Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kavkazské zmije

Přátelé, kolegové, je tu mezi námi spousta "zmijomilů" a určitě mi budete schopni odpovědět na dotaz, jak se odlišují V. kaznakovi, V. dinniki a V. orlovi, případně další z tohoto komplexu (tuším i V. lotievi???) nejen po stránce biologické a geografické, ale hlavně jestli existují nějaké relevantní odlišující znaky běžně použitelné (folidióza, řady šupin a pod.). Děkuji na stotisíckrát.;-)

Předmět Autor Datum
Já vím, že asi čekáš víc. Ale nestačily by ti informace ze sránky J. Šimečka? index.htm
RITCHI 28.02.2008 21:25
RITCHI
Díky, ale tyhle informace v podstatě mám, šlo mi spíš o opravdu konkrétní rozdíly, zvlášť proto, že…
krokodýl 28.02.2008 21:43
krokodýl
Co si vybavuji z vyprávění některých kolegů tak velký rozdíl mezi V. kaznakovi a V. dinnicki je prý…
Georgij Gadjukin 28.02.2008 21:57
Georgij Gadjukin
Jo jo, takhle jsem je taky znal, ekologicky oddělené, ovšem potom, co jsem viděl všechny možný kresb…
krokodýl 28.02.2008 22:04
krokodýl
Já jsem si to tak trochu myslel, že Ti to moc nepomůže. No, alespoň pokus ;-) Jinak máš pravdu, že v…
RITCHI 28.02.2008 22:14
RITCHI
Krokodýle,vyzvedni si poštu... ;-):puff:
viper 28.02.2008 23:48
viper
Dík, to je přesně, to co potřebuju;-).
krokodýl 29.02.2008 00:04
krokodýl
Dane, myslím že více lidí by to zajímalo nechceš to hodit na plac než do soukromé pošty :puff: Díky…
daboia 29.02.2008 15:31
daboia
Připojuji se, taky by mě to zajímalo ;-) Díky
knoxville 02.03.2008 12:55
knoxville
Ahoj, vzhledem k složitosti tématu,a tomu že nejsem Alois Jirásek :-D ,nabídl jsem krokodýlovi návšt…
viper 02.03.2008 13:02
viper
Já to teda chápu.Naprosto;-) poslední
Melda 02.03.2008 13:13
Melda

Díky, ale tyhle informace v podstatě mám, šlo mi spíš o opravdu konkrétní rozdíly, zvlášť proto, že jsem viděl několik desítek fotografií všech tří druhů a připadali mi hrozně podobné a snadno zaměnitelné (alespoň některé typy zbarvení) a právě to rozšíření je všude popsané nebo vyznačené tak povrchně a v podstatě se částečně překrývají, že potkat podobně zbarvená zvířata v přírodě nebo je dostat do rukou bez lokality a určení, tak jsem v kopru:-D.

Co si vybavuji z vyprávění některých kolegů tak velký rozdíl mezi V. kaznakovi a V. dinnicki je prý v tom, že dinnicki je vysokohorská zmije vyhledávájící především sušší habitaty a kaznakovi obývá nižší oblasti Kavkazu a je poměrně hodně vázána na vodu. Obývá sutoviště s protékající vodou v údolích a pobřezních oblastech. Dinnicki naproti tomu vysokohorské louky.
Dále prý u kaznakovi dochází ke ztrátě kresby a vybarvení s věkem. Původní oranžové či žluté odstíny přechází do tmavých barev a výjimkou nejsou tmaví až černí jedinci. Dinnicki prý má po celou dobu života stejnou kresbu i barvu.

Tohle jsou fragmenty z paměti na základě vyprávění lidí, kteří měli s uvedenými druhy co do činění.
Určitě víc by Ti na toto téma napsali kolegové ze Slovenska, kteří, nemýlím-li se, je měli/mají v chovu.

Jo jo, takhle jsem je taky znal, ekologicky oddělené, ovšem potom, co jsem viděl všechny možný kresby a zbarvení v přírodě focených zvířat, tož sem civěl jak puk, já měl za to, že kaznakovka je s "oranžovou" kresbou a dinniky s "bílou", ale oni mají všechny možný odstíny a kresby a jsou si fakt podobný, dinniky je asi trochu větší. Do toho se ještě objevila V. orlovi a opět kresebně tak rozmanitá a opět některým kaznakovkám a dinnikám tak podobná, že je to až neuvěřitelný, navíc podobné rozšíření a ekologicky asi něco mezi, takže fakt jsem z nich vedle a jestli v dohledný době budu mít nějaký jedáky, tak mám celkem jasno:-D.

Já jsem si to tak trochu myslel, že Ti to moc nepomůže. No, alespoň pokus ;-)
Jinak máš pravdu, že většina informací je obecně dost povrchní, i když na druhou stranu - pro většinu obyčejných chovatelů kteří nemusí (či nechtějí) jít tolik do hloubky jsou asi dostačující. Mimochodem, on bývá bez znalosti přesné lokality s determinací člověk "v kopru" i u některých jiných druhů hadů, nejenom u kavkazských zmijí... :-(

Ahoj,
vzhledem k složitosti tématu,a tomu že nejsem Alois Jirásek :-D ,nabídl jsem krokodýlovi návštěvu spojenou s debatou na dané téma,spojenou s prohlídkou zvířat,fotek,atd...
Chápu že by to zajímalo víc lidí,ale napsat na tohle téma něco aby to mnělo hlavu a patu,je momentálně nad moje časové možnosti...ještě jsem ani nedopsal článek o squamigerách,kterej jsem slíbil GG před 2 týdny :-[
OMLOUVÁM SE VŠEM...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru