Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Korálovka californská, poradíte začátečníkovi?

Zdravím všechny a předem děkuji každému za jakýkoli postřeh či radu...
Jsem asi tři týdny majitelem korálovky. S chovem hadů doposud nemám žádné zkušenosti.Korálovka i s teráriem(akváriem)a s větou,že žere myší holátka... je dárek né zrovna chtěný. Nicméně jsem se rozhodla že si hada nechám, a chci se o něj starat co nejlépe.
Prošmejdila jsem už dost odpovědí na dotazy, takže vím že jako podklad do terária je vhodná rašelina s pískem, zatím má had jako podklad takovou červenohnědou hmotu jakoby hlínu už ze zverimexu kde byl had koupený...ale mám pocit že je dost vlhká...přes den kdy svítí žárovka(25w)se zapařují stěny terárka...Chystám se v nejbližší době o výměnu podkladu...Jaký písek ale zvolit? A jak často měnit podklad v terárku?
:?: Další věc je dekl na terárku...tenká dřevotříska, ale není zde žádné odvětrávání...takže by asi bylo vhodné nějakou část dřevotrísky nahradit(jak jasem se dočetla)kovovou nerezovou hustou mřížkou?
:?:Co krmení, dělám to dobře?Korálovka je cca 60cm dlouhá, nevím ani jak je stará a ani zda je to samec či samice.Krmímji 1xtýdně 2 holaty.....naštěstí žere.Po článcích typu umělé krmení ,nerozkrmená mláďata a pod. jsem docela trnula...Ale nevím jak na hadovi poznat zda mu to stačí:-/
V terárku je v rohu opřený plát stromové kůry,kde se had může schovat, tráví tam dost času...velká větev po které by mohl asi lozit...nicméně neleze.A myska s vodou....četla jsem že by měla být tak velká, aby do ní had vlezl celý...no když se bude trochu snažit tak se vejde:puff:.
Jinak je had dost aktivní hlavně v noci, prekvapuje mě jeho krtčí chování,ráno bývá zemina dost rozrytá.
:?: Ještě se ani nezakalila natož aby se svlékla....to potom krmit nemám?:?:
Prosím koho napadne cokoli co bych ještě měla vědět pište...ráda se poučím...předem všem děkuji Jojovka

Předmět Autor Datum
čau nejsem žadnej profík,ale zkusím ti aspoń v něčem poradit..takže jako podklad bych zvolil tu směs…
filip 21.10.2007 20:34
filip
Písek lze použít prakticky jakýkoli, nejlepší je kopaný nebo i plavený, ale je dobré ho proprat a od… poslední
krokodýl 21.10.2007 20:42
krokodýl

čau nejsem žadnej profík,ale zkusím ti aspoń v něčem poradit..takže jako podklad bych zvolil tu směs rašeliny a písku,písek myslím že postačí obyč co se dá běžně sehnat.ja používám osobně jenom rašelinu bez písku,ale myslím že je to docela jedno a pokud bude dost vlhká tak to vždycky šoupnu na pár minutek do trouby na plech aby trochu vyschla to dělám jenom u krajty,která nepotřebuje moc vlhkosti,jinak ju nechávám bez uprav tak jak jí koupím.s tím akvárkem ti asi ohledně větrání moc neporadím,ale skoro každý ti poradí at´ si místo akva pořídíš terárko,není moc drahy pro takovou korálovku stačí tera cca 70x40x40 možná i menší...to seženeš kolem 1300kč nebo se koukni na i-faunu tam ted´ nabízeli nějaký tera nebo na www.teraechis.cz podklad měnit podle potřebi já to dělám cca 1 za půl roku...ohledně krmení si myslím že by už zvládla menší myšku ta by jí mohla stačit na cca 10-14 dni podle velikosti,je lepší hada nepřekrmovat,ale to musí už poznat každý sám,rozhodně by zněho neměl být tlustej válec!jestli sem napsal něco špatně tak at´ mě zkušenější opraví jinak se ptej dál..,

Písek lze použít prakticky jakýkoli, nejlepší je kopaný nebo i plavený, ale je dobré ho proprat a odstranit tak co největší množství prašných částic.
Víko to chce upravit, co nejrychleji, neboť špatná ventilace může zapříčinit různé zdravotní problémy. A nejlépe časem pořídit terárium, protože hadi z akvária často a rádi zdrhají a položené víko není nejbezpečnější.
Krmit můžeš stejně, jen bych holata už nahradil osrstěnými myšaty a pozěji (okolo 75 cm délky hada) malými myškami skákavkami.
větev moc nevyužije, neboť jde o pozemního hada, za to se rád zahrábne nebo schová pod kůru (můžeš mu jednu nebo dvě položit na zem), ale to už ti předvádí.
Miska u tohoto druhu stačí malá, protože do ní nelezou, stačí jim jen na pití.
Pokud bude zakalená, tak nekrm dokud se nesvlékne, někdy tedy had baští i v tomto období, ale většinou ne a, je nervozní, protože při zakalení hůř vidí. V tomto období mu vlhči více jeden kout terária.
Ještě doplním teploty, na zemi pod žárovkou by měla mít cca 28-30 st. a na opačné straně terária asi tak 20-24 st., v noci stačí pokojová teplota 18-22 st. Kalifornka by měla i lehce zimovat, ale pokud ti nejde o množení, tak se bez toho obejde. Ovšem pro celkovou kondici a vitalitu hada je zimování vhodné. Doporučuji tak 1,5 - 2 měsíce při teplotě 10-15 st., týden před a po zimování nepřitápět (ve dne v noci 18-20 st.) a nekrmit po celou dobu.
Rozměry terária pro dospělou (cca 1,2-1,5 m) korálovku kalifornskou stačí tak 75-80 x 40-50 x 35-45 (dxšxv) cm.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru