Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem uštknutí zmijí

Čau lidi píšu seminárku a zmijích obecných V. berus a rád bych věděl, jestli tu není někdo, koho uštkla a on si o tom udělal záznam jestli by to sem nedal jak to probíhalo a jak mu bylo (tohle se dá zažít jen live). Samozřejmě bych ho uvedl jako zdroj. Jestli tu je nějaký hadí smolař - nic ve zlym tak se prosím ozvi.:-D:-D:puff:

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tady moje zkušenost bosniensis.htm
kerejoo 27.01.2008 08:36
kerejoo
Díky moc, to mi skvěle helfne. Jen jsem četl, že jed V.b.bosniensis je složením odlišný od standardn…
Nadočník 27.01.2008 10:38
Nadočník
Takže tě moc obdivuju, že ses na takovou jedovatinu vrhnul holýma rukama. Já neriskuju nic ani u té…
Nadočník 27.01.2008 10:42
Nadočník
Co si budeme namlouvat,byla to ode mne pěkná blbost.V tu chvíli jsem ale skutečně na uštknutí nemysl…
kerejoo 27.01.2008 17:07
kerejoo
U bosniensisek se popisuje větší podíl neurotoxinů, důvod tedy samozřejmě také netuším. Jinak bych p…
krokodýl 28.01.2008 10:42
krokodýl
V niektorej knizke som cital ze uhryznutie mladatom moze naozaj dopadnut horsie ako pri dospelom had…
Bic0 28.01.2008 10:51
Bic0
No úplně bych nesouhlasil s tím vlivem na složení jedu, proto, aby mládě odehnalo predátora na poprv…
krokodýl 28.01.2008 11:24
krokodýl
Ja som netvrdil (aspon som nechcel) ze ma mlada ucinnejsi jed preto aby odohnalo predatora, ale to z…
Bic0 28.01.2008 11:43
Bic0
Mláďata opravdu většinou koušou, ale jde právě o to kousání, agresi, která má zahánět, zastrašit. Pr… poslední
krokodýl 28.01.2008 12:25
krokodýl

Co si budeme namlouvat,byla to ode mne pěkná blbost.V tu chvíli jsem ale skutečně na uštknutí nemyslel,nebyla to moje první zmuje chycená do ruky.Při mých cestách v jižnějších zemích jsem byl ale vždy opatrnější.Jed V.b.bosniensis má skutečně odlišné složení jedu než naše zmije obecná.Proč tomu tak je,jsem se nikde nedočetl.

U bosniensisek se popisuje větší podíl neurotoxinů, důvod tedy samozřejmě také netuším. Jinak bych podotkl, že se může dost výrazně měnit složení jedu u mláďete a u dospělce, což zřejmě vyplívá z menšího množství jedu u mláděte a tedy i potřebě jeho větší účinnosti a také a to hlavně, mládě zmije loví hlavně ještěrky (tedy živočichy s proměnlivou tělesnou teplotou) a dospělci spíš drobné savce (stálá tělesná teplota) a je jasné, že na ještěrky účinkuje lépe něco jiného než na savce.
Pro kolego Kolare bych doplnil, že váha nehraje vždy tu rozhodující roli při uštknutí a daleko větší roli hraje zdravotní stav uštknutého i hada a způsob a místo (dokonce i čas) uštknutí, velkou roli hraje i psychická stránka (v tom mají milovníci hadů výhodu;-)). A žádné uštknutí nelze podcenit, mého kamaráda známého teraristu a chovatele i jedáků uštkla za mlada naše zmije do prstu a málem to nepřežil i přes dobrý zdravotní i psychický stav. a zrovna jed naší zmije je poměrně silný a štěstí je jen v tom, že ho nemívá mnoho, ovšem i zde se najdou výjimky, které několikanásobně přesáhnou průměrné množství jedu (viz. Voženílek).

V niektorej knizke som cital ze uhryznutie mladatom moze naozaj dopadnut horsie ako pri dospelom hadovi. Okrem toho ze obcas mavaju mladata silnejsi jed (ako si spominal), moze mat na toto vplyv aj velkost zvierata - mlada je preda mensie a tak musi votrelca odohnat na prvy krat aby prezilo, preto moze do nepriatela "napumpovat" vacsie mnozstvo jedu. Oproti tomu vacsie jedince sa zcasti spoliehaju aj na "suche" zastrasovanie a ked nepomoze potom pouziju aj jed. Niektore hady dokonca obcas ani neuhryznu, len vrazia do nepriatela. Synteza jedu je energeticky velmi narocna a preto je pre hada nevyhodne minat jedd ked to nie je naozaj nutne.

No úplně bych nesouhlasil s tím vlivem na složení jedu, proto, aby mládě odehnalo predátora na poprvé, přeci jen účinek jedu není zdaleka okamžitý a neslouží k ochraně před predátory, ale primárně ke znehybnění kořisti, takže bych vyvozoval, že síla a složení jedu je odlišné z důvodu typu a velikosti kořisti. Na malou ještěrku která může vážit třeba jen dvakrát méně než mládě zmije a jako "studenokrevná" je přeci jen odolnější je třeba účinnější jed (nehledě na to, že ho je mnohem méně) než na "teplokrevného" hlodavce, který je oproti dospělé zmiji (také větší množství jedu) přeci jen procentuálně lehčí.

Ja som netvrdil (aspon som nechcel) ze ma mlada ucinnejsi jed preto aby odohnalo predatora, ale to ze som niekde cital ze v pripade ohrozenia ho moze pouzit viac ako dospely jedinec. Vsetkym je dobre zname ze u vacsiny hadov su mladata o dost nervoznejsie ako dospelci a tym padom aj utocnejsie. Rovnako to ma byt u niektorych mladych jedakov - ked uz uhryznut, tak poriadne :-)

Mláďata opravdu většinou koušou, ale jde právě o to kousání, agresi, která má zahánět, zastrašit. Pro mládě by nebylo moc vhodné vytřískat zbytečně hodně jedu. Spíš bych řekl, že to ještě neumí tak dokonale zvládat jako zkušenější dospělec. Prostě koušou bez ohledu na účinnost jedu (jedáci i nejedáci). Myslím si, že primární vliv na složení a účinnost jedu má právě ta kořist. Jak jsem psal výš, mláděti nepomůže pokud jedu vypustí víc, stejně ho oproti dospělci je méně a na predátora to bezprostřední vliv nemá, stejně by mládě mohl zabít dřív než by jed zaúčinkoval. Mláďata se kousáním a výpady snaží zastrašit, ale silnější jed by jim nepomohl, proto ani nemohl selekčními vlivy být upřednostněn, ale naopak vliv na kořist může působit selektivně. Silnější (účinnější) jed = větší pravděpodobnost zabití či znehybnění kořisti.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru