Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vapnik

Po precitani clanku o najvhodnejsich zdrojoch vapniku pre zelvy som na pochybach, ktory zdroj vyuzit a ktory naopak vyhodit. Drvene lastury mozu obsahovat vysoke koncentracie tazkych kovov, sepiovka obsahuje kopec aj nie velmi vhodnych soli, vaj. skrupiny obsahuju zvysky rastovych hormonov a blanka moze byt zdrojom salmonely, "sadrova" sepiovka moze obsahovat taktiez tazke kovy,...ako najvodnejsi zdroj je uvadzany kalciovy prasok bez fosforu. Nechcem, aby to vyznelo, ze "len oni-tortoise trust" maju pravdu, skor ma zaujima vas nazor. Taktiez odporucaju davkovanie D3 az 3krat!!!! tyzdenne:!: Takze jak z toho von?:-|

Předmět Autor Datum
sepiovka obsahuje kopec aj nie velmi vhodnych soli - omyl - kupované sépiovky (ze živých sépií) sůl…
Hugo 18.12.2007 14:21
Hugo
Zrejme nejake tie soli obsahovat bude: The main chemical constituents of cuttlebone are calcium carb…
Redrum 18.12.2007 14:58
Redrum
The main chemical constituents of cuttlebone are calcium carbonate, sodium chloride, calcium phospha…
Hugo 19.12.2007 08:08
Hugo
Ospravedlnujem sa, samozrejme tu je zdroj: A. C. Highfield ,Promoting Proper Bone Development, odkaz…
Redrum 19.12.2007 10:10
Redrum
Highfield - tak to jo. Ale z textu jsem, stejně nepochopil, že by problém sépiovky byl v solích. K t…
Hugo 19.12.2007 11:21
Hugo
Takže můj názor je: Vápníku není nikdy dost:!::beer:
Hugo 19.12.2007 11:27
Hugo
Clanok sa snazi vysvetlit, ze sepiovka ano, ale nie ako primarny zdroj Ca, kvoli nie najvhodnejsiemu… poslední
Redrum 19.12.2007 12:38
Redrum

sepiovka obsahuje kopec aj nie velmi vhodnych soli

- omyl - kupované sépiovky (ze živých sépií) sůl téměř neobsahují.

vaj. skrupiny obsahuju zvysky rastovych hormonov a blanka moze byt zdrojom salmonely

- opět omyl - 1. hormonama se krmí kuřata na maso ne nosnice 2. Pokud blanka obsahuje salmonelu pak by se salmoška projevila už při konzumaci vajec:))
Těžko řict který zdroj je nejlepší, ale podle mne je nejlepší kombinace vícera druhů.
Dávkování D3 3x týdně je určitě velmi dobré (lepší je každý den), ale problém bude v technickém provedení - jak odměřit dostatečné množství a přitom zíře nepředávkovat. Můj názor je: Spoléhat na jistotu a na osvědčené metody.

Zrejme nejake tie soli obsahovat bude:
The main chemical constituents of cuttlebone are calcium carbonate, sodium chloride, calcium phosphate, magnesium salts and an abundance of micro-trace elements. Despite its high gross calcium content, cuttlefish bone is relatively poorly absorbed

takze asi nebude najvhodnejsi zdroj.

S tymi nosnicami mate asi pravdu, to ma nenapadlo:-) Tu blanku mysleli zrejme nijak tepelne nespracovanu, takze po prevareni by nemal byt ziaden problem.

The main chemical constituents of cuttlebone are calcium carbonate, sodium chloride, calcium phosphate, magnesium salts and an abundance of micro-trace elements. Despite its high gross calcium content, cuttlefish bone is relatively poorly absorbed

- to je pěkné, ale neudáváš zdroj.:-(
Závár této věty chápu že se špatně absorbuje, což ale platí i pro vaj. skořápky nebo ulity plžů a mlžů, a ne že je nevhodná pro vysoký obsah soli. Pochopitelně nesmí to být sepiovka nalezená na pláži.

Vzhledem k tomu, že toto téma je često diskutované, zakoupil jsem asi deset sepiovek různé velikosti a dvě hodiny je vařil ( vzhledem k poréznosti by se měly soli vyplavit). Po této době jsem kosti vyndal a dále vodu odpařoval. Výsledná polévka (po odpaření 80-90% vody) chuťově byla odporná,:-? ale ne slaná;-). Po odpaření veškeré vody na dně zbylo jen nepatrné množství nečistot včetně solí. I přes určitou nepřesnost této laické metody, mohu konstatovat, že toto množství bylo opravdu zanedbatelné.:beer::beer::beer:

Ospravedlnujem sa, samozrejme tu je zdroj: A. C. Highfield ,Promoting Proper Bone Development, odkaz: calcium.htm

Pod pojmom soli tu nema zrejme na mysli iba klasicku NaCl, ale celkovo mineraly a soli, ktore su rozpustene v morskej vode a ktore svojim zlozenim nie su najvhodnejsim zdrojom a ani po prevareni sepiovky nebudu. Napriek tomu sepiovku tiez pouzivam, chcel som poznat nazor na dane zdroje Ca, pripadne nieco vhodnejsie.

Highfield - tak to jo.
Ale z textu jsem, stejně nepochopil, že by problém sépiovky byl v solích.
K těm solím, ona vlastně celá kost je jen sůl CaCO3, Ca3(PO4)2 :?: jsou vlastně ve vodě nerozpustné soli kyselin které tvoří základní stavební látky kostí, ulit( včetně sepiové kost), zubů, či vaj. skořápek. Ostatní rozpustné soli z mořské vody tam být mohou v poměru stejném jako je složení mořské soli kde NaCl tvoří +-99%. Vyhledem k malému množství solí v sepiovce a k tomu že ji používám pouze jako minerální doplněk ( a ne jako žrádlo) považuji nebezpečí srovnatelné s pojídáním sardinek či makrel. Navíc např. malé množství jodu může být považováno za výhodu.
Z odkazu jsem pochopil nevhodnost sepiovky spíš pro její horší "stravitelnost" narozdíl od skořápek nebo dokonce spec. léčiv.

Clanok sa snazi vysvetlit, ze sepiovka ano, ale nie ako primarny zdroj Ca, kvoli nie najvhodnejsiemu pomeru Ca a ostatnych mineralov, preto asi ten problem s absorbovanim Ca. Na druhu stranu ako zdroj dalsich mineralov a stopovych prvkov moze byt dobra. V texte sa spominaju nejake tablety Calcia, ktore su dobrym zdrojom Ca, neviete o aky vyrobok ide?
Inak su tam dalsie velmi zaujimave clanky napr. o vztahu D3 k pyramidovaniu, co sa clovek nedozvie..:puff:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru