Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem projev předávkování vit A

Ahoj,tak jsem možná našla další příčinu špatného svleku u mý krajty. Všechno základní mám docela ošetřeno, tak hledám něco jiného. Včera jsem četla nějaký článek o první pomoci hadům a bylo tam o předávkování vitaminem A: "Suchá zhrublá kůže, cáry staré kůže". A jelikož had dostává občas vitaminový olej, kde je i áčko, tak jsem se chtěla zeptat, jestli to může být ono. (No to je asi blbá otázka, ale...:-/) Co si o tom myslíte? Zároveň má na pár místech šupiny "zhrublé" (už se to tu řešilo).
Ty vitaminy dostává, protože jsem je měla už doma, myslím si, že mu čas od času nemůžou uškodit.
přidávám fotku těch šupin, kdyby někdo ten problém poznal.
[http://img510.imageshack.us/img510/3734/upiny1ir9.j pg]

Předmět Autor Datum
Já si o tom myslím to, že vitamíny by se rozhodně neměli podávat proto, že je doma náhodou máme. Tak…
KHor 10.10.2007 15:53
KHor
No myslela jsem to spíš tak, že jsem je chtěla podávat mýmu nemocnýmu hadovi ale ten pak už vůbec ne…
werča 10.10.2007 16:13
werča
No podívej Werčo, vitamín A je zrovna jeden z těch, které lze poměrně snadno předávkovat a rozhodně…
krokodýl 10.10.2007 16:15
krokodýl
Dík moc, rozhodně se podle toho zařídím. Tak nakonec to teda asi bude "přemíra péče", s tím svlékání…
werča 10.10.2007 16:19
werča
To co je na te fotce jsem měl i já na krajtě...... moje krajťule měla na zádech "flek bez šupin" a t…
FildaV 10.10.2007 16:23
FildaV
No nevím, ale po nedávném svleku to taky docela zmizlo, to místo jsem pohlídala, aby se svlíklo. Ale…
werča 10.10.2007 16:38
werča
ale když se na to podíváš, tak ty šupiny tam jsou, jen jsou takový ztvrdlý a "pokroucený"
werča 10.10.2007 16:39
werča
Tak haďule se v noci svlékla a ráno jsem našla svlek na jedné hromadě.:-D Z ní vyšla jen močovina, t…
werča 24.11.2007 12:25
werča
Jo a už máme devadesát cenťáků :-D. To mě brzo přeroste :-?, protože já mám 150cm.... :-[
werča 24.11.2007 12:30
werča
No tak můžu poreferovat jak se vyvíjí stav hada. Dneska se Hadička svlékla a to dost nečekaně. Vlhko… poslední
werča 18.03.2008 22:46
werča

No myslela jsem to spíš tak, že jsem je chtěla podávat mýmu nemocnýmu hadovi ale ten pak už vůbec nežral, takže doma zůstaly a teď občas na potkana nakapu trochu toho oleje abych toho hada posilnila. Někdo mi totiž řekl, že vitaminy by se podávat měly,no... holt se celý život učím...

No podívej Werčo, vitamín A je zrovna jeden z těch, které lze poměrně snadno předávkovat a rozhodně by se neměl podávat bezdůvodně.

myslím si, že mu čas od času nemůžou uškodit

Takže vitamíny podávané bez rozmyslu mohou způsobit poměrně dost škody. A taky to opravdu může být důvod problémového svlékání. Ono něco jiného jsou vitamíny C a B, kde předávkování prakticky nehrozí a hlavně céčko může v multi dávkách významě pomáhat překonat oslabenou imunitu a působí spíš pozitivně a přebytky se vyloučí, ale vitamíny D, A, K, E se velmi snadno předávkují a způsobují hypervitaminózy. Had si potřebné vitamíny obstará z potravy a dobře krmená myš mu veškeré potřeby plnně pokryje a žádné další doplňky nepotřebují a dokonce mohou i škodit. Takže ty vitamíny už určitě nedávej a časem by se to mělo upravit.

Dík moc, rozhodně se podle toho zařídím. Tak nakonec to teda asi bude "přemíra péče", s tím svlékáním :-/. Omlouvám se, jestli to byl hloupý dotaz, ale aspoň to poslouží jako příklad "blbosti" pro ostatní, o vitaminech jsem tu toho moc nenašla, tak aspoň tak...

To co je na te fotce jsem měl i já na krajtě...... moje krajťule měla na zádech "flek bez šupin" a to od předchozího chovatele. Po svleku to zmizelo (svlečka byla roztrhlá právě v místě bez šupin) a další svlek už byl v pohodě (svlečka byla celá) :)) . Od čeho to má tvoje krajta?

No nevím, ale po nedávném svleku to taky docela zmizlo, to místo jsem pohlídala, aby se svlíklo. Ale svlečka byla potrhaná naprosto celá, takže Ti nepovim, jestli zrovna tam to bylo roztržený. Napadlo mě, jestli to není zrohovatělý, jak jsem četla v souvislosti s tou hypervitaminosou, ale po pravdě nevím.

Tak haďule se v noci svlékla a ráno jsem našla svlek na jedné hromadě.:-D Z ní vyšla jen močovina, takže z potkana si konečně vzala vše (dřív měla ty vitaminy navíc). Svlek byl na dva velké kusy a pár drobných útržků, což je úžasné zlepšení.:puff: Zároveň byla všechna kůže na jedné hromadě,což svědčí o tom, že to ze sebe sundala lehce a nenechávala po celém terárku zbytky. Ty zhrublé šupiny už se na ní neobjevily, dokonce vůbec nikde..., takže příčinou byly přecejen ty vitaminy,resp. áčko... Jen horní část hlavy si naprosto celou nesvlékla, takže jsem stejně musela nastoupit s párátkem a sundat oči a "nozdry".]:( Naprosto mě ale při tom sundavání kůže dostala. Normálně sebou vrtí a je protivná, ale teď ji sestra ani nemusela držet. Já se jí šťourala ve voku a ona držela a ani se nehla... Tady je fotka toho svleku..

[http://img249.imageshack.us/img249/8506/svlekds5.jp g]

No tak můžu poreferovat jak se vyvíjí stav hada. Dneska se Hadička svlékla a to dost nečekaně. Vlhkost měla 50%. Takže opravdu nic moc. A svlek? Od minula se ještě zlepšil a už je vcelku (až na pár kousků a až na hlavu, která se ale stejně svlékla sama). Takže já jdu zejtra slavit :beer: a had dostane potkanče :-). Foto zítra dodám, jen se mi už nechce běžet pro foťák...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru