Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem cvrčci založení domácího chovu

nedávno jsem pročítal nějaký pokec o chovech cvrčků u nás v návaznosti na ,,moru,, cvrčků v profi chovech a tak. Chci ze Vás zeptat, jak založit zdravý domácí chov cvčků, máte někdo vlastní ,,zdravý,, zdroj ? Jsou ještě vůbec zdravé chovy ?
dík za odpovědi Marek

Předmět Autor Datum
Já choval cvrčky nějakou dobu, ale nakonec jsem stejně skončil. Cvrčci hynuli a pojídali se, nedařil…
Zydy 14.02.2008 15:40
Zydy
to je hrůza, právě chci pořídit nějaké malé gekony a neumím si dost dobře představit krmit je jiným…
sičák 15.02.2008 10:34
sičák
Ona je ještě jedna možnost, jsou i chovatele, kteří to už mají v malíčku a daří se jim :)), ale mezi…
Zydy 15.02.2008 10:51
Zydy
asi máš pravdu, pokusím se někoho okolo Vyškova nebo v Brně najít jinak to bude:x:. dík Marek
sičák 15.02.2008 11:18
sičák
Stačí sehnat zdravou násadu, nějaký ten litřík dospěláků a než dorostou první generace, tak ještě li…
krokodýl 15.02.2008 16:41
krokodýl
díky za vyčerpávající odpověď, nějak tak jsem si to nachystal. Torení ze spoda rošty a spodní zásuvk…
sičák 16.02.2008 20:23
sičák
Pod švábi je nejlepší topný kabel, zapojenej přes termostat, konstantě udržovat 28°C max 29°C (při n…
Uroboros 11.01.2009 17:00
Uroboros
Napiš na jiri.hromadka@atlas.cz je to chovatel hmyzu. Má toho opravdu hodně, nevím sice jestli také…
mostecak 17.02.2008 08:17
mostecak
Jirka je spíš broukař. Kup si je buď od firmy Terrins (Jakoubek) nebo od f. Acheta (V. Švingr), maj…
krokodýl 17.02.2008 11:02
krokodýl
chci se zeptat.... jak řešíte u chování cvrčků větrání? mám je ve starým malým terariu a udělal jsem…
Bugfoot 12.03.2008 23:43
Bugfoot
olej,vazelina a podobny věci(já používám syntetickou vysokoteplotní vazelínu - nesmrdí a nekazí se)…
Nery 13.03.2008 00:13
Nery
To se za chvíli zapráší a musíš to neustále obnovovat, jednodušší je mít dost vysokou nádobu z hladk…
krokodýl 13.03.2008 12:26
krokodýl
prave ma vetšina lidí lepený nadrže a v tom rohu vylezou jakkoli vysoko... ja sam cvrčky absolutně z…
Nery 13.03.2008 14:29
Nery
Proč zavrhuješ cvrcky?....Jinak já to při krmení střídám.Šváby,moučnáky a cvrčky.V létě jen smýkám;-…
Melda 13.03.2008 15:23
Melda
protože švábíci se množej zadara,necvrkaj a mam jen nenáročný zvířata,kdybych měl hodně ještěru a ta…
Nery 13.03.2008 15:44
Nery
No to máš pravdu:-D
Melda 13.03.2008 16:22
Melda
možná by si sem mohl hodit fotku ze zázemí akvatery, jestli nějakou máš, já mam cvrčky doma řešený ú…
Uroboros 11.01.2009 17:23
Uroboros
[http://sluzba.cz/tmp/97/bc/jpg/72/p9022cc4a05b81b46 5d5d3014567391c5.jpg] Na cvrčky používám box vi…
mostecak 14.03.2008 01:21
mostecak
zdravim panove, jaky pouzivate substrat pro kladeni cvrcku?Pokazde mi totiz kladiste i s vajicky zpl…
Redsnake 14.03.2008 12:17
Redsnake
zdar,já používám převážně lignocel, taky to překrývám síťkou.v několika krabičkách mám i rašelinu a…
cejna 14.03.2008 12:45
cejna
Zdravím,rozmýšlam nad založením domáceho chovu cvrčkov.Chcel by som do začiatku kúpit 1 liter(A.dome…
Pitviper 11.01.2009 15:54
Pitviper
Tak na chov cvrcku jsem se tady ptala asi pred 3měsíci. Musim podotknout,ze na rady Krokodyla se mi… poslední
IvetaK 11.01.2009 17:24
IvetaK

Já choval cvrčky nějakou dobu, ale nakonec jsem stejně skončil. Cvrčci hynuli a pojídali se, nedařilo se! Nechci odrazovat, ale lepší pro chov jsou asi švábi B. dubia, ty ještě chovám a je to easy. Používám box s lignocelem a v něm mám složky od vajíček, nějakou misku na žrádlo (granule, jablka, maso a další zbytky). Mívám je blízko topení, takže teplota je trošku vyšší a musím říct, že se množí a chovají mnohem lépe než cvrčci. ;-)

to je hrůza, právě chci pořídit nějaké malé gekony a neumím si dost dobře představit krmit je jiným základem než cvrčky. A nakupovat ty polomrtvé ,,zahnívající,, to nikam nevede, tak přemýšlím jak na ně. dík za odpověď Marek
p.s. jestli jich třeba pár nenachytat venku a nenamnožit, začít prostě od nuly.A dokud nebudu mít zmáknutý chov cvčků tak do gekonů asi nejdu.

Ona je ještě jedna možnost, jsou i chovatele, kteří to už mají v malíčku a daří se jim :)), ale mezi ty já nepatřím.:-D Proto zkus třeba ve svém okolí někoho takového najít, já třeba našel a cvrčci jsou OK a cena je bezvadná oproti zverimexu:puff:...hodně štěstí ;-)

Stačí sehnat zdravou násadu, nějaký ten litřík dospěláků a než dorostou první generace, tak ještě litránek středních a pak dodržovat důslednou hygienu, sucho (zásadně otevřené nádrže) a teplo (nejlépe ze spoda, aby vysychaly výkaly a propadlé zbytky) a nechat si naklást postupně několik kladiček a frčí to. Má to pár fíglů, např. cvrčci potřebují sucho, ale první 1-2 instary po vylíhnutí potřebují vlhko (ne mokro), jakmile se budete snažit starší "suchomilné" instary nějak zavírat víkem a pod, tak je brzy spolehlivě zabijete, dostatek úkrytů správné velikosti, aby měli klid na svlékání (různé způsoby poskládání vaječných proložek), oddělený chov různých stadií (v podstatě, co líhnoucí se kladička, tak jedna chovná nádrž). Kvalitní krmení, psí granule a dostatek zeleného na "žízeň" (v létě pampelišky, v zimě čínské zelí). Každý den velmi poctivě odstraňovat zbytky zeleného krmení a dávat čerstvé. Každodenní péči, jinak to jde rychle do kelu. A pro míň než deset ještěrů s potomstvem se to asi nevyplatí, to je lepší mít solidního dodavatele a jen přechovávat a ani to spoustě lidí nejde. Mám jedinou radu, hned, jak si cvrčky přivezete domů ze zveráku, přesypte je z plastovky s pár dírkama do nějakého otevřeného faunaboxu nebo kyblíku, dejte jim tam suché čisté proložky nebo namuchlaný pytlový papír a položte je třeba na terárium, kde jde teplo zespoda. Ideální je, když víte, kdy do zveráku cvrčky zaváží a vzít si je hned z čerstva, než se v těch pikslách zapaří. Přikrmujte je jen mírně a důkladně obměňujte hlavně to "zelené" krmení. Vlhkost, nízké teploty a zahnívající zbytky potravy, to je spolehlivá kombinace zabíjející cvrčky do několika dnů až týdnů.

díky za vyčerpávající odpověď, nějak tak jsem si to nachystal. Torení ze spoda rošty a spodní zásuvka, v krmení nevidím taky problém. Mě jde především o ty první zdrave dospělce, když si totiž zatáhnu do chovu hned ze začátku nějakou virozu tak mi asi ani denní starost moc nepomůže budu v pr.... hned od začátku. díky moc Marek

Pod švábi je nejlepší topný kabel, zapojenej přes termostat, konstantě udržovat 28°C max 29°C (při nižší teplotě se pomalejc množí, při vyšší neůměrně dřív hynou), krmit kočičíma granulema (aspoň 30% bílkovin), které se přelijou vroucí vodou a nechaj nabotnat, krmit ideálně denně čerstvím. Takhle se perfektně drží v produktivním chovu většina druhů. Nejideálnšíma v chovu jsou B. dubia, připadně větší Blaberusy, menší jsou N. cinerea, ale lezou po skle, ovšem s nymfama se dají rozkrmit chamové i malí gekoni. Dospělý žijou cca 6 měsíců, dospívají 3-4.
Neni to taková honička v pár týdnech jako u cvrčků.

Napiš na jiri.hromadka@atlas.cz je to chovatel hmyzu. Má toho opravdu hodně, nevím sice jestli také cvrčky, ale určitě ti poradí co a jak dělat. Řekni že máš na něj kontakt od mostecak@posli.to snad si na mě bude ještě pamatovat, nejni to tak dlouho co jsem mu psal. :-p

To se za chvíli zapráší a musíš to neustále obnovovat, jednodušší je mít dost vysokou nádobu z hladkými stěnami, aby od vršku proložek po horní hranu bylo víc než 30 cm a žádný nevyleze. Pletivo tam může být pro jistotu, aby fakt žádnej nezdrhnul, ale není nutné.

možná by si sem mohl hodit fotku ze zázemí akvatery, jestli nějakou máš, já mam cvrčky doma řešený úplně stejně a je to perfektní způsob na chov i údržbu, ale šváby jsou šváby, cvrčky už dělam jen okrajově, dospělce koupim,postupně zkrmim a co nakladou to odlíhnu a nymfy zkrmim dřív než dorostou, bohužel momentálně sem foťák půjčil

zdar,já používám převážně lignocel, taky to překrývám síťkou.v několika krabičkách mám i rašelinu a i s ní je to OK.Substrát musí být vlhký, ale zase ne moc mokrý.Ale když už mi někdy na substrátu vyrašila plíseň třeba z nějakýho zapadlýho bobku a nesplesnivělo to celý,líhli se cvrčci i z toho.

Zdravím,rozmýšlam nad založením domáceho chovu cvrčkov.Chcel by som do začiatku kúpit 1 liter(A.domestica).Všetko mám ako tak naštudované,len neviem aká by stačila velkost cvrčkária (teda plocha dna).Nechcem ich dávat do niečoho extra velkého,lebo to budem musiet vyhrievat káblom.Dakujem.

Tak na chov cvrcku jsem se tady ptala asi pred 3měsíci. Musim podotknout,ze na rady Krokodyla se mi chov daří,teda zatim.cvrcky jsem si koupila od chovatele na tera burze,nejake ve zverimexu,kdyz meli čerstvý závoz od chovatele.urcite To zvládnete bez potíží.hlavne si připravit vic fauna boxu.ja teda kladiste s Vejci davam do 5litrovych kybliku,a přetáhnu kusem silonek,aby neutekli.UZ mam prekýblovanou a prebednovanou koupelnu,kde na dlaždicich leží topný kabel a nádoby na nem.jen To denní lítáni kolem:-(

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru