Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Podivná smrt části chovu,snad to někomu z vás pomůže.

Zdravím všechny teraristy.Na dalších řádcích bych chtěl popsat mou zkušenost s úmrtím téměř všech letošních mláďat,které sem si pořídil.(Elaphe guttata ghost 1.2,albino motley 1.1,L.t.hondurensis anery 1.0,orange albino 0.1,het hypo 0.1).Ghosti a samicka orange albino byly zakoupeni u pana Blahy,Hondurensisky u pana Chadimi a albino motley u pana Javoříka(to byla nejspíš ta hlavní chyba...)Hady jsem koupim v rozmezí cca 14 dní.Všichni hadi byly rozděleni do 3 plastových boxů.Jako první odešla samička ghosta,bez jakékoli zjevné příčiny.Po cca týdnu přestali druzí dva ghosti příjmat potravu ikdyž měli stejné podmínky,jako předtím,kdy žrali bezproblému.Poté co jsem vyskoušel snad všechny metody abych je přiměl vzít si holátko jsem přistoupil k násilnému krmení,po nakrmení hadi byly velmi malátní a po 3 dnech holátka vyvrhli.Nakrmil jsem tedy znovu cca 1/4 holatka nastříhaného na malé kousky.Dva dny po nakrmení jsem je našel také mrtvé.Za další týden přestali žrát i albino motley a po nakrmení potravu také vyblili.Vzal jsem je k MVDr. Tomáši Weidenhöferovi,dostal jsem tekutou látku(nepamatuju si nazev,ale prý to bylo stejné jak entyzol),které měla podpořit chuť k jídlu a pročistit střeva.Aplikoval jsem ji týden boužel to nepomohlo hadi opět zvraceli a pozoroval jsem u nich po nakrmení,že se velmi nepřirozeně nafukovali a za 5 dnů byly mrví.Shruba v době úmrtí,přestali žrát i hondurensisky,které byly předtím velice žravé,nechal jsem udělat rozbor trusu a danou situani jsem konzultoval s MVDr. Tomášem Weidenhöferem,který řekl,že hadi vypadají jako zdraví a v trusu se také nic nenašlo boužel i tito 3 hadi zemřeli.Po prvním úmrtí sem vyházel všechny boxy,co jsem používal a koupil nové,ani to nepomohlo.Podmínky měli myslím ideální ve dne kolem 26-27 a v noci 24.U dospělích hadů,kteří byly ve stejné místnosti sem žádně příznaky nemoci až do těď nepozoroval.Máte někdo obdobnou zkušenost?Alespoň poručení pro příště,že kupoval guttáty z importu se nevyplací.
Tomáš Drápal www.koralovky.wz.cz

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
krokodýle, reagoval jsem na 1. případ. Tam se nejednalo o genet. vadu. Nazávěr bych chtěl říct, že v…
emerald 17.02.2008 18:29
emerald
Jo, jo, každopádně je na bičíkovce léčili, což ne vždy musí nutně znamenat, že bičíkovci jsou primár…
krokodýl 17.02.2008 18:38
krokodýl
No, s tím souhlasím, tak bych to tak řešil. Ty moje tři chudinky byly každá zvlášť a dost jsem si to…
VH 17.02.2008 20:43
VH
Tobě taky neco Vládo chcíplo?:-| poslední
Melda 17.02.2008 21:07
Melda

krokodýle, reagoval jsem na 1. případ. Tam se nejednalo o genet. vadu. Nazávěr bych chtěl říct, že veškeré závažnější zdravotní problémy je vhodný řešit s veterinářem, samozřejmě znalým. Ale zároveň je vhodné i vycházet ze zkušenností lidí, kteří se úzce tím či oním druhem zabývají

Jo, jo, každopádně je na bičíkovce léčili, což ne vždy musí nutně znamenat, že bičíkovci jsou primární příčinou, ti se mohou přemnožit až následně při nějakém oslabení trávicího traktu a imunity. Ale samozřejmě pak se musí přeléčit i bičíkovci (Entizol apod.). Spíš mi přišlo poněkud nezodpovědné, že okamitě nebyla řešena karanténa a preventivní vyšetření, případně přeléčení zatím klinicky zdravých jedinců. Geneticky ale může být dána dispozice k oslabení organizmu nebo vyšší senzitivita k některým problémům a pak už to dodělají třeba ti bičíkovci.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru