc často neobývají klasické pouštní saharské písky.Předem díky za rady, popř. názory.

Předmět Autor Datum
Myslím, že je to zbytečné, cerastesky žijou často třeba i na hamadách (kamenitých pouštích). Myslím,…
krokodýl 07.10.2007 08:09
krokodýl
Já pouštní písek řeším tak, že ukecám někoho kdo jede do Tunisu (a že se tam jezdí furt) aby mi dove…
Georgij Gadjukin 08.10.2007 06:11
Georgij Gadjukin
Kdysi jsem si koupil ve zveráči "pouštní" písek pod cerastesky, ale přišlo mi, že jde o obyčejný drc…
carlos 08.10.2007 12:36
carlos
No můj známý je chová na sklářském písku a jsou v pohodě, neboť to nesmí být ostrý písek jako je náš…
frank 11.10.2007 22:50
frank
U písku pro pouštní zvířata jsou důležité hlavně dvě věci. Aby nebyl, jak píše frank, tvořen ostrými…
krokodýl 11.10.2007 23:03
krokodýl
Cerastesky jsem choval bez problému na obyč. "kopaném " písku, když jsem měl náladu, propral jsem ho…
rockviper 12.10.2007 15:34
rockviper
to zní zajímavě ta metoda výroby :)
AdamGabrys 14.10.2007 18:08
AdamGabrys
Ono v podstatě podobné typy písku lze najít při troše štěstí i u nás, jde o to, že ten pravý pouštní… poslední
krokodýl 14.10.2007 18:24
krokodýl

Myslím, že je to zbytečné, cerastesky žijou často třeba i na hamadách (kamenitých pouštích). Myslím, že důležité je písek jen proprat a odstranit prašné částice, jinak říční písek myslím bohatě stačí. Ale na druhou stranu, proč jim neudělat "radost" pouštním, když to finančně nebolí. O autentičnsti pouštního písku od zmíněných firem, ale nic nevím.

Kdysi jsem si koupil ve zveráči "pouštní" písek pod cerastesky, ale přišlo mi, že jde o obyčejný drcený písek a jako bonus jej "výrobce" smíchal s antukou, zřejmě aby dosáhl červenějšího odstínu. Permanentně toho měly plnou tlamu. Za půl roku šly cerastesky do kytek....Teď je chovám na bezprašném písku z golfových greenů (zrovnav tomto období je piskují;-)) a zatím bez problémů.

U písku pro pouštní zvířata jsou důležité hlavně dvě věci. Aby nebyl, jak píše frank, tvořen ostrými částicemi, proto je vhodný vátý písek, který je pomocí větru "omletý" a zrnka jsou zaoblená. Pak by neměl obsahovat prachové částice, těch se lze zbavit propráním. Jako třešnička na dortu je potom třeba použití sít a "vytvoření" písku o zhruba stejné zrnitosti, podobný pouštnímu.

Cerastesky jsem choval bez problému na obyč. "kopaném " písku, když jsem měl náladu, propral jsem ho v kbelíku za ůčelem zbavení prachových částic. To není od věci, jen je potřeba ho potom rozmělnit, mokrým procesem docela ztvrdne.
Nu a pak je tu kniha Ing. Haleše, jednoho z nestorů české teraristiky, kde se popisuje, kterak "pravý " pouštní písek doma vyrobit. A strašně bych kecal, protože tu knihu nemám poruce, ale tuším že to byly Stopy v písku? Určitě mě někdo doplní. Celý proces spočíval v tom, najít písek vhodné zrnitosti, zbavit ho prachu mokrou cesou a na pekáči v troubě ho žíhat, aby dostal načervenalou barvu. Zjednodušeně.

Ono v podstatě podobné typy písku lze najít při troše štěstí i u nás, jde o to, že ten pravý pouštní písek má kulatá (zaoblená) zrnka z nichž cca 95-99% má určitou skoro stejnou velikost (zrnitost), tuším mezi 0,1-0,5 mm (možná trochu větší, ale ne o moc), takže pokud se nám podaří někde v borovém hájku najít písek se zaoblenými zrnky (zjistíme pod mikroskopem), tak stačí proprat ho, abychom odstranili co největší procento prachových částic (spolu s nimi odplavíme i lehčí materiál - listy, kousky dřev, jehličí aj.), pak písek necháme uschnout, pořádně ho rozmělníme, aby byl sypký a pak ho pomocí dvou sít o různé hrubosti (ideálně 0,6-1 mm a 0,1-0,2 mm) můžeme přesít a výsledkem by teoreticky měl být písek svými vlastnostmi velmi podobný pouštnímu. Ovšem je to poměrně pracné a po všech procedurách využijeme poměrně malou část všeho písku, takže bych takovou prácičku dělal jen pro opravdu striktně na dunách žijící zvířata typu Cerastes vipera nebo Scincus scincus. A upřímně řečeno i těm by zřejmě stačil jen písek propraný prosátý od velmi hrubých částic (nad 3-5 mm). Ovšem je fakt, že takový opravdu dobře vyvedený "pouštní" písek vypadá v teráriu s cerasteskami velmi efektně.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru