Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Psohlavec zeleny

Cau, si rikam, ze bych si do konce roku chtel udelat darecek v podobe caninuse, ale mam dotaz ohledne vyhrivani terarka...na zem nepoleze, takze topnej sutr a kabel budou nanic. Nevim jestli je pro ne dobry vyhrivani zarovkama, aby se nezpalil. Nevite o necem co by vytapelo cely terko?? naky topeni:?: Je to uz asi jedinej had, kteryho by mi dovolili rodice;-)

Předmět Autor Datum
Nějakou bodovku můžeš dát vně terárka "nad" strop, ve stropě pak díru s pletivem. Nebo to terárku ud…
MadMike 29.02.2008 11:55
MadMike
Ahoj, topny kabel ti vyhreje cely terarko, teplo preci stoupa vzhuru, navic se to teochu naakumuluje…
Redsnake 29.02.2008 11:56
Redsnake
Myslím, že to je skvělá volba;-). Koukni sem: http://www.divisreptiles.com/index.php?id=chov&lng= cs…
krokodýl 29.02.2008 12:03
krokodýl
Mad mik: pokud pouzije topny kabel jen pod cast (Dejme tomu 1/4 teraria) tak teplotniho gradientu do…
Redsnake 29.02.2008 11:59
Redsnake
Jasně, já výchazel spíš z toho co znám, abych nějak nekecal, s topnejma káblíkama nemá žádný zkušeno…
MadMike 29.02.2008 12:05
MadMike
Oni ani nějaký velký gradient nepotřebují, přeci jen v nížinných pralesech v rovníkové oblasti moc t…
krokodýl 29.02.2008 12:05
krokodýl
A myslíš, že je káblík schopnej vyhřát vyšší terárko až na těch 30 stupňů - tím to nezpochybňuju, js…
MadMike 29.02.2008 12:12
MadMike
Mad Mike: Tak záleží i na teplotě okolního prostředí a materiálu (izolační schopnosti), z kterého je…
krokodýl 29.02.2008 12:18
krokodýl
Díky, budu ten si ten káblik muset koupit a otestovat, upřímně jsem to viděl zatím jen virtuálně a v…
MadMike 29.02.2008 13:00
MadMike
krokodyl-terarko bude z OSb desek. V pokoji mam celorocne 20-24st. Takze ten kabel dat na 1/4 az 1/3…
Lachesis 29.02.2008 13:17
Lachesis
diky moc za odpovedi:-) na tu stranku urco juknu. Ja myslim, ze caninus je dobra volba, zvlast kdyz…
Lachesis 29.02.2008 12:13
Lachesis
Na caniny z přímého odchytu působí zářivkové světlo opravdu stresově a je úplně jedno jestli je tlum…
emerald 29.02.2008 15:05
emerald
S tím světlem to je fakt, ovšem předpokládám, že raději kolega půjde do odchovů, které už není takov…
krokodýl 01.03.2008 09:40
krokodýl
krokodyl-jj urcite bych sel do odchovu. Myslite, ze pro mlade by bylo lepsi dreveny nebo skleneny te…
Lachesis 01.03.2008 12:41
Lachesis
Odchovy jsou určitě lepší varianta a dá se tam už trochu "kouzlit". U NZ samce, co mám od p. Diviše,…
emerald 01.03.2008 11:41
emerald
Tak pan Diviš tam zářivky má a problém s tím zřejmě nemá, ale on tam má v místnosti poměrně vysokou…
krokodýl 01.03.2008 17:21
krokodýl
Každej preferuje něco jinýho, vycházím ze svých zkušenností. Nekopíruju způsob chovu, hledám si svoj…
emerald 01.03.2008 18:17
emerald
To je správný;-), ale zas někdy je dobré něco, co funguje, lehce okopírovat:-D
krokodýl 01.03.2008 19:35
krokodýl
určitě vycházím i ze zkušenností jiných, jinak by to ani nešlo. Ale jak jsem psal, těch způsobů chov… poslední
emerald 01.03.2008 20:18
emerald

Nějakou bodovku můžeš dát vně terárka "nad" strop, ve stropě pak díru s pletivem. Nebo to terárku uděláš tak vysoký, že se na žárovku prostě nedostane :)), o keramický zářiče se může spálit taky a nějakej topnej panel by ti neudržoval v terku teplotní gradient.

Ahoj, topny kabel ti vyhreje cely terarko, teplo preci stoupa vzhuru, navic se to teochu naakumuluje ve skle a to pak prevadi teplo do vetsi plochy...Zarovka na vytapeni je taky normalka, vzdyt se da zakrytovat...
Jen nevim jestli je caninus ta spravna volba...Ale kdyz myslis

Myslím, že to je skvělá volba;-). Koukni sem: http://www.divisreptiles.com/index.php?id=chov&lng= cs, myslím, že tam najdeš potřebné info. Pan Diviš tedy temperuje celou místnost, tak mu stačí jen zářivky, v běžné místnosti bych doporučil kombinaci slabšího kablíku (cca 25 W), která částečně i pod větší miskou s vodou bude zároveň vytvářet mírně teplé a vlhké klima v teráriu a jako dovyhřátí zářivku, případně, pokud by to nestačilo bych ještě nad terárium zavěsil bodovku, která by vytvořila o trochu teplejší místo v horní části terária. Já u nich měl teda normálně žárovku a nad teráriem zářivky a taky to šlo, ale já musel vycházet s podmínek, které jsem měl a úplně ideální to nebylo, měl jsem dost nízké teploty u dna.

Jasně, já výchazel spíš z toho co znám, abych nějak nekecal, s topnejma káblíkama nemá žádný zkušenosti, tak jsem je radši nezmiňoval. Určitě s váma souhlasím :-p - aha ja sem magor, tak nic, jsu si dát léky na hlavu...trošku schíza :-[ - jako bych vůbec nic nepsal jo :) - i když topnej panel neni to stejny jako topnej kabel 8-)

Mad Mike: Tak záleží i na teplotě okolního prostředí a materiálu (izolační schopnosti), z kterého je terárko atd., je jasné, že sklo neizoluje tolik jako třeba OSB desky a je rozdíl, když je v místnosti +- 22-23 st a nebo to tam padá na 15-16 st. Prostě je třeba vycházet z konkrétních podmínek.
Lachesis: Kabel bych nechal běžet 24 h a přes den 12 hodin navíc zářivku a mohlo by to stačit na menší rozdíl noc/den, tak jak jim to vyhovuje.

diky moc za odpovedi:-) na tu stranku urco juknu. Ja myslim, ze caninus je dobra volba, zvlast kdyz mamka uz veme jedine caninuse nebo viridisku:) a caninus se mi libi vic. Akorat ta cena je "o neco malo" vyssi:-D no casu je jeste dost. Nejdriv bych ho kupoval asi az po lete. tak ja to zkusim s tim kabelem, zarivkou a popr. bodovkou

Na caniny z přímého odchytu působí zářivkové světlo opravdu stresově a je úplně jedno jestli
je tlumeno třeba matovým sklem. Stejně tak působí jakékoliv změny v teráriu a častý pohyb před teráriem. Ideální teplota je 28 st, ale to neznamená, že nevyžaduje určitý gradient, v teráriích mám rozpětí teplot od 27-29,5 st. a vyhledává tato místa dá se říct rovnoměrně, takže ideální je vytápět místnost na cca 25 st přes den, vytápět terária slabšímy TK umístěny v podobě rohože vně terária na jedné boční stěně( toto umožní právě potřebný, ale mírný! teplotní gradient) s použitím např. 10-20W TK( zase záleží na velikosti terárka ), který umístíme pod dno terária a kropením dna tak každodenně zvýšíme vlhkost, vlhkost kolem 70% během dne je ideál, v noci klesá k 50%. Rostliny určitě, ale vhodnější dle mýho názoru jsou plastový, ze dvou důvodů, 1. z nich je slabé osvětlení nádrže( caniny mají OPRAVDU rády
stín ) a 2. důvod je jak jsem psal, nejlepší je vytvořit jim stálé podmínky a ne neustále rostliny vyměňovat a dávat jiné. Caniny se nám nepodřídí, musíme se podřídit my jim, jakmile to pochopíme stejně tak jako jejich potřeby a budeme vnímat svět jejich očima, teprve pak jim vytvoříme podmínky, které potřebují.

S tím světlem to je fakt, ovšem předpokládám, že raději kolega půjde do odchovů, které už není takový problém sehnat a ti jsou k těm uvedeným stresovým faktorům mnohem méně vnímaví než dlouhodobě vystresované importované kusy. Pak lze použít zářivku bez obav a k tomu i živé na světlo méně náročné rostliny, které mají na prostředí terária pozitivní vliv.

Odchovy jsou určitě lepší varianta a dá se tam už trochu "kouzlit". U NZ samce, co mám od p. Diviše, zářivku a rostliny mám, přestože je to světlo tlumený, není mu nijak příjemný. Potom se můžete snadno dostat do situace, kdy vaše zvíře si bude vybírat místo, kde je pro něj momentálně přijatelná teplota, ale světlo je stresor nebo naopak. Proto je lepší ustoupit umělýmu světlu a dát prostor jemu, ale je spousta chovatelů, kteří používají umělý světlo zcela bez problémů a dosahují výborných výsledků. Mám osvětlený nádrže rád, jedině tak skutečně vyniknou zvířata, hledal způsob jak se s tímto problémem vypořádat, tak abych zachoval zvířatům komfort a sám se mohl kochat pohledem na pěkně opalizující zvířata. Nakonec jsem ustoupil jejich komfortu. Kdybych měl v místnosti stálých 28 st., zvířata by tak měla ve všech částech terária stejnou teplotu, pak by se mohla držet v nižších partiích terária pěkně ve stínu. Ale podle mě je pro ně určitě důležitější volba teploty.

Tak pan Diviš tam zářivky má a problém s tím zřejmě nemá, ale on tam má v místnosti poměrně vysokou teplotu. Řešením je použít "úkryty" z velkolistých rostlin, pod kterými je stín, přes den stejně většinou jen "dřepí" na jednom místě a v noci, kdy využívá prostor terária na šmejdění, tak je stejně tma. V případě, že by mu to světlo natolik vadilo lze použít něco jako topný "panel" na stropě. Ono je třeba právě vycházet i z podmínek okolo v místnosti a málokdo pokud má zvířata v pokoji tam bude temperovat nad 26 st.

určitě vycházím i ze zkušenností jiných, jinak by to ani nešlo. Ale jak jsem psal, těch způsobů chovu je víc, mají podobný základ, pokud teda beru podmínky, který jim vytváří lidi, co mají s těmito zvířaty úspěchy, ale určitými věci se mohou nepatrně lišit, stačí se mrknout na net, teploty jsou přibližně stejný, ale někteří chovatelé mají názor, že by měla teplota být víceméně stabilní, ale můžu říct, že např. můj samec není aktivní pokud nedojde k poklesu teploty, většina doporučuje snížit teplotu k cca 23st což je logický. Už se vytříbila i vlhkost, dřív převažoval názor, a je tomu tak i teď občas vidět, že by se měla pohybovat až ke 100%( to možná způsobylo, že byla náchylná na infekce dýchacích cest ), teď se všeobecně uvádí vlhkost kolem 70% s nočním poklesem. Těch informací je poměrně dost a člověk nesmí striktně se držet určitých informací, protože jemu to v praxi třeba fungovat nebude, ale musí vycházet z více informací a hlavně z biologie toho druhu

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru