Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Krajta královská Svlek

Chci se zeptat mam neustale problémy se svlekem krajty královské nikdy se nesvlékne pořádně.Jakou doporučujete vlhkost při zakalení. Teplota přes den kolem 29 v noci kolem 23. dik za rady

Předmět Autor Datum
Teplota 29 st.C je v pořádku, ale v té teplejší části terárka. V té chladnější bych doporučoval tak…
vini 10.10.2007 15:34
vini
i při navození vhodných podmínek se může svléknout po cárech. Na tohle regiusky celkem trpí. ;-)
halapremek 10.10.2007 17:37
halapremek
Pokud je had zdravý a podmínky vyhovující, měl by se svléct vždy vcelku. A žádný druh, ani regiuska,…
krokodýl 10.10.2007 17:50
krokodýl
Když myslíš. :-)
halapremek 10.10.2007 17:57
halapremek
Myslím;-). Vím, že je chováš a můžeš mít takovou zkušenost, ale stojím si za tím, že pokud se jakýko…
krokodýl 10.10.2007 18:06
krokodýl
Věřím,že takové zkušenosti máš. Já já mám zkušenost takovou,že u dobře prosperujících zdravých regiu…
halapremek 10.10.2007 18:19
halapremek
u tmavky,hroznýšů,neřku li u užovek máme ty svleky krásné i při mírné vlhkosti. Tam byl svlek opravd…
krokodýl 10.10.2007 18:35
krokodýl
:-D Domluvili jsme se pouze na tom,že ty pozorování horších svleků jsou zanedbáním podmínek. Asi jsi…
halapremek 10.10.2007 19:43
halapremek
Tak já nevím co si mám myslet. Myslíte že při svleku mám udržovat vlhkost někde kolem 60. Jinak hada…
Spury 10.10.2007 18:10
Spury
Ideální je možnost úkrytu v nějaké bedničce naplněné vlhkým mechem, rašeliníkem nebo substrátem, kde…
krokodýl 10.10.2007 18:16
krokodýl
Naprosto souhlasím s krokodýlem, že svlek v cárech má nějakou příčinu. Mám několit let regiusky a ne…
vini 11.10.2007 08:05
vini
Zdravím, pročetl jsem si předchozí příspěvky a reagoval bych následovně. Uvedená teplota shora uvede…
Epanterias 11.10.2007 20:32
Epanterias
V panelovém bytě má jen málokdo 60%, pokud v zimě topí radiátory vlhkost málokdy přesáhne 40-50%. Co…
krokodýl 11.10.2007 21:44
krokodýl
Ještě bych doplnil problém plísní, který nevzniká jen vysokou stálou vlhkostí v teráriu, ale stojí z…
krokodýl 11.10.2007 21:57
krokodýl
To s tou vlhkostí si děláte srandu ne? Zkoušel jste to někdy měřit, nebo jen střílíte od boku? Nejča…
Epanterias 12.10.2007 00:50
Epanterias
Nebo tedy, abych nebyl osočen, tak použiji spojení...z mých zkušeností, čímž myslím ruším jakékoliv…
Epanterias 12.10.2007 00:56
Epanterias
Ahoj, chci se zeptat na ten chov bez úkrytů. Znamená to, že tam máš jen substrát, nádobu s vodou? Ne…
ToVy 12.10.2007 22:23
ToVy
Už se nechci dál handrkovat o % vlhkosti v panelových bytech a nevím, co jste myslel tím, že si snad…
krokodýl 14.10.2007 20:20
krokodýl
ZA jak dlouho se krajta svlékne ? kamarádka měla krajtu zakalenou skoro 2 týdny, což se mě zdá docel…
dodo7 17.04.2010 22:20
dodo7
Můj tak do týdne od prvotního zakalení... ;)
Hhippie 21.04.2010 14:05
Hhippie
jo přesně tak chovám hroznýše a také se pořádně nesvlékl v období svleku vydatně rosím tak nevím čím…
sesik442 21.04.2010 14:45
sesik442
Ahoj. Za mě můžu říct, že můj samec královky se také velice špatně svléká a to i přes to, že se snaž…
Hhippie 21.04.2010 14:04
Hhippie
Mam hodně hadu a druhu,anakonda, mřižky, tmavka, hroznyši,regiusky,viridisky a všechny chovam na nov…
ASSAC 21.04.2010 23:10
ASSAC
Zdravím Vás,musim se pochválit,že mám za sebou první svlek mé Krajty král.Sofie.Kterou sem si pořídi… poslední
Miki86 09.07.2013 21:58
Miki86

Teplota 29 st.C je v pořádku, ale v té teplejší části terárka. V té chladnější bych doporučoval tak 24 až 25 st.C. A hlavně vlhký kout nejlépe s rašeliníkem. Při zakalení rosit jemně rovnou na hada tak 2x deně a svleky budou OK.

Pokud je had zdravý a podmínky vyhovující, měl by se svléct vždy vcelku. A žádný druh, ani regiuska, na to netrpí, ale vždy je to projevem toho, že je něco v nepořádku. Pokud se tak stane jednou, může jít jen o chovatelské pochybení nebo o drobný zdravotní problém, pokud se tak děje častěji nebo dokonce několikrát za sebou, tak je nutné najít příčinu.

Myslím;-). Vím, že je chováš a můžeš mít takovou zkušenost, ale stojím si za tím, že pokud se jakýkoli had sám celý nesvlékne, tak někde chyba je. A vždy, když se mi něco takového přihodilo a mockrát to naštěstí nebylo, tak ta chyba existovala, často stačilo u některých druhů jen být v nepravý čas pár dní mimo domov a jindy byl na vině zdravotní stav (roztoči, dehydratace, stres po importu atd.), ale vždy příčina existovala.

Věřím,že takové zkušenosti máš. Já já mám zkušenost takovou,že u dobře prosperujících zdravých regiusek občas dojde k trhanému svleku i při ideálních podmínkách,bez žádných následujících,probíhajících,či minulých problémech. Pravda,že pokud je v dobré kondici,je nasnadě dobrý svlek,nicméně i to není pravidlem. U nemocných,nebo zaparazitovaných je to bezpředmětné. Třeba u tmavky,hroznýšů,neřku li u užovek máme ty svleky krásné i při mírné vlhkosti. Tam byl svlek opravdu zlý jen při nemoci. Ovšem o regiuskách to říct nemohu.

u tmavky,hroznýšů,neřku li u užovek máme ty svleky krásné i při mírné vlhkosti. Tam byl svlek opravdu zlý jen při nemoci. Ovšem o regiuskách to říct nemohu.

To souhlasím, a sám to tam píšeš, existuje víc a ještě citlivějších druhů na nízkou vlhkost v období před a při svleku než regiuska a naopak i takové, co se svlékají dobře i v sušších podmínkách. Prostě i naprosto zdravá regiuska potřebuje trochu více pozornosti v období svleku, zvlášť v suchém období, ale pokud to trochu zanedbáme, jsou z toho cáry. Jsem rád, že jsme se domluvili;-).

:-D Domluvili jsme se pouze na tom,že ty pozorování horších svleků jsou zanedbáním podmínek. Asi jsi tu citaci pochopil tak,že tmavky,hroznýši a užovky se svlékají dobře i při mírné vlhkosti, kdežto regiusky při mírné vlhkosti ne. Nic takového jsem ale nepsal. Samozřejmě víme,že regiusky v tomhle období potřebují větší péči,než výše popsané druhy a tu péči také dostávají. Jenže i tak nějaký z těch deseti jedinců výjimečně svlékne cáry i při 85% vlhkosti. Třeba mu v té situaci ta vlhkost přijde malá,ale zavřít ji do kýble s vodou (i když i to jsem někde četl) se mi moc nechce. :-) Jinak souhlasím,že při horším svleku je nasnadě hledat příčinu buď v podmínkách,nebo ve zdravotním stavu,ale ne vždy ta příčina striktně musí být. Každopádně s tím co jsi odepisoval souhlasím,jen bych přidal - může se stát, že i při navození podmínek a dobrém zdravotním stavu,se přes všechnu snahu výjimečně svléct v cárech může. ;-)

Ideální je možnost úkrytu v nějaké bedničce naplněné vlhkým mechem, rašeliníkem nebo substrátem, kde vlhkost vystupuje podobně jako v přírodních podmínkách až nad 85%. A samozřejmě i v tom úkrytu je třeba mít rozumné teploty, aby tam had rád a bez újmy pobýval.

Naprosto souhlasím s krokodýlem, že svlek v cárech má nějakou příčinu. Mám několit let regiusky a nestalo se mi, že by se špatně svlékly a to i když jsem nebyl pár dní doma v době svleku tak že byly odkázány pouze na vlhkost v teráriu. Maximálně jim svlek praskne v místě kde je kůže úzká a přetahují ji přes tlusté tělo. Může to být teplotou nebo krmnými hlodavci, kteří nejsou krmeni zrovna ideálně.

Zdravím, pročetl jsem si předchozí příspěvky a reagoval bych následovně. Uvedená teplota shora uvedená v chovu regiusek je nízká, měl-li jsem pochopit teplotu pod zdrojem 29C. Vlhkost 60 stupňů je vlhkost v panelovém bytě, která je považována za nedostatečnou a nevhodnou ze zdravotního hlediska i pro lidský druh, měla by být vyšší. Za další: řada regiusek se špatně svléká i při stejných podmínkách a nemusí se jednat ani o stres, ani o ektoparazity či zmiňované sucho nebo nemožnost napití. Svlékají se tak krajty umístěné ve stejném teráriu, za totožných podmínek. Ve vlastním chovu se např. samice svlékají velmi dobře, samec má se svlekem potíže a pokaždé svlek roztrhá. Samice se svléká i bez vlhčení, samec má takový problém někdy i při opakovaném rosení v podvečer po zhasnutí světel. Takže tu bude jistá rozdílnost i v daném konkrétním jedinci, což neukazuje na možnost to odbýt paušálním rčením, že žádný had se nesvléká špatně, když má dobré podmínky. Co se týká úkrytů s vlhkým rašeliníkem, mechem a podobně: kdo choval regiusky ví, že dávají přednost úkrytu za jakýchkoliv podmínek a to i za cenu, že se nevylézají vyhřívat a následně nedodržují "optimální" teplotní gradienty v průběhu dne. Navíc udržování stabilní vysoké vlhkosti v úkrytu je zejména u importů vysoce rizikové. Většina české "kvalitně přepsané" literatury uvádí stále regiusku jako hada pomalu z "bažin", ale opak je pak pravdou. Valná většina poimportových regiusek měla při stabilním kontaktu s vlhkým podkladem potíže s onemocněními plísňového charakteru (kvasinky, mykozy), což ve výsledku zvíře ohrožuje na zdraví více než špatný svlek. S ohledem na tyto faktory mi přijde docela nebezpečné uvést takovou informaci bez toho, aby byl chovatel-začátečník zároveň uvědoměn o tom, že vlhčení ano(jen části nádrže, případně stěn ubikace např. večer po zhasnutí světel pro zvýšení vzdušné vlhkosti), ale s mírou a určitě si nelibovat, jak se mi ta regiuska krásně válí na mokrém rašeliníku celé dny a ven leze jen na noc a nažrat se, aby se vrátila. Stejně tak nemohu potvrdit myšlenku, že by v mém případě bylo příčinou u samce zkrmování nevhodně krmených hlodavců, jelikož si je nechovám, zkrmuji různé hlodavce s různými krmnými dietami a navíc se velmi často jedná o zvířata od různých chovatelů a finálně je žerou veškerá má zvířata, která špatnými svleky netrpí. Jistě bych to ovšem vzal v potaz v případě chovu hlodavců pro vlastní krmné účely a nevhodně krmené. Z osobních zkušeností lze říci, že podobnými potížemi trpí daleko více zvířata z "faremních" odchovů pochytaná venku, než odchovy. Dva samci z jiných skupin nám prováděli stabilně totožně špatný svlek, kde docházelo k neoddělení pokožky kryjící oči, zatímco zbytek svlékli bez problémů. Mimochodem, jak se stavíte ke špatným svlekům hemipenisů u python regius?

V panelovém bytě má jen málokdo 60%, pokud v zimě topí radiátory vlhkost málokdy přesáhne 40-50%. Co se týká vlhkého úkrytu, tak samozřejmě (i když jsem to nezdůraznil) vyšší vlhkost je třeba udržovat v období mezi zakalením a svlekem. Zdůrazňoval jsem důležitost vhodných teplot v úkrytu proto, aby právě nevyužívala krajta studený vlhký úkryt, ale aby tam pro ni bylo vhodné klima. Mimochodem jsem neradil mokrý, ale vlhký rašeliník, což je poměrně rozdíl. Vámi uvedený příklad mě nijak nepřesvědčil, že špatný svlek se PROSTĚ STÁVÁ. Právě to, že se tak děje jen u některých jedinců celkem pravidelně a ne občas u všech jedinců, napovídá, že daný problematicky se svlékající jedinec má nějaký, i když ne viditelný problém, který ani nemusí být nějak extra vážný, ale prostě nějaký důvod existuje. Není náhodou, že se tento problém vyskytuje prakticky jen u tzv. faremních odchovů, což se prakticky rovná importu. Můj osobní dojem je, že za tím stojí větší náchylnost importovaných jedinců ke stresu a menší odolnost nebo tolerance ke změněným podmínkám. Pokud je jedinec z jakéhokoli důvodu oslaben, případně stresován (což se v důsledku také rovná oslabení), dochází k úbytkům důležitých látek a vitamínů v těle a tím může být způsoben i špatný svlek. Jak naznačují vaše zkušenosti, týká se tento problém jen některých jedinců, možná těch méně stresu odolných. Nevím jestli je to náhoda nebo mám jen špatný statistický vzorek:-D, ale častěji jsem se s tím setkal u samců. Ať je to jak chce, stojím si za tím, že špatný svlek není normálním projevem a za špatným svlekem vždy něco je, i když často v těchto případech konkrétní příčinu nelze najít.

Ještě bych doplnil problém plísní, který nevzniká jen vysokou stálou vlhkostí v teráriu, ale stojí za ním z 99% kombinace této vyšší vlhkosti a špatně řešené ventilace. Úkryty v děrách v zemi nebo v dutinách stromů často poskytují krajtám i v přírodě vlhkost ne 60%, ale spíše 90% a krajty v nich tráví převážnou část dne. Rozumná a logická mi přijde kombinace vlhčího úkrytu a suššího prostředí mimo úkryt.

To s tou vlhkostí si děláte srandu ne? Zkoušel jste to někdy měřit, nebo jen střílíte od boku? Nejčastější je právě okolo 50-60% a ta je považována pro nás za nevhodnou. Ta vhodná bohužel nesvědčí bytům, je častější problém s plísněmi zejména v hůře větraných prostorech. Abych nebyl hned nařčen z toho, že je to vlhkost v místnosti s terárii, či zimní zahrada, tak se jednalo vždy o normálně zařízený např. obývací pokoj s pár rostlinami, které na vlhkost vzhledem k rozměrům neměly vliv. Vlhký mokrý vyjde poměrně na stejno, pokud se na něm zvíře válí pořád a udržujeme jej stále vlhký. "Faremní odchov" se prakticky nerovná importu, to je import;-). Vy znáte nějakou africkou farmu, nebo dokonce evropskou, jak se tu nedávno snažil někdo prezentovat, která ročně odchovává tisíce regiusek? A proto hádám mají faremní odchovy klíšťata z terárií. Je sice hezké, že se snažíte odpovědět za každou cenu, ale já nerozebírám regiusky koupené před 2roky a možno řečeno stabilizované v chovu. Bavím se o svých zkušenostech se zvířaty, které máme v chovu přes 9let a uvedené potíže se stále objevují. Ještě jednou opakuji, že se jedná o zvířata umístěná ve stejných podmínkách, stejných stravovacích návyků, stejného ošetření. Žádní parazité, žádné sucho, žádné začátečnické chyby. Jako ošetřovateli mi rukama prošlo poměrně velké množství těchto krajt od juvenilních po adulty, řadu jsme měli v chovu dlouho, takže nevařím z vody a měl jsem možnost porovnávat víc než pestrý vzorek. Není mým cílem VÁS PŘESVĚDČIT, že se to stává(nyní naprosto pominu skutečnost, že v přírodě jsou taktéž nalézáni špatně svlečení hadi, kteří netrpí povýživou ani nejsou poseti parazity). Bavili jsme se o tom, jak uvedenou věc řešit, ne o vašem pocitu. Vaše věta "Rozumná a logická mi přijde kombinace vlhčího úkrytu a suššího prostředí mimo úkryt" mi taky přijde logická, ale lze ji vzhledem k povahám Python regius praktikovat ztěží.

Nebo tedy, abych nebyl osočen, tak použiji spojení...z mých zkušeností, čímž myslím ruším jakékoliv pochybnosti o nevěrohodnosti plynoucí z toho velmi častého alibistického paušalizování konkrétních poznatků či zkušeností, kdy cokoliv není v souladu, je zamítnuto. Tak tedy moje zkušenosti ukazují na to, že regiuska jako poměrně plaché zvíře v takovém případě bude trávit veškerý možný čas v úkrytu na vlhkém substrátu (mám vyzkoušeno, že se mi do bedny na snášení cpou i zvířata, která nejen, že nebudou snášet, ale ani nemohou...samci) a vyhřívat se nepoleze ani omylem. Po zhasnutí světel úkryt opouští, šmejdí po teráriích, ale teplota v tu dobu pochopitelně klesá. Osobně to řeším chovem bez úkrytů na suchém substrátu, za stálého přístupu k čerstvé vodě a jak bylo shora uváděno zvýšenou intenzitou rosení v době chystaného svleku. Přičemž rosení na mé samice nemá vliv pražádný - i bez něj se svlékají perfektně, zatímco samec bez rosení nesvléká vpořádku vůbec. Je jisté, že to má nějakou příčinu, která ovšem nemusí mít původ ve vnějších podmínkách, jež dokážeme ovlivnit. Asi ztěžka zjistíme, že hadu kupříkladu schází nějaký vitamín, nebo jeho organismus má problém s jeho vstřebáváním, nedostatečná tvorba hormonu (něco na způsob onemocnění štítné žlázy) a tudíž vzniká nebo se navenek problém projevuje ve špatných svlecích. Větrání terárií je diskuse sama o sobě, je fajn si o tom povídat, ale realita je někde jinde. A stejně jako se větrací plocha podceňuje (viz velká terária s jednou lištou ve stropě), tak se i přeceňuje. Jiné nároky mají Testuda, jiné cenchrie či caninusy, jiné chameleoni. Opětně to nejde smáznout jedinou větou...

Ahoj,
chci se zeptat na ten chov bez úkrytů. Znamená to, že tam máš jen substrát, nádobu s vodou? Nebo je tam i nějaký kámen či kmen nebo jak? Já mám v teráriu kmen nádobu na vodu a kámen, pod kterým si udělal ukryt, protože je to takový trojúhelníkový kámen nebo spíš jehlanový s tím, že na spodku má výklenek, pod kterým si ještě vyhrabala substrát a prostě tam má úkryt. Vsadím se, že kdybych ji ten kámen oddělal, tak by začala lozit pod nádobu s vodu, což už jednou či dvakrát taky zkoušla, ale nakonec se vždy vrátila, ke svému úkrytu pod kámen.

Už se nechci dál handrkovat o % vlhkosti v panelových bytech a nevím, co jste myslel tím, že si snad dělám srandu, psal jse, že vlhkost málokdy v bytě přesáhne 40-50%, což se od vašich 50-60% moc extrémně neliším, dokonce bychom se mohli dohodnout na 50% a myslím si, že jsme ani jeden nebyly daleko od pravdy, takže jsem si srandu nedělal, jen mi možná vlasový vlhkoměr nemakal úplně přesně a přiznám se, že jsem se ani po nějak extra přesných údajích o vlhkosti v bytech nepídil, každopádně je nízká. Jsem přesvědčen, že úkryty v přírodě poskytují mnohem vyšší vlhkost, stejně tak je obecně vlhkost venku vyšší než v bytech. Stejně tak nemá cenu řešit obecně nějaké rozměry ventilačních ploch, záleží samozřejmě na konkrétní situaci a druhu, nic méně, spousta komerčně vyráběných a prodávaných terárií zdaleka nesplňuje minimální potřeby ventilace a na to mohou zvířata dříve či později doplácet. Jen bych dodal, že řešit vysokou vlhkost pomocí velmi malých ventilačních ploch je dost nevhodné. Na tom se jistě taky shodneme. Nijak se nesnažím shodit vaše zkušenosti a je vidět, že víte, co píšete. Věřím, že ta situace s opětovným špatným svlekem i u dlouhodobě chovaných krajt z importu se opravdu stává. Nakonec to, co jsem chtěl, i když možná poněkud neobratně, vyjádřit, píšete také. A to, že krajta může mít nějaký problém, který nelze zjistit a prostě s ním do chovu přišla a i přes velmi dobré podmínky se svlek může nezdařit. Úplně původně jsem psal, že špatný svlek má vždy svoji příčinu a na tom se snad shodneme. To, že tu příčinu nenajdeme nebo ji ani nalézt nelze, natož nějak vyřešit, je věc jiná. Jen je třeba důkladně vyzkoušet všechny možnosti, které mohou daný stav ovlivnit. Pakliže ani tak se nedaří špatnému svleku vyvarovat, nezbývá než prostě hadovi vždy, když je třeba dopomoct. S pozdravem "dobrým svlekům zdar". Krokodýl

Ahoj. Za mě můžu říct, že můj samec královky se také velice špatně svléká a to i přes to, že se snažím mu během zakalení vlhčit... Před pár dny měl svlek potrhaný po celém terárku a stejně se nesvlékl celý. Standardně má problém svlékat hlavu a část krku cca 10 cm. Vyřeší to krátká koupel v teplé vodě, kterou má rád, a dosvlečení "ručně". Problémy se svlekem má po celou svou dospělost (cca 7 let), ale zhoršilo se to, když začal mít nemocné oči (suchá šupina, kterou si odíral o hrubé stěny)... kapeme kapičky a je to lepší, ale stejně není ok.... ale jak říkám - svlékal se špatně vždycky (v různých podmínkách). Hroznýš vedle je naprosto bez problémů a svlek má ukázkový.... Verča.

Zdravím Vás,musim se pochválit,že mám za sebou první svlek mé Krajty král.Sofie.Kterou sem si pořídil náhodně.Je jí 2,5 roku.Pořádně sem nevěděl jak na to,ale po pročtení spousta rad v poradně sem jí vytvořil podmínky..vlhkost 70až80prc.teplota v chladnějším mistě tak 22až25cels.v teplé části terária kolem 28až33.Výsledek po pěti dnech v těchto podmínkách..svlečka celá,za hlavou trošku roztržená asi 10cm,pak celková délka 131cm.Jo a jéště sem ji 2x denně mírně rosil vlažnou vodou.Takže bez problému a znovu se těším na další svlek.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru