Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Je třeba si uvědomit, že to, čemu se po pokousání hadem přisuzuje jako účinek jedu, má mnohdy úplně…
navay 10.04.2008 13:47
navay
Hadi na tom nejsou jinak. Zvláště ti z volné přírody, co se živí hlodavci, kteří jsou přenašeči mnoh… poslední
Dasta-jinde 26.05.2008 13:40
Dasta-jinde

Je třeba si uvědomit, že to, čemu se po pokousání hadem přisuzuje jako účinek jedu, má mnohdy úplně jinou příčinu.

Asi jste všichni slyšeli, jak působí sliny varanů komodských, které jsou plné nebezpečných bakterií, které pak infekcí skolí kousnuté zvíře. Hadi na tom nejsou jinak. Zvláště ti z volné přírody, co se živí hlodavci, kteří jsou přenašeči mnoho nebezpežných infekcí. Přenos je nasnadě, had si uloví infikovaného hraboše -> na zubech a v dutině ústní mu zůstanou zbytky jeho krve nebo jiných tělních tekutin -> pak chytneme hada my a pokouše nás -> přenos dokončen. Výsledné zarudnutí a otok v místě pokousání je pak důsledek probíhající lokalní infekce, nikoliv působení jedu.

Dále ke slabému otoku a zrudnutí může dojít i v důsledku mechanického poškození desítkami zubů (zejména u druhů s delšími zuby, silným stiskem držky a přežvykovýním na místě). Zkuste se popíchat sterilní jehlou na ploše pár cm čtverečních asi 100x a napodobit tak přežvykujícího hada :-) ..., jestli vám to místo neoteče a nezrudne, tak u mě máte pivo ;-)

Takže interpretace následků kousnutí je mnohdy docela problematická.

Hadi na tom nejsou jinak. Zvláště ti z volné přírody, co se živí hlodavci, kteří jsou přenašeči mnoho nebezpežných infekcí. Přenos je nasnadě, had si uloví infikovaného hraboše -> na zubech a v dutině ústní mu zůstanou zbytky jeho krve nebo jiných tělních tekutin -> pak chytneme hada my a pokouše nás -> přenos dokončen. Výsledné zarudnutí a otok v místě pokousání je pak důsledek probíhající lokalní infekce, nikoliv působení jedu.

Pár slovy:´´had si zuby nečistí´´

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru