Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Saharské písky:

Léta jsem choval cerastesky bez problému na obyčejném jemném říčním písku. Předloni jsem je přenechal jinému chovateli, ale dlouho jsem to bez nich nevydržel a nyní jsem si opět pořídil mláďata. Chtěl bych jim ale vybudovat kvalitní terarium, a proto mám dilema, jestli jim nemám dopřát trošku originálu pouštního písku. Potřeboval bych znát názor, a hlavně osobní zkušenosti s tímto substrátem. Na našem trhu jsem našel nabídky (za, v celku přijatelnou cenu): Lucky Reptile Sand, a nebo od firmy ZOO Med. Máte někdo nějakou osobní zkušenost s těmato písky (od těchto konkrétních firem)? A dá se opravdu věřit, že se jedná opravdu o pouštní písky? A hlavně; budou tyto písky pro tyhle zmije přínosem? Poslední dobou častěji slýchám, že cerastesky v přírodě moc často neobývají klasické pouštní saharské písky.Předem díky za rady, popř. názory.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Cerastesky jsem choval bez problému na obyč. "kopaném " písku, když jsem měl náladu, propral jsem ho…
rockviper 12.10.2007 15:34
rockviper
Ono v podstatě podobné typy písku lze najít při troše štěstí i u nás, jde o to, že ten pravý pouštní… poslední
krokodýl 14.10.2007 18:24
krokodýl

Cerastesky jsem choval bez problému na obyč. "kopaném " písku, když jsem měl náladu, propral jsem ho v kbelíku za ůčelem zbavení prachových částic. To není od věci, jen je potřeba ho potom rozmělnit, mokrým procesem docela ztvrdne.
Nu a pak je tu kniha Ing. Haleše, jednoho z nestorů české teraristiky, kde se popisuje, kterak "pravý " pouštní písek doma vyrobit. A strašně bych kecal, protože tu knihu nemám poruce, ale tuším že to byly Stopy v písku? Určitě mě někdo doplní. Celý proces spočíval v tom, najít písek vhodné zrnitosti, zbavit ho prachu mokrou cesou a na pekáči v troubě ho žíhat, aby dostal načervenalou barvu. Zjednodušeně.

Ono v podstatě podobné typy písku lze najít při troše štěstí i u nás, jde o to, že ten pravý pouštní písek má kulatá (zaoblená) zrnka z nichž cca 95-99% má určitou skoro stejnou velikost (zrnitost), tuším mezi 0,1-0,5 mm (možná trochu větší, ale ne o moc), takže pokud se nám podaří někde v borovém hájku najít písek se zaoblenými zrnky (zjistíme pod mikroskopem), tak stačí proprat ho, abychom odstranili co největší procento prachových částic (spolu s nimi odplavíme i lehčí materiál - listy, kousky dřev, jehličí aj.), pak písek necháme uschnout, pořádně ho rozmělníme, aby byl sypký a pak ho pomocí dvou sít o různé hrubosti (ideálně 0,6-1 mm a 0,1-0,2 mm) můžeme přesít a výsledkem by teoreticky měl být písek svými vlastnostmi velmi podobný pouštnímu. Ovšem je to poměrně pracné a po všech procedurách využijeme poměrně malou část všeho písku, takže bych takovou prácičku dělal jen pro opravdu striktně na dunách žijící zvířata typu Cerastes vipera nebo Scincus scincus. A upřímně řečeno i těm by zřejmě stačil jen písek propraný prosátý od velmi hrubých částic (nad 3-5 mm). Ovšem je fakt, že takový opravdu dobře vyvedený "pouštní" písek vypadá v teráriu s cerasteskami velmi efektně.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru