Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
potřebuju poradit s guttatou, ale lepší jí vidět - má jakoby odřený hřbet a krk, pokousané to není,…
zenta 10.10.2007 10:00
zenta
15 let to už je u užovky, která nezimovala, docela věk, takže v podstatě zřejmě půjde už o takové op…
krokodýl 10.10.2007 16:01
krokodýl
Sondou dávám na radu veterináře, 1/3 5%glukozy, 1/3 multivitanínu(džus bez bublin), 1/3 rozmixovanýc…
zenta 11.10.2007 08:47
zenta
No ten džus mi připadá jako kravina, předpokládám, že hadi vlákninu nestráví, i když většina džusu j…
krokodýl 11.10.2007 16:37
krokodýl
Neumím si dost dobře představit, co je "normální" trus. Moje vylučuje celý život poněkud řidší konzi…
zenta 12.10.2007 09:12
zenta
To, že má teď trus řidčí, je celkem logické už z toho, čím ji krmíte. Umělé krmení takhle velkého ha…
krokodýl 14.10.2007 19:52
krokodýl
Nejdřív to byl heřmánkový odvar(opět dle rad veterináře),potom Betadine, následně aplikoval antibiot… nový
zenta 19.10.2007 14:18
zenta
To caste svlekani podle mne taky neni uplne v poradku. Pro hada je to dost energeticky narocne a vys… poslední
JaBula 19.10.2007 16:00
JaBula
Ahoj, skoro stejně vypadal můj "guťák" v 17 letech. Potravu přijímal normálně, ale kůže vypadala pod… nový
Marta 15.10.2007 08:11
Marta
Ahoj, no v podstatě mám to samé. Viz výše. Ale děkuji za podporu. nový
zenta 19.10.2007 14:20
zenta

potřebuju poradit s guttatou, ale lepší jí vidět - má jakoby odřený hřbet a krk, pokousané to není, nechce se jí to hojit, natírám to betadinem, ale zdá se mi že to nepomáhá, nevím, zda můžu použít třeba Framykoin, a stále trvá problém se svlekem z očí, stará kůže tam stále zůstává, i když jsem vyzkoušela rady tady napsané. Proto samozřejmě nežere, krmím sondou (podle návodu veterináře)Jsem už z něj nešťastná, ráda bych mu pomohla, celých 15 let byl úplně v pohodě a tohle se najednou stalo..

15 let to už je u užovky, která nezimovala, docela věk, takže v podstatě zřejmě půjde už o takové opotřebení a ona už se těžko regeneruje a má ty problémy se svlekem a ostatní problémy, které se s tím svezou. Tady už je každá rada drahá. Framykoinem nic nezkazíš, při krmení sondou přidej dostatek vitamínů a minerálií (nevím, co vše dáváš) a také ji rovnou tou sondou dodej dostatek tekutin. Mimochodem proč sondou? Nebylo by lepší ji uměle nacpat myší nebo má i nějaké jiné problémy s polykáním nebo trávením? Problém je, že už to možná lepší nebude. Ale určitě by to chtělo za asistence veterináře sundat staré svleky z očí. A pak pokud se zase bude svlékat, tak to pohlídejte a oči a ostatní nesvlečené kusy dosvlečte hned, jde to mnohem snáze než později. Mám obavu, že už ale pomalu umírá, což při dobré péči může trvat měsíce, ale i ještě třeba několik let, pokud neselže nějaký životně důležitý orgán. Samozřejmě vařím z vody, hada jsem neviděl, takže možná, že se z toho vyřeše a čeká ji ještě více let, ale spíš bych vsadil na stařecké problémy. Užovka červená se při správné péči dožívá průměrně okolo 20 let i více, rekord je tuším 28 let. Ale je to jen průměr, takže už těch 15 může být dost. Je to jako u lidí, někdo se má "jako prase v žitě" a ani ne v 50 ho sklátí nemoci oběhového systému (infarkt, mrtvička), jiný si žije skromně a ještě v 90 nemá vážnější potíže. A nebo taky naopak, ale to je méně běžné;-). No a většina těch našich hadů si právě žije nad poměry, zimování a přirozené hladovky jim nic neříkají a to vše jim zkracuje život.

Sondou dávám na radu veterináře, 1/3 5%glukozy, 1/3 multivitanínu(džus bez bublin), 1/3 rozmixovaných drůbežích vnitřností. Plus tu glukozu ještě i navíc. Dávám 5-10% její hmotnosti. O krmení myší, že bych jí nacpala neříkal nic, nevím proč. Ale guttata už je taková míň aktivní, možná proto. Včera se byla koupat ve vaně(dávám jí tam kmen) tak stará kůže byla na kousky, ale pohlídala jsem to aby se svlékla celá, ale ty oči opět zůstaly(přišlo mi že tam ty "zbytky" zůstaly dva a jeden se mi podařilo odstranit).Já to zkusím vyfotit a vložit sem ty fotky...

No ten džus mi připadá jako kravina, předpokládám, že hadi vlákninu nestráví, i když většina džusu je jen voda, ale proč do hada cpát nějaké emulgátory atd a je tam hrozně moc cukrů. Až za ním (za veterinářem) půjdeš, tak ať ti prodá flašku duphalytu, to je taková výživa glukóza, vitamíny a hlavně aminokyseliny - je to taková žlutá tekutina a tu míchej s rozmixovanou myší stažeńou z kůže nebo použij holata potkanů. Když mixuješ jen kuřecí vnitřnosti, tak tam je málo minerálií z kostí a naopak některých prvků a vitaminů je tam moc, prostě je to takové nevyvážené.
Ještě se zeptám jestli normálně tráví a vylučuje normální trus? Pokud ano, tak bych jí dával místo sondy uměle myš (zasunout do jícnu a ona už to pak většinou spolyká sama).
Svlékání očí je nejtěžší, chce to někde u oka zachytit tu šupinku a pomalu opatrně stáhnou pinzetou z celého oka, samozřejmě po důkladném odmočení. Pokud ani kousek kůže nepřesahuje oko, tak lze jemným třením dobře odmočenou šupinu trochu odchlípnout a pak zachytit a stáhnout. Někdy to vypadá dost děsivě, protože ta šupina, co pokrývá oko zasahuje takovými lemy až za okraje oka, ale sundání je dost nutné nebo časem dojde k zánětu a zákalu oka a oslepne.

Neumím si dost dobře představit, co je "normální" trus. Moje vylučuje celý život poněkud řidší konzistenci barvy hnědo žluto bílé. A to i teď, jen bych řekla, že je to víc řidší. Zkušenosti se zasunutím myši do jícnu nemám vůbec žádné, nikdy jsem to nedělala, můžeš mi proradit?Může to být hole nebo to musí být dospělá myš?A tady jsou ty odřeniny, to samé má na krku zespoda, v měkké tkáni.Denně to čistím, ale nehojí se to.

[http://img299.imageshack.us/img299/1410/hpim40441zx 6.jpg]

To, že má teď trus řidčí, je celkem logické už z toho, čím ji krmíte. Umělé krmení takhle velkého hada lze řešit dospělou myší, kterou namočíte, užovce otevřete tlamu a myš začnete přiměřeně razantně, ale opatrně zasouvat do jícnu pomocí delší pinzety. Koukám, že je zakalená, tak až se svlékne nebo pokusí svléct, tak ji sundejte i ty "klapky" z očí, pokud si je nějakým zázrakem nesvlékne sama. Co se týká těch ran, tak bych ji dal spíš na noviny nebo nějakou plenu, aby se na ranky (hlavně ze spoda) nelepil substrát. ale pokud jsou všechny ty problémy opravdu příznakem stáří, tak se zhoršuje i schopnost regenerace a ty ranky se mohou léčit opravdu obtížně a dlouho. Čím a jak ty rány ošetřujete?

Nejdřív to byl heřmánkový odvar(opět dle rad veterináře),potom Betadine, následně aplikoval antibiotika a teď to mažu Framykoinem, neboť z nouze mě nic jiného nanapadlo.Ale stejně ta regenerace probíhá hrozně pomalu, v podstatě vůbec. Takhle je to standartně už měsíc. Mimo to svléká se co týden, vždycky ve vaně, na kousky, a oči já, ale za den to je zase stejné jako na té fotce. Včera jsem našla v Budějovicích hadaře, má užovky asi dvacet let, jela jsem na rady, aby to viděl, ale řekl mi že ten had v podstatě umírá stářím....no čekala jsem to, ale je to smutné...

To caste svlekani podle mne taky neni uplne v poradku. Pro hada je to dost energeticky narocne a vysilujici a to mu v tuto chvili rozhodne neprospeje. Pricinu bych mozna hledala v nadmernem prisunu vitaminu A, jehoz zdrojem jsou napr. prave jatra ktera pridavate do tekute stravy. Rozhodne by bylo vhodne prejit na vyvazenejsi stravu bud tuhou, nebo tekutou ve forme celeho nebo namixovaneho hlodavce jak radi krokodyl. Svleky sice diky narusene kuzi budou taky castejsi nez normalne, ale frekvence by se vynechanim jater mohla snizit.

Ahoj,
skoro stejně vypadal můj "guťák" v 17 letech. Potravu přijímal normálně, ale kůže vypadala podobně. Na pokyn veterináře jsem ho máčela v heřmánku (slabý odvar), píchala antibiotika. Zemřel - do dnes si myslím, že šlo o přirozenou smrt. Ale je to samozřejmě jen můj laický názor. Za celých 17 let s ním nebyl sebemenší problém. Nikdy jsem ho nezimovala. Tím netvrdím, že se u Tebe jedná nutně o to samé. Přeji hodně štěstí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru