Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem nemocná želva, pomozte!

No podmínky vypadají zdánlivě dobře, pozor ale, aby ta žárovka opravdu měla UV B, což by teda pokud je přes léto venku nevadilo, s tím, že by bylo dobré ji slunit i mimo letní období vždy když bude alespoň trochu slunečno, klidně i v zimě, letos bylo občas jak na jaře a půl hodinky na sluníčku 1-2x týdně vydá dost UV za všechny žárovky. Z krmení určitě vypusťte vajíčka i prsíčka nebo maximálně tak jednou za měsíc, nejlepší je samozřejmě pampeliška nebo směs různých "lupenatých" rostlin" - pamp., jitrocel, jetel, plevely jako bodlák - ten mají dost rády a v této potravě je i dostatek vápníku a hlavně v dobrém poměru k fosforu, k tomu můžete dávat na "okusování" sépiovku. V zimě lze pro jednu želvu vyrýpnout pár drnů pampelišky a někde za oknem je mít v truhlíku a jen je u želvy obměňovat a pak ty "ožrané" zas nechat obrazit. Mimo to lze použít jako základ čínské zelí (asi nejlepší z běžné zeleniny) + nějakou dostupnou "listovou" zeleninu - polníček a pod. (takové ty zelené lístečky na tácku v hypermarketech), je to možné i kombinovat z kvalitním jemným senem, ale želvy ho většinou moc nechtějí žrát, dá se nasekat najemno a smíchat s nasekaným čínským zelím. Pro doplnění vápníku je vhodné krmení posypat ("pocukrovat") minerální směsí např. Nutrimix pro nosnice smíchaný z namletými skořápkami (1:1).
Teplotu vyžadují želvy okolo 25 - 30 st., pod žárovkou až cca 38 st., přes noc stačí okolo 20 st. Důležitá je vlhkost substrátu, venku to želva vyřeší snadno a když má kam, tak se na noc zahrábne někam pod drn, v teráriu by měla mít dostatečně vysokou vrstvu z části dost vlhkého substrátu, hlavně teda přes noc to využije. Bázének nepotřebuje, skoro bych řekl, že je spíš na škodu, lepší je želvu dát navlhčenou "zelenou" stravu (například oprané pampelišky). Substrát by měl umožnit želvě se zahrabat a udržovat vlhkost ideální je směs hoblin a zeminy.
Kapky do nosu lze použít normálně lidské (např. Nasivin) a kápněte 1-2 kapky do nosních dírek cca 2-3x denně po dobu maximálně tak 3-4 dnů), to by mělo společně s dostatečným vyhřátím stačit na zažehnání rýmy.
Veterináře mohu poradit jen v okolí Plzně nebo Brna, možná ještě v Praze, záleží odkud jste.
Správně chovaná želva by měla být aktivní, mít tvrdý krunýř a měla by mít krunýř bez hrbolů a vystupujících štítků.
Zimování proberem jindy stejně to teď není aktuální. Doporučuji nahlédnout na tyto stránky:www.zelvy.wbs.cz, které patří jednomu z nejlepších chovatelů želv v republice (možná i na světě) a na jeho informace se můžeš zcela spolehnout.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny