Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pomóóc - podivné chování T. hermanni

Ahojky všem,
prosím Vás, nevíte někdo co může být hermance, když stále otvírá hubu, vyluzuje pisklavé zvuky a tváří se, že se dáví, nakonec opravdu trochu zvrací. Vydechuje prudce nosem, nic jí od nikud neteče, vyměšování doposud v absolutním pořádku. Nepije, nežere. Od včerejška od večera celou noc a celý den, bez ustání stále - tedy zvracela doslova 2x.Zkrátka to vypydá, jeko kdyby jí někde něco uvízlo a nešlo to tam ani ven.Celý krk do dohledna průchodný. Ještě se furt drása předníma nohama do huby. Prosím, jestli někoho něco napadne, nebo se už s tím setkal napištemi prosím. Dík moc!
Změna předmětu, původně: Pomóóc (GG) (GG) (carlos)
PS: pro příště....http://tera.poradna.net/question/view/13189-dotaz-t rochu-jinak (GG)
[mod]Změna kategorie, původně: Želvy (carlos)

Předmět Autor Datum
Pokud se brzy neozve s radou některý ze zkušených želvařů, řešil bych to co nejdřív návštěvou veteri…
malpolon 21.10.2007 22:57
malpolon
Tady vám opravdu těžko radit, snad jen - představte si, že by takhle bylo vám, popisujete to docela…
nikolas 22.10.2007 19:52
nikolas
Ahojky, děkuji za snahu.Ani jsem netušila, že můj popis situace bude až tak BARVITÝ, že v někom vyvo…
Želvíra 24.10.2007 20:49
Želvíra
Jak jsi delala ten vyplach?
Oslinka 25.10.2007 08:26
Oslinka
Jsem rád, že je vše OK, prostě jsem z vašeho popisu měl pocit, že želva potřebuje odbornou pomoc. Po…
nikolas 25.10.2007 10:48
nikolas
Chápu a souhlasím.Také proto jsem se obrátila na tuto poradnu, protože projevování těchto zvířat nen…
Želvíra 25.10.2007 21:26
Želvíra
Z toho jejiho jidla me malem kleplo. To bych ji nikdy nedala.. Jinak mi to prijde slozite, pac kdyz…
Oslinka 26.10.2007 10:30
Oslinka
Ta strava fakt nic moc,ale s tím škrábnutím by to nebylo až tak strašné.Pokud vím,tak stříkačka je z…
zuzi 26.10.2007 13:00
zuzi
Pokud takový zákrok budete provádět někdy příště, tak doporučuji použít pokud možno měkkou hadičku.…
KHor 26.10.2007 16:00
KHor
Ja teda nevim, ale mě se zdá, že stejnou sílu jako v zatažení hlavy má stejnou sílu v kousnutí a ref…
Želvíra 27.10.2007 13:47
Želvíra
Tak čelisti se dají zablokovat třeba kouskem pevné trubičky nebo dřevem s vyvrtaným otvorem, kterým…
krokodýl 27.10.2007 15:23
krokodýl
Jistě, že nemám špajz u želvy, ale krmím ji převážně z ruky a vzhledem nedostatku času jím s ní a ta…
Želvíra 27.10.2007 21:29
Želvíra
Ahoj nevim co ti na to řekne krokodýl.Ale ja ti řeknu asi tolik:zapni mozek a přemýšlej co tak asi e…
ještěr 27.10.2007 21:52
ještěr
Mimochodem jsou želvy perfektním útočištěm malé potvůrky jménem Salmonela... Chtěl jsem sem napsat n…
Salicornia 28.10.2007 01:32
Salicornia
Želvíra: Želva by neměla žrát muslli, protože je to pro ni nutričně nevhodná strava a obsahuje věci,…
krokodýl 28.10.2007 09:24
krokodýl
Zdravím jsem rád panové že jste mě v tom nenechali od začátku jsem toto téma pozoroval a čekal kdy s…
ještěr 28.10.2007 16:10
ještěr
:-?::) Nemas pravdu, souhlasim s pany. Btw ceskou knihu ani do ruky neber (ty jsou jen na obrazky).…
Oslinka 29.10.2007 11:32
Oslinka
Ahoj Želvíro. Nejsem zkušený chovatel,ale rozum radí - neřídit se vydávanými chovatelskými příručkam…
radm 29.10.2007 14:02
radm
Nejvice udivujici je napr pani Romana Anděrová, pracuje v zoo v Praze pres 30 let. Jeji kniha je nav…
Oslinka 29.10.2007 15:22
Oslinka
Zkus jí nabídnout nejdříve nějakou pochoutku. Pokuť ani to vyhledej veterináře, může to být "střevní… poslední
Káči 27.08.2008 12:36
Káči

Tady vám opravdu těžko radit, snad jen - představte si, že by takhle bylo vám, popisujete to docela barvitě - "když stále otvírá hubu, vyluzuje pisklavé zvuky a tváří se, že se dáví, nakonec opravdu trochu zvrací. Vydechuje prudce nosem, nic jí od nikud neteče, vyměšování doposud v absolutním pořádku. Nepije, nežere. Od včerejška od večera celou noc a celý den, bez ustání stále - tedy zvracela doslova 2x."
Nejspíš byste se odebral(a) k lékaři. S želvou tedy udělejte totéž, pravděpodobně jí něco
uvízlo v dýchacím nebo trávícím ústrojí a pokud to nevykašle nebo nevydáví, tak bude dlouho trpět. A napište nám pak, co způsobovalo tyto obtíže, které vaší želvě rozhodně nezávidím.

Ahojky,
děkuji za snahu.Ani jsem netušila, že můj popis situace bude až tak BARVITÝ, že v někom vyvolá takové EMOCE jako v Nikolasovi. S odpuštěním nejsem debil, který by nedokázal zhodnotit vážnost a čekal by jak to dopadne se založenýma rukama. Kdyby byla dostupnost odborníků tak jednoduchá a vše bylo tak jednoznačné, k čemu by tedy taková poradna existovala? To si rovnou můžeme říci, ať se stane cokoliv, navštivte veterináře! Nic méně k problému samému. Dýchání se ukázalo bez potíží,provedla jsem výplach žaludku,převařenou vlažnou vodou 1ml (želva je mírná a nechá se). Následovalo zvracení,bílé kašovité hmoty,po tomto jako když utne.Pije, žere.Závěr:nežádoucí předmět v trávení, také je možné přesycení suchou stravou. Doufám, že pro Nikolase dostatečně výstižné a odborné.

Jsem rád, že je vše OK, prostě jsem z vašeho popisu měl pocit, že želva potřebuje odbornou pomoc. Pokud si sama troufáte na výplach žaludku, tak klobouk dolů. Nevím jen, čím se vás moje odpověď dotkla, pouze jsem vám napsal, že máte jít s želvou k veterináři, protože pokud ten "problém" nevykašle nebo nevydáví, bude dlouho trpět.
Netušil jsem, že jí s vydávením dokážete pomoci sama.
Pravda, někdy mám pocit, že protože želvy neumí kňučet jako třeba psi, tak jejich majitelé podceňují eventuální potíže a nechávají svá zvířata neúměrně dlouho strádat, ale to není váš případ a určitě jsem nic podobného nevyjářil.
Držím vaší želvě palce, ať se rychle zotaví a jenom bych se zeptal, o jakou suchou stravu šlo?

Chápu a souhlasím.Také proto jsem se obrátila na tuto poradnu, protože projevování těchto zvířat není tak známé a jednoznačné.Je málo veterinářů, které želvy i chovají a v tomto případě mi přišlo, že u chovatelů budu mít větší a rychlejší úspěch. Želvě je približně 20 let a doposud neměla vůbec žádný problém, tím pádem ani žádného veterináře neznám a také mám s nima špatné zkušenisti s hadem. Když se vám přiznají, že o plazech vědí jen jak fungují a že vám pomohou jen v tom případě, když jim řeknete sami diagnózu, dopadá to tak, že byl trápen jimi víc, jak samotným onemocněním. S tím výplachem - zoufalý lidé, dělají zoufalé věci a i toto byl vlastně zoufalý pokus, který ovšem dopadl na výbournou. Alespoň dle mého názoru a želvího nejspíše taky.Jesli ne, snad mi to odpustí.S obavou před ukousnutím jsem tedy použila klasickou injekční stříkačku 2ml (místo hadičky),naplnila vlažnou, převařenou vodou 1ml, otočila výůstkem nahoru a vytlačila vzduch, při otevření čelistí jsem vpravila stříkačku co nejdále, ale opatrně abych jí neporanila a taky neutopila (výůstek nebyl v krku vidět), stlačila píst. Ven nic nevyteklo. Cca do dvaceti vteřin se dostavila reakce kterou jsem již popsala. Suchou stravou jsem myslela medové müslly s kousky joguru a sušenými jahody. Baštila to již několikrát, ne z donucení, ale s výběrem.

Pokud takový zákrok budete provádět někdy příště, tak doporučuji použít pokud možno měkkou hadičku. Na velkou stříkačku se dá celkem dobře nasadit hadička z umělé hmoty, taková ta pevnější co se prodává v akvaristice jako vzduchovací. Konec hadičky je ale stejně moc ostrý, je dobré přejet s ním nad otevřeným ohněm, stačí zapalovač, ostré hrany se zataví. Měkká hadička je nutná proto, že pokud by želva během zákroku zatáhla hlavu, což nemůžete nikdy vyloučit, hrozilo by protržení jícnu, nepřeháním. Podívejte se na anatomii želvy, zatahuje krk do esíčka a to tedy s pevným předmětem v krku moc nejde. Svaly pomáhající hlavu zatáhnout jsou jedny z nejsilnějších želvích svalů a ruptura jícnu je hotová raz dva, želva nepovolí, čím víc ji to bolí, tím usilovněji hlavu zatahuje v souladu s tím co jí káže příroda a reflexy. Hadička se ale poddá a ni strašného se nestane.

Ja teda nevim, ale mě se zdá, že stejnou sílu jako v zatažení hlavy má stejnou sílu v kousnutí a reflex nepustit,trvat na pohybu je také srovnatelný. Je jisté, že hadička, která by se vešla a byla bezpečně poddajná je také dostatečně pevná, aby jí želva neukousla? Je sice fakt, že je mírná a když s ní člověk zachází pomalu tak si nechá líbit všechno, ale v tomto případě jsem stejně využila toho, že krk vytahovala sama a čelisti otvírala také sama, šlo jen o to jí chviličku přidržet a být dostatečně rychlý.Takže to takové násilí nebylo a hlavně se semnou neprala, ale kdyby mínila protestovat? Představa, že v ní hadička zůstane je dost hrozná. Několika veterináři i od různých chovatelů mi bylo řečeno, že želva je jako slepice = nesežere nic co by jí mohlo ublížit, tak jsem si až do teď nelámala hlavu nad tím, co je vhodné, prostě co se jí libilo to dostala. Müslly si doslova vynutila,přišla mi na něj,bez dovolení mi ho zbaštila,:-) já neměla nic a želva "úsměv na rtech". Dala mu přednost i před milovanou pampeliškou a okurkou. Pokaváde nebylo müslly, byla zahájena protestní hladovka. Samo, že jsem jí od této události nic takového nedala, takže z želvy nenažrané se stala želva středně žeroucí.;-)

Tak čelisti se dají zablokovat třeba kouskem pevné trubičky nebo dřevem s vyvrtaným otvorem, kterým se hadička protáhne. U středně velkých a menších želv není problém čelisti blokovat prstem.

Několika veterináři i od různých chovatelů mi bylo řečeno, že želva je jako slepice = nesežere nic co by jí mohlo ublížit, tak jsem si až do teď nelámala hlavu nad tím, co je vhodné, prostě co se jí libilo to dostala.

Takovým veterinářům bych odebral diplom a chovatelům zvířata. Nicméně i pouhý selský rozum by měl napovědět, že želva mussli a už vůbec ne z kousky yogurtu nežere.

Müslly si doslova vynutila,přišla mi na něj,bez dovolení mi ho zbaštila

Vy máte špajz u želvy v teráriu nebo snad došáhne na stůl, to snad náš boxer a toho taky uhlídám, aby nežral, co nemá.

Dala mu přednost i před milovanou pampeliškou a okurkou

Děti také dávají přednost čokoládě před zeleninou, přesto jistě sama uznáš, že to pro ně není vhodná potrava.
Škoda, že většina začátečníku dřív, než si pořídí zvíře, více nestuduje, co je pro něj vhodné:-/.

Jistě, že nemám špajz u želvy, ale krmím ji převážně z ruky a vzhledem nedostatku času jím s ní a tak se to stalo, to by mohlo selský rozum napadnout. Právě proto, že želva není dítě, žere to co jí velí pud a ne lidská rozumová nadstavba chutí. Stejné müslly žere několik měsíců a do teď se jí nic nědělo. Müslly obsahuje látkově to samé jako banán, jablko,pampeliška ... (vločky, med, sušené jahody, jogurt). Akorát je fakt, že jogurt by ji mohl podráždit svou kyselostí, ale ten nesežrala. Ten nechá vždy. Co najdu to předem vyberu, co nenajdu to s jistoutou nechá. Právě tím, že ji krmim i müslli z ruky to vím, uchopího a vyplivne. Že by o sobě věděla více, než člověk o ní ...?;-) Mohl by jsi mi, Krokodýle, odůvodnit, proč by želva neměla žrát müslly? Když dle chovatelských naučných příruček, je želva téměř všežravec,zeleninou počínaje a masem konče!

Ahoj nevim co ti na to řekne krokodýl.Ale ja ti řeknu asi tolik:zapni mozek a přemýšlej co tak asi evropská testuda mohou najít ve svých přírodních lokalitách!!!!!! ]:(o tom že by tam rostly vločky med jogurt či banány to fakt nevím.Pokud jí chceš takto krmit tak bych jí rád viděl za deset let???Ale to už jí asi neuvidím protože už nebude.želva nemá přispusobené orgány na takto vyživnou stravu.Zkus se nad tím trochu zamyslet než jí zničíš uplně.A nebo si přečti zde v poradně článek " co žereš a piješ želvo" Lukas

Želvíra: Želva by neměla žrát muslli, protože je to pro ni nutričně nevhodná strava a obsahuje věci, které evropská želva neuvidí ani z rychlíku (med), případně je ani nedokáže trávit (jogurt), pomocí svého selského rozumu jsem zapřemýšlel a na lokalitách evropských želv jsem opravdu nic takového neviděl. Želva sežere téměř všechno, což ale neznamená, že by to žrát měla. Pokud jí namícháš muslli z travních semen, úsušků bylin, s několika % lesního ovoce (ostružiny, jahody - lesní, ne zahradní) a ještě o něco míň živočišné složky (rošláplý slimák, červ, žížala aj.) bez přídavku emulgátorů a cukrů, tak jí ho klidně dávej, ovšem pochybuju, že si dáte spolu.;-) Bohužel většina běžných chovatelských příruček neradí moc vhodně, někdy dokonce škodlivě. Nechtěl jsem se tě nijak dotknout nebo být nepříjemný (což jsem byl), ale může mě čert]:( vzít, když vidím, jak zvíře je krmeno něčím dost nevhodným s odůvodněním, že mu to chutná nebo, že je dost velké, aby mělo vlastní rozum, co může a co ne. Želva se s tím prostě v přírodě nesetkává a opravdu neví jestli to je vhodné nebo ne, prostě jí to chutná, což ale není důkazem, že to je nevhodné.

:-?::) Nemas pravdu, souhlasim s pany. Btw ceskou knihu ani do ruky neber (ty jsou jen na obrazky). Jsou to myty, ze zelva sereze jen co je spravne, ze sezere jen tolik, kolik potrebuje a nebude se prezirat. Zduraznim jeste jednou, precti si o jidle suchozemskych zelv, o kterych se tu bavime. V knihach vsechno generalizuji, pac nemuzou (ani nemaji znalosti) psat o vsech druzich zvlast. Nemuzou rict, ze nektere zerou jen maso, nektere si daj ovoce a nektere jen listky rostlin. Vzdyt ani temto suchozemskym (hermanni, graeca, horsfieldii, ..) ovoce do pusy snad nepatri. Sladke, zahniva a muze zpusobit premnozeni parazitu, ehm. Mela jsi nekdy parazity? Taky muzes pokracovat se stolovanim se zelvou. Lide, co meli salmonelu rikali, ze to byl nejhorsi zazitek jejich zivota a snazi se na nej zapomenout. Taky nedavno, tusim na jare, na to (od zelvy) zemrelo male dite. No a v USA byl kdysi zakazan chov, pac guverneruv synek oliznul zelvu a mel salmonelu, ze? ;-) Btw a to i po ni jis? :-D Dobrou chut. My meli vcera taky zelvi jidlo, ale upravene na lidskou podobu. Cekanku. Radsi ji zelve sezen. Tim ji prospejes mnohem vic. A nezapomen, syrovou ;)

Ahoj Želvíro. Nejsem zkušený chovatel,ale rozum radí - neřídit se vydávanými chovatelskými příručkami,ale spíše zde uveřejňovanými radami zkušených chovatelů,kteří odchovali mnoho generací zdravých želviček. Tebou provedený výplach žaludku je sice obdivuhodný,ale přečti si prosím alespoň článek "co žereš a piješ,želvo" . Nemyslím to zle, jen vím, co se píše v chovatelských příručkách a stáří želv,chovaných podle těchto příruček, bych tipl maximálně na 5 let, než uhynou na degenerativní změny jater či selhání ledvin a i pohled na deformovanou želvu s měkkým krunýřem, atrofovaným svalstvem, dusící se a trápící se bolestmi taky nebude pěkný. A ještě malá poznámka - je zde uveřejněno hodně fotek zdravých želv /třeba v článcích od KHora/ - vypadá tvoje želva také tak?

Nejvice udivujici je napr pani Romana Anděrová, pracuje v zoo v Praze pres 30 let. Jeji kniha je navod jak umucit zelvu behem par let. Meli by ji za to zavrit.. Prej krmit kompotem, tss. Nepise ani o UV zareni a ve vzorovem akvariu zelva neudela vic jak 3 kroky a usmazi se pod zarovkou. Babku bych chytla a cpala ji celou zimu zakuskama. By se ji to asi trochu podepsalo na zdravi :-D Pripadne si na sobe muze zkusit pobyt ve sklenenem malem cemsi, kde je velky horko. I kdyz ma termoregulaci lepsi nez zelva, brzo by ji odvezli s prehratim a panickym zachvatem ;-) Bohuzel je jeji kniha nejoblibenejsi knihou o zelvach.. ]:(

Zkus jí nabídnout nejdříve nějakou pochoutku. Pokuť ani to vyhledej veterináře, může to být "střevní chřipka" nebo může mít vnitřní parazity, prohlídni si jí, vykoupej ji, jestli v záhybech kůže nemá parazity.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru