Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Užovka černá už není černá?

Uvedl jsem 3 druhy, ve skutečnosti jsou 4, ale Pantherophis bairdi je oddělený již dříve. Ještě přesnější bude citace ze článku Davida Jandzíka:
Podobně jako P. guttatus je i další široce rozšířený komplex P. obsoletus taxonomicky problematický. V současnosti snad největší shoda panuje ohledně druhového statutu Pantherophis bairdi (Yarrow, 1880) z jižního a jihovýchodního Texasu a mexických států Coahuila, Nuevo León a Tamaulipas. I když byl konzervativně považován za poddruh E. obsoleta, Olson (1977), Lawson & Lieb (1990), Burbrink & al. (2000) i Burbink (2001) jasně potvrdili jeho samostatné postavení v komplexu. V rámci druhu E. obsoleta uvádí Schulz (1996) kromě široce rozšířeného severního nominotypického poddruhu E. o. obsoleta (Say, 1823) další čtyři: jihovýchodní E. o. lindheimeri (Baird & Girard, 1853) stýkající se na západě s areálem P. bairdi, u nás dobře známý E. o. quadrivittata (Holbrook, 1836) z jihovýchodního pobřeží USA a z Floridy, E. o. rossalleni Neill, 1949 z jižní Floridy a šedě zbarvený E. o. spiloides Duméril, Bibron & Duméril, 1854 z dolního toku Mississippi a z východních oblastí až po severní Floridu.
Druh Pantherophis alleghaniensis je u nás známý jako Elaphe obsoleta quadrivittata
V synonymice E. o. quadrivittata uvádí Schulz (1996) i v minulosti občas rozeznávané formy E. quadrivittata deckerti Brady, 1932, Elaphe williamsi Barbour & Carr, 1940 a Elaphe quadrivittata parallela Barbour & Engels, 1942. Burbrink & al. (2000) provedli fylogeografickou analýzu molekulárních dat a následně Burbrink (2001) porovnal i morfologické znaky E. obsoleta a E. bairdi a z výsledků těchto studií vyplývá, že celý komplex je tvořen čtyřmi samostatnými evolučními liniemi obývajícími čtyři geograficky vymezené oblasti. Burbrink (2001) je rozeznává jako samostatné monotypické druhy, kterými po přeřazení do rodu Pantherophis jsou: jihozápadní P. bairdi, západní Pantherophis obsoletus (Say, 1823) zahrnující i formu lindheimeri, Pantherophis spiloides (Duméril, Bibron & Duméril, 1854) ze středu areálu komplexu, ke kterému patří i severní populace bývalé E. o. obsoleta, a čtvrtý druh Pantherophis alleghaniensis (Holbrook, 1836) z východu, do synonymiky kterého patří zbylé formy (quadrivittata, decekerti, williamsi, parallela a rossalleni). Velkou oblast na severovýchodě areálu P. alleghaniensis označuje Burbrink (2001, jako E. alleghaniensis) za oblast potenciálně taxonomicky nejistou.:-D

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny