Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Čolci, mloci, nemoci

Jaké máte zkušenosti s léčením infekčních kožních nemocí (bakterie, plísně) u ocasatých obojživelníků? Podle literatury je šance na léčení téměř nulová. Jaké lze použít dezinfekční prostředky a léčiva na tyto živočichy?

Předmět Autor Datum
S léčením mloků a čolků nemám přímo zkušenosti, ale můj kamarád měl chovnou skupinu-6x Ambystoma mex…
Alpestris 10.01.2008 16:21
Alpestris
Chtěl bych si pár o.obojživelníků pořídit, ale nemohu moc spoléhat na veterinární pomoc a z různých…
Hugo 11.01.2008 11:54
Hugo
Myslím, že by betadine šel také použít. Ale pokud zvířata jěště nemáš, tak nejlepším lékem je preven…
Alpestris 11.01.2008 15:56
Alpestris
Obojzivelnici se taky daji lecit. Problem je, ze jen malo veterinaru o teto problematice neco vi. Pt…
rosnicka01 25.01.2008 09:26
rosnicka01
Jednou z hlavních příčin vzniku různých onemocnění u ocasatých obojživelníků, je jejich držení a cho…
čolkař 06.04.2008 18:43
čolkař
Dobrý den chtel bych se zeptat zda někdo nevíte co může být za problém s Axolotem. Máme doma pár a j… poslední
Vigo 20.10.2008 21:57
Vigo

S léčením mloků a čolků nemám přímo zkušenosti, ale můj kamarád měl chovnou skupinu-6x Ambystoma mexicanum,
byla infikována plísní a nákaza se rychle rozšířila u všech jedinců kromě 2, které mi daroval, protože neměl karanténí nádrž. Léčil je hypermanganem, ale vzhledem k tomu, že poté podle jeho popisu dostaly i Red leg tak umřeli:.(:.(. Funguje hypermangan, trypaflavin (ten už není skoro vůbec k dostání) na plísně.
Na onemocnění- antibiotika, jestli bys chtěl jěště něco poslat, tak řekni, protože je toho opravdu hodně.

Chtěl bych si pár o.obojživelníků pořídit, ale nemohu moc spoléhat na veterinární pomoc a z různých diskuzí mám pocit že pokud něco chytnou, tak jde celý chov do kytek. Lze u o.o. použít kromě hypermanganu také betadine? Nebo nějaký akvaristický přípravek proti bakteriím?

Obojzivelnici se taky daji lecit. Problem je, ze jen malo veterinaru o teto problematice neco vi. Ptas se na infekcni kozni nemoci - hacek je v tom, ze celkove infekce obojzivelniku se nejprve projevi na kuzi, ale infekce buji v celem tele. Takze nestaci lecit jen kuzi, je potreba zahajit celkovou lecbu pomoci antibiotik, ktere pusobi na puvodce infekci obojzivelniku - cili zadny tetracyklin, penicilin apod.

Jednou z hlavních příčin vzniku různých onemocnění u ocasatých obojživelníků, je jejich držení a chov v naprosto nevhodných podmínkách. Jedná se hlavně o přiliž vysoké teploty chovu (bytové), nedostatečná hygiena a nevhodná výživa. Také se u nich poněkud podceňuje nedostatek UV záření a nedostatečná různorodost podmínek v ubikacích (přístup na souš, nedostatečná ventilace, převlhčený substrát atd.). Zvířata jsou proto trvale stresována a jejich imunitní systém se značně oslabuje. Potom jsou napadána takovými mikroorganizmy, kteří jsou v přírodě jinak běžně zastoupeny a zdravým jedincům nevadí. Pokud se na zvířeti projeví příznaky nějaké choroby, je na léčbu už zpravidla přiliž pozdě a to z hlavně důvodu nenávratného postižení vnitřních orgánů.

Vážní zájemci o tuto problematiku mohou navštívit dne 24.5.2008 přednáškový blok v rámci Setkání členů Klubu přátel ocasatých obojživelníků www.caudatawz.cz. a všech milovníků přírody. Toto se bude konat v přednáškové místnosti ve Stanici přírodovědců. Začátek přednášek bude od 12 h (po případné návštěvě Jarního Terrabazaru) a adresa je: Drtinova 199/1a, Praha 5 - Smíchov. Problematiku na toto téma pak bude přednášet MVDr. Dagmar Vršková PhD z Farmakologického ústavu v Brně. Tamtéž pak bude v termínu od 19.5. do 25.5. 2008 probíhat výstava ocasatých obojživelníků.
Informace o zmíněné stanici přírodovědců najdete například na: http://www.peknyden.cz/katalog/detail/stanice-priro dovedcu-ddm-hl-m-prahy

Dobrý den
chtel bych se zeptat zda někdo nevíte co může být za problém s Axolotem. Máme doma pár a jeden z nich je to cca 5 dní ležel u hladiny s nafouknutým bříškem naboku.Je to pravděpodobně nějaká vzduchová bublina, jelikož občas krkne a odfoukne se, ale pri dalším nádechu je opět nafouknuty.Taktéž, když se vezme do ruky tak z něho vzduch vyběhne, chvilku plave a pak se opet nafoukne.Dle nějakých rad jsem ho dal do chladné vody, ale myslím že to moc nepomáha.Nemáte někdo zkušenost s tímto problémem. Je možné že by to byl problém zažívaní,nebo nějaké vnitřní zranění?

Díky

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru