Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zazimování a probouzení želv

Dobrý den, se želvou nemáme žádné zkušenosti, právě v lednu dostala má 6 letá dcera želvu čtyřprstou od prarodičů. Chovatel ji vůbec nikdy nezazimovával, tak by mě zajímalo, jestli se to musí, nebo ne a jak ji teď probudit, když v teráriu usla. Párkrát sice otevře oči, jednou se i najedla a od té doby nic, pořád spí. Máme ji budit, nebo nechat na ní až se vzbudí sama? Děkuji předem za pomoc.

Předmět Autor Datum
Na takový dotaz se těžko odpovídá, chybí spousta důležitých údajů (způsob chovu, krmná dávka, teplot…
carlos 07.03.2008 08:18
carlos
www.zelvy.wbs.cz Pročtěte si tyhle stránky. Želva musí mít zdroj tepla - lampičku a zdroj UVB záření…
Mej 07.03.2008 13:15
Mej
To, že spí by mohlo být tím, že nemá dostatek tepla. Fór je v tom, že u čtyřprsťaček to může být i…
krokodýl 07.03.2008 17:16
krokodýl
Děkuji Vám všem za rady. poslední
Blanky 07.03.2008 20:47
Blanky

Na takový dotaz se těžko odpovídá, chybí spousta důležitých údajů (způsob chovu, krmná dávka, teplota,atd). Hlavně to chce aktivně vyhledávat informace (je jich tu dost) a nečekat, že vám bude někdo polopaticky vysvětlovat, co taková želva ke spokojenému životu potřebuje. Teprve, když něco nevyčtete, tak je vhodné se zeptat.;-)

To, že spí by mohlo být tím, že nemá dostatek tepla.

Fór je v tom, že u čtyřprsťaček to může být i proto, že je tepla příliš, tento druh totiž prochází v přírodě i "letním spánkem" - aestivací, tráví nejteplejší měsíce roku zahrabány pod zemí a neaktivzjí, tedy ani nežerou. V přirozených podmínkách čtyřprsťačky aktivují jen na jaře (tedy po zimování, které tato želva neměla) a krátce na podzim po aestivaci, v extrémních případech přechází aestivace v hibernaci a želva tak tráví "ve spánku" až třičtvrtě roku.
Domnívám se, že problém bude v né úplně správných podmínkách a vzhledem k nezimování také v rozhození biorytmů, což může být umocněno třeba i nedostatkem denního světla.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru