Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem nemocná želva, pomozte!

Ahoj vsichni,
pomozte prosim. Onemocnela asi moje zelva. Je to suchozemska zelva (nevim presne nazev, byla pred nekolika lety propasovana z Tuniska). Mam ji uz 3 roky. Ted po zimovani objevily se vytoky s nozdri. Kdyz se chtela napit, tak ji to bublalo v nose, a kdyz se lekne tak dela divne bublajici zvuky.. Pochopila jsem, ze je nachlazena.. Ale nevim to presne a tedy doufam, ze nema zapal plic. Je to prvni den, co jsem ji vytahla ze zimovaci krabici.. Vzdy zimovani prenasela v pohode. Tentokrat byla pri kontrole behem zimovani cila, hlavicku vzdy vytahla a hrabala nozickami jak bylo poznat podle rozhrabaneho substratu, proto jsem zimovani prerusila uz po 3 tydnech, tedy 4, pokud budu do toho zahrnovat tyden priprav na zimovani..
Pred rokem mi zemrela mala zelvicka prave po zimovani, zimovaly totiz spolu.. Mala zemrela asi z vycerpani, protoze po zimovani prestala zrat..Veterinar, kam jsem dochazela vzdy jen pichnul injekci vitaminu a antibiotiku.. Pote nahle zemrela (behem 3 dnu)..
Obavam se ted o tu posledni.. Je zhruba 4 roky stara, je tedy jeste mala..
Poradte, co mam ted delat? Resp. ke komu mam ji donest, jelikoz po spatne zkusenosti s malou ke svemu zverolekari uz ji nechci nosit. Dekuji vsem za prispevky.. Pokud jsem nepopsala dobre situaci, tak se ptejte.. Diky

Předmět Autor Datum
Především si měla zjistit předem, co taková želva vyžaduje, ono nějak moc zimovat želvu z Tunisu je…
krokodýl 18.02.2008 14:07
krokodýl
Ano, napsane to je drsne a odsuzujicim tonem...Nicmene dekuji za radu.. Dostala jsem zelvy od lidi,…
katty6 18.02.2008 14:31
katty6
Trochu mi to připomíná ono známé přísloví "Z bláta do louže", ty 3 roky už ale nikdo zpět nevrátí, t…
navay 18.02.2008 16:03
navay
No podmínky vypadají zdánlivě dobře, pozor ale, aby ta žárovka opravdu měla UV B, což by teda pokud…
krokodýl 18.02.2008 16:57
krokodýl
Dekuji vsem za rady, jsem z Prahy a zatim to u zelvy vypada dobre. Uz zadny vytok jsem nevidela. Pro…
katty6 18.02.2008 21:00
katty6
Sepiovku seženeš v každym zverexu.
lumoo 18.02.2008 21:04
lumoo
Sépiovku koupíš ve zverimexu (pozor aby ti nedaly uměle udělanou pro papoušky, chce to přírodní), ži…
krokodýl 19.02.2008 17:18
krokodýl
Teda, ne piliny ale hobliny..:-p Spletla jsem se I tak me pripadaji dost jemne.. Stejne do tech hobl…
katty6 20.02.2008 12:28
katty6
Krokodýle teď jsi mě zmátl, já vždycky kupovala prostě klasickou sepiovku, stejnou jako papouškovi.C…
zuzi 20.02.2008 19:42
zuzi
Nejsem Krokodýl,ale snad............ Pro hlodavce a papouchy prodávají "sépiové" kostičky se zapuště…
Marta 20.02.2008 19:48
Marta
Marta: jasně,že nevadí,že nejsi krokodýl! :-DJá jsem myslela,že prostě jenom papouchům přidávají drá…
zuzi 20.02.2008 19:56
zuzi
nema nekdo papouska? daruji "sepiovou" kost z lidla :-D
Oslinka 21.02.2008 12:47
Oslinka
Jestli chováš potkany, či myši, tak jim ji dej. Těm mým moc šmakuje. A samozřejmě si obrušují chrup.
Marta 21.02.2008 13:37
Marta
To bohuzel ne, zadny chlupaty ani opereny. Ani vlastne neznam zadnyho, kdo by je choval. Skoda. poslední
Oslinka 21.02.2008 17:21
Oslinka
Do prirody v zadnem pripade nevracet. Muze nakazit cely "stado" a pomrely by vsechny. I zelvy se daj…
Oslinka 19.02.2008 17:55
Oslinka

Především si měla zjistit předem, co taková želva vyžaduje, ono nějak moc zimovat želvu z Tunisu je trochu divné, že? Na to stačí selský rozum a občas se kouknout na počasí ve světě. Pokud je z Tunisu, tak se zřejmě jedná o Furculachelys nabeulensis (nebo dříve Testudo graeca nabeulensis). O tom pašování se raději ani nezmiňuj, je to o dost velkou pokutu a zabavení želvy. Želva potřebuje teď pořádně vyhřát, do nosu jí můžeš nakapat nosní kapky. Jakou používáš žárovku a jaké má podmínky v teráriu? Ale veterináře bych nezavrhoval, možná jen vyměnil za jiného. A předpokládám, že ani moc netušíš o vitamínu AD3, případně UV B záření, vápníku a jeho správném poměru k fosforu a ani, co by měla suchozemská želva správně jíst. Měla bys to dohnat, přečti si zdejší články o suchozemských želvách. Ona želva není hračka a chovat ji správně umí málokdo. Což ses přesvědčila u té první (zimování má také svá pravidla) a jestli nechceš, aby ta druhá dopadla stejně, tak na sobě začni makat. Možná jsem to napsal dost hrubě, ale žádné zvíře si nezaslouží skončit jako hračka v nevědomých rukách a zbytečně zemřít.

Ano, napsane to je drsne a odsuzujicim tonem...Nicmene dekuji za radu.. Dostala jsem zelvy od lidi, co je koupili v Tunisku od trhovcu, zachovali se nezodpovedne, pochopili, ze se o ni nemohou starat, tak to dali me. Jsem ji vzala na starost i kdyz vim, ze zelvy bez papiru se nesmeji chovat..Ale co ja mam delat? Rada bych ji vratila do prirody,ale to ted nejde, ze? Nebo dokonce premyslim o tom, ze bych ji venovala nekomu nebo predala zoo.. Snazim se o ni starat... Ma pestrou stravu (listi pampelisku, zahradni zeleniny, smes pro zelvy, obcas varene vajicko a kureci prsicka), vyhrivam ji v terarii, mam tam UV lampu, bazenek, ukryt, substrat, kaminky, pisek..V lete je nazahrade pres den a v noci v terariu. Zimovani jsem zarizovala podle knih kterych mam dost..
Jake nosni kapky mam pouzit a jak spravne to tam nakapu, jak casto? Muzete doporucit nejakeho veterinare?
Kdyz uz jsme u toho, jak zajistim dostatek vapniku pro ni? Pouzivam suchou smes pro zelvy..Na skorapky nereaguje..Co jeste muzu ji davat?

Trochu mi to připomíná ono známé přísloví "Z bláta do louže", ty 3 roky už ale nikdo zpět nevrátí, takže snad tě ten úhyn posune trochu dál ve snaze zajistit lepší podmínky té zbývající želvě.

Vařená vajíčka (ten klub vejcožroutů by to asi fakt chtělo založit :-)), kuřecí prsíčka ani bazének tahle želva nepotřebuje (pokud se fakt jedná o F. nabeulensis.) Naopak jí tyhle věci mohou z dlouhodobého hlediska zkrátit život.

Pokud ta předchozí želva zemřela během 3 dnů po ošetření u veterináře, tak už s tím asi stejně nešlo nic dělat (teda pokud ji nedorazil nevhodnou volbou nebo dávkou antibiotik, to ale těžko tady někdo posoudí).

Je pěkné, že máš dost knih (pokud je mezi nimi "příručka" Suchozemská želva od R. Anděrové, tak tu hoď rovnou do kamen), ale nevím jak ti vůbec mohly pomoct, když ani nevíš, co máš za druh.

V angličtině je o téhle želvě na webu dost velké množství informací (Google), horší je to v češtině, ale taky se dá něco najít (iFauna).

Pokud uvedeš odkud jsi, možná ti někdo nějakého veterináře doporučí, jinak asi nemá smysl, abych ti radil veterináře z Ostravy, pokud jsi z druhého konce republiky. Jeden seznam je tady: veterinari.zelvy.cz.

Co je to přesně "suchá směs pro želvy"?

No podmínky vypadají zdánlivě dobře, pozor ale, aby ta žárovka opravdu měla UV B, což by teda pokud je přes léto venku nevadilo, s tím, že by bylo dobré ji slunit i mimo letní období vždy když bude alespoň trochu slunečno, klidně i v zimě, letos bylo občas jak na jaře a půl hodinky na sluníčku 1-2x týdně vydá dost UV za všechny žárovky. Z krmení určitě vypusťte vajíčka i prsíčka nebo maximálně tak jednou za měsíc, nejlepší je samozřejmě pampeliška nebo směs různých "lupenatých" rostlin" - pamp., jitrocel, jetel, plevely jako bodlák - ten mají dost rády a v této potravě je i dostatek vápníku a hlavně v dobrém poměru k fosforu, k tomu můžete dávat na "okusování" sépiovku. V zimě lze pro jednu želvu vyrýpnout pár drnů pampelišky a někde za oknem je mít v truhlíku a jen je u želvy obměňovat a pak ty "ožrané" zas nechat obrazit. Mimo to lze použít jako základ čínské zelí (asi nejlepší z běžné zeleniny) + nějakou dostupnou "listovou" zeleninu - polníček a pod. (takové ty zelené lístečky na tácku v hypermarketech), je to možné i kombinovat z kvalitním jemným senem, ale želvy ho většinou moc nechtějí žrát, dá se nasekat najemno a smíchat s nasekaným čínským zelím. Pro doplnění vápníku je vhodné krmení posypat ("pocukrovat") minerální směsí např. Nutrimix pro nosnice smíchaný z namletými skořápkami (1:1).
Teplotu vyžadují želvy okolo 25 - 30 st., pod žárovkou až cca 38 st., přes noc stačí okolo 20 st. Důležitá je vlhkost substrátu, venku to želva vyřeší snadno a když má kam, tak se na noc zahrábne někam pod drn, v teráriu by měla mít dostatečně vysokou vrstvu z části dost vlhkého substrátu, hlavně teda přes noc to využije. Bázének nepotřebuje, skoro bych řekl, že je spíš na škodu, lepší je želvu dát navlhčenou "zelenou" stravu (například oprané pampelišky). Substrát by měl umožnit želvě se zahrabat a udržovat vlhkost ideální je směs hoblin a zeminy.
Kapky do nosu lze použít normálně lidské (např. Nasivin) a kápněte 1-2 kapky do nosních dírek cca 2-3x denně po dobu maximálně tak 3-4 dnů), to by mělo společně s dostatečným vyhřátím stačit na zažehnání rýmy.
Veterináře mohu poradit jen v okolí Plzně nebo Brna, možná ještě v Praze, záleží odkud jste.
Správně chovaná želva by měla být aktivní, mít tvrdý krunýř a měla by mít krunýř bez hrbolů a vystupujících štítků.
Zimování proberem jindy stejně to teď není aktuální. Doporučuji nahlédnout na tyto stránky:www.zelvy.wbs.cz, které patří jednomu z nejlepších chovatelů želv v republice (možná i na světě) a na jeho informace se můžeš zcela spolehnout.

Dekuji vsem za rady,
jsem z Prahy a zatim to u zelvy vypada dobre. Uz zadny vytok jsem nevidela. Prohrala jsem ji, zacala aktivne zrat, tak jsem ji dala list salatu a neomezovala ji. Sezrala toho dost, tak doufam, ze to nic neni..Protoze je to v podstate druhy den po zimovani.
Jeste, kde se da sehhnat sepiovku? Cim mam nahradit maso? prece nejake zivocisne bilkoviny dostavat musi... Rada zere kureci prsicka a varene kureci jatra, davam to zhruba jednou za mesic, nekdy jednou za 3 tydny.. Prozatim rostla a vzdy dobre zrala. Dnes jsem vymenila substrat kokosovy za piliny, ale nechtela tam, asi jsem prehnala s vhcenim....
"Suchou smesi" myslim granule pro zelvy... Ale moc to nechce zrat.. V podstate zere rada jen pampelisek a salat, a to maso.. Ostatni moc nechce...

Sépiovku koupíš ve zverimexu (pozor aby ti nedaly uměle udělanou pro papoušky, chce to přírodní), živočišnou potravu si najdou samy, pokud se pasou venku nebo občas nějaký ten slimáček nebo hmyzák je na pampeliškách, ale teda jednou měsíčně se to dá tolerovat, možná to má i nějaký pozitivní význam, ale hlavně aby to maso neměla obden. Ale játra a vajíčko ne, raději jen to kuřecí maso nebo jí zkus místo kuřecího dát žížalu nebo šneka (je to přirozenější a je v nich vápník).

Dnes jsem vymenila substrat kokosovy za piliny

To nééé, piliny nééé, ale hobliny (takové ty kudrlinky vzniklé hoblováním), co nejčistší bez pilin (prašné jemné částice vznikající při řezání), doufám, že ses přepsala;-). Té vlhkosti se neboj, klidně jí hobliny někde poblíž žárovky úplně pokrop, jak když zaléváš kytky. Ne teda aby plavaly, ale mohou být hodně vlhké.

Teda, ne piliny ale hobliny..:-p Spletla jsem se
I tak me pripadaji dost jemne..
Stejne do tech hoblin nechce, sedi jen pod lampou a vyhriva se a nocuje na kaminkach v rohu teraria.. Vcera ani nic nezrala..Neni to divny? pritom jsem ji vykoupala v teple vode a cely den se vyhrivala, zadna jina aktivita..Je to normalni?
Pampelisky nemam v kvetinaci, pres jaro ji mam v praze v terariu, takze pampelisky vzdy natrham v parku a umyju je, zadnej hmyz uz na listech nezustava.. Zatim teda zustanu u toho kureciho a pak na jare budou slimaci atd..
Jo, jeste dotaz.. Ma takovej hodne clenity nerovny krunir, takovy vybouleny, je to normalni? Zkusim ji vyfotit a dat sem i fotku..

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru