Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Užovka proužkovaná - potrava

Mam doma tuto užovku a chtel bych se zeptat, jak s potravou. Ma asi pul roku a jedine co zere jsou rybicky. Problem je v tom, ze s hadama zacinam a tech zkusenosti moc neni...nekde mi rikaji, ze krmeni rybickama je pro ni naprosto nevhodne. Pro nekoho jsou zase vhodne:-)Zkousel jsem holatka vseho druhu. Zmrazena, ziva, nariznuta...:-D
Teto uzovce se jinak jeste rika uzovka rybozrava, takze usuzuji, ze ji rybky nevadi. Chtel bych znat vas nazor a vase rady, cim a jak ji mam krmit. Dekuji moc.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
chtela bych si tuto užovku také pořídit,nevíte,kde ji sehnat nejlépe v Brně nebo okolí? děkuji za od…
denca606 17.05.2010 20:27
denca606
Pokud se zadaří,tak bych do 14 dní měl mít odchov thamnophis sirtalis parietalis.Jsem z Brna a prodá…
netopyr 18.05.2010 04:57
netopyr
(už jsem jednou psala,asi se to neodeslalo... =/) o koupi spise uvazuju zatim nemam dost informaci..…
denca606 19.05.2010 14:42
denca606
Terko vpohodě stačí, ale pamatuj na dobré utěsnění všech otvorů i mezer mezi šoupačkami. Mladé sirta…
Crocodylus 19.05.2010 15:33
Crocodylus
Moc pěkné fotky. Mám také thamnopish, asi měsíc. Takže díky těmto fotkám již vím, že mohu vzít čeřen…
Iveta 19.05.2010 17:02
Iveta
zdar:-D,nerad vstupuji do vaší debaty,ale tak nějak mi uniká pár věcí asi nepodstaných,ale přesto...…
West day1-pošuk 19.05.2010 17:31
West day1-pošuk
...a co žoužaly?
babal 19.05.2010 18:11
babal
zdar:-D babal.mé druhé já :-D,jasně na těch se nz rozjíždí :-D:-D.Jediný problém je v tom,že se musí…
West day1-pošuk 19.05.2010 18:16
West day1-pošuk
Dešťovek je mrak velikostí,akorát ty červený,ty tzv.hnojní,co jsou takový drsný proti srsti,co drhno…
babal 19.05.2010 18:41
babal
2 west day 1.asi jsem chov nějak nezvádl,ale mi se požraly i 60 mezi sebou a to nemluvě o Nz. To s…
Crocodylus 19.05.2010 19:48
Crocodylus
Já krmím taky cca 1x týdně. Kromě žížal a ryb mi žerou parietalisky i tetrataenie myší holátka.Se sl…
cejna 19.05.2010 20:03
cejna
Kolikati rybkama/žížalama/atd. za týden je krmíš? poslední
Sati 29.09.2017 13:32
Sati
Chtel bych se zeptat jsem začínajíci terarista jake druhy ryb jsou vhodne pro uzovku proužkovanou?Mu…
Slezi 21.11.2014 16:25
Slezi
Já jsem řekl rybářům na výlovu, jak vypouští rybník,tak u výpustu jsou mraky malých rybek. Všeho chu… nový
patros.d 06.12.2014 18:34
patros.d

(už jsem jednou psala,asi se to neodeslalo... =/) o koupi spise uvazuju zatim nemam dost informaci...mam doma terarko...60x40x30(d,š,v)stacilo by to? jaky substrat(podlestylku) bych mela pozit? jak casto a jak velkymy rybkami bych mela malou uzu krmit a kdy by byly k odberu? =) dik za odpoved

Terko vpohodě stačí, ale pamatuj na dobré utěsnění všech otvorů i mezer mezi šoupačkami. Mladé sirtalisky jsou hodně drobounké a dokážou se protáhnout sebemenší skulinou. Já osobně miminka chovám v plastovém faunaboxu. Doporučuju chovat na papíře, jinak stačí miska na vodu a nějaký úkryt. Používám oblouk z korkové kůry.... viz fotky níž.

Pro představu co sežerou háďátka. Dobře patrný poměr had vs. ryba. Ryba slunka obecná cca 6cm...
[http://img517.imageshack.us/img517/8784/p1010285we   bcosezerou.jpg]

Opravdu to sežerou, důkaz místo slibů :-)
[http://img266.imageshack.us/img266/1218/p1010300we   bcosezerou.jpg]

K tomu krmení... hodně chovatelů co znám krmí thamnophisky mraženými rybkami. neumím to dobře popsat, nejsem žádnej odborník a tak mi zkušenější prominou, když to řeknu polopatě a zpatra. V mraženém rybím mase vzniká jakási látka, která rozkládá vitamín B1 v tkáních hadů - maslím, že se tomu říká thiamináza. Hadi pak umírají v křečích na avitaminozu a rozhašenej metabolismus. Kdo krmí mraženýma rybama, dodává vitmín B1 riboflavin (lze koupit v lékárně) a nějaké vitamíny typu AD kombinal (používím přípravek hydrovit AD3 který prodá veterinář za cca 40kč). Mražené maso není ideální ale je praktické. Sáček mražených rybek v mrazáku vyřeší krmení ale myslím si že pro hady to není přirozená potrava. S krmením mraženými rybami moc nesouhlasím.

Já osobně jsem ještě nikdy nekrmil mraženým masem. Pro miminka a stav nouze chovám živorodku Girardinus metallicus - jednu z nejplodnějších živorodek vůbec. Odrostlejším hadům dávám studenovodní rybky. Chodím jednou za 2týdny na náš kačák s čeřínkem a rybky přechovávám v akvaterárkách se želvama. Občas dávám hadům i žížaly. Můžou se po nich umlátit, ale po nich bobtěj ještě rychleji, než po rybách. Je to pro ně takové spestření, ale rozhodně se žížalama nedá krmit dlouhodobě.

Při krmení studenovodníma rybama se vyhábám rybama s ostnama,který by mohli poškodit trávicí trubky hada (například okoun) a také nekrmím kaprovitými rybkami (karas, kapr...) kvůli tomu, že kaprovité ryby jsou tušnější. Krmím převážně střevličkama, slunkama a dalšími podobnými rybkami.

Jelikož se snažím krmit 100% živou stravou, doplňuji vytamíny jen cca 4x do roka. B1 a hydrovit.

zdar:-D,nerad vstupuji do vaší debaty,ale tak nějak mi uniká pár věcí asi nepodstaných,ale přesto.....
1.asi jsem chov nějak nezvádl,ale mi se požraly i 60 mezi sebou a to nemluvě o Nz.
2.Pravda je ta,že mraženky nic moc,raději bych šel do B-Komplex forte :-D,ale pořád mi uniká jedna věc,proč je nikdo nekrmí slimákama :-D:-D:-D at už nz nebo adulty??::)
3.pro nevěříci Tomáše mám to nafocený ukážu v Pekle :-D:-D:-D

Dešťovek je mrak velikostí,akorát ty červený,ty tzv.hnojní,co jsou takový drsný proti srsti,co drhnou mezi zubama,ty bych nekrmil.Wd1-p:Vyzvedl sem obědnané,pohovořil s několika známími i cizími,odolal přemlouvání(2krát jsem odolával těžko),koupil dceři Bohouška(Bohumil Klepetko)-barevnýho krabíka,obědnal vitaluxku,dal bír und vurst a mazal dom.Kdybych tušil,nechal bych tě vyvolat.

2 west day

1.asi jsem chov nějak nezvádl,ale mi se požraly i 60 mezi sebou a to nemluvě o Nz.

To se mi taky stalo, dva hadi se začali požírat navzájem. Ale ten co žral druhýho byl před svlékáním a byl zakalenej. Prostě cítil rybu a zakousl se do prvního, co se hýbalo... Zakročil jsem včas. Od tý doby krmení hlídám a každej had ze skupiny musím mít něco v hubě :). Je pravda že při krmení se dokážou 2hadi zakousnout do jedný ryby. Dokonce i do hlavy hada, co se už zakousl a začal polykat kořist. Musí se to hlídat...Ty mý sou při krmení hodně divoký.

2.Pravda je ta,že mraženky nic moc,raději bych šel do B-Komplex forte ,ale pořád mi uniká jedna věc,proč je nikdo nekrmí slimákama at už nz nebo adulty?

Slimáky nemám odzkoušený, krmím jenom dešťovkama...spíš se snažím dodávat různé druhy rybek...

Iveta : já mladý mít letos nebudu, domluv se s netopýrem. Taky pozor na cenu... sirtalis sitralis koupíš za 2kila ale tetreteaniu za 2litry...
Mladý hady krmím cca 2x týdně, odrostlejší cca 1x týdně.
Hoď si přes google překladač stránky o thamnophis a hledej šmudlo :)
např www.kousebandslangen.nl nebo www.gartersnakes.nl

Taky je dobrý upozornit ty co je ještě nemaj, že když je podráždíte, dokáží vyloučit pižmo, který zrovna nevoní. Takový tchoříci, naštěstí když si zvyknou na manipulaci, tak pak pižmo tolik nepouštěj.

Já krmím taky cca 1x týdně. Kromě žížal a ryb mi žerou parietalisky i tetrataenie myší holátka.Se slimákama jsem moc velký úspěchy neměl.;-) Krmím je najednou, ale pod dozorem. Taky se mi párkrát stalo, že se hadi málem sežrali. Jsou to blázni:-)

A s tím posledním odstavcem souhlasím do puntíku. Mě poserou oba druhy skoro pokaždý, ale už jsem si zvykl:-D

Já jsem řekl rybářům na výlovu, jak vypouští rybník,tak u výpustu jsou mraky malých rybek. Všeho chuť. Pak je zamrarzím a krmím s nimi půl roku, dokud nejsou v rybníku živé k nachytání. Sypu je lehce Roboranem H. tak jednou měsíčně. Jiné vitamíny nepřidávám. Chovám Sirtálisku již od 02.2004. Svléká se pravidelně a bez problémů. Krmení rybou střídám nakrájeným kuřecím srdcem. To při přípravě rozříznu a zbavím bílých blan a cév. Někdy srdce taky sypnu Roboranem. Ale né pokaždé. V létě také krmím živými pulci. Osvědčilo se mi v terárku mít bazének ( mám ho z plastového obalu od nějakých želé bonbónů, co mají většinou vystavené u pultu v obchodech. Odhadem měří 20x20cm hl-15cm. Sirtáliska ráda plave i loví. Pokud budeš mít nějaký dotaz, tak mi písni na patros.d@seznam.cz !

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru