Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Prosím pomoc - chameleon má zavřené jedno oko a drbal si ho

Chameleon cca 6 měsíců starý dnes zavřel jedno oko a nechce ho otevřít - normálně se pohybuje, všechno, ale nechce ho otevřít.

Začalo to dneska, pak ho ještě jednou otevřel, ale teď už ho má zavřené a i když loví, hledá potravu jen jedním okem, i když je "na druhé straně hlavy". Jinak žral bez problémů, jen v poslední době začal vyžírat hlínu z květináče, což netuším proč.

Nějaké nápady? Prosím prosím...
08000010544_01.jpg

Předmět Autor Datum
Nijak bych se hned neděsil a například zkusil oko propláchnout pomocí Optalmoseptonexu ;-) Třeba má…
Zydy 09.03.2008 13:13
Zydy
muj chamik to taky delal ale pomohlo to proplachnout borovou vodou a je to OK:-)
bralbo 09.03.2008 13:38
bralbo
To bych se chtěl hrozně zeptat - jak mu to "proplachujete"? Tomu strčíte hlavu do litru borové vody?…
Pavel M 09.03.2008 15:10
Pavel M
no ja nevim jak to delaji ostatni ale ja si vzal spejli s vatou namocil do borove vody a obetrel sem… nový
bralbo 09.03.2008 15:18
bralbo
Ja bych si vyzadal komplexnejsi popis tveho chovu, vybaveni teraria, osvetleni, jake vita pouzivas a… nový
Redsnake 09.03.2008 18:50
Redsnake
Muj chamík má podobný problém.Jsou jí asi 3 měsíce.Očko nemá zavřené furt ale jen občas.A mána něm j… nový
Tynuse 31.12.2009 12:14
Tynuse
ma ho zavřený a nemá ho i nateklý nebo naopak jakoby vyschlý? nový
Demoon 31.12.2009 12:20
Demoon
Vypadá to jakoby tam měla bublinku..jakoby se špatně svlíkla.Nateklý ho nemá. nový
Tynuse 31.12.2009 12:34
Tynuse
Třeba máte piráta...]:) sry za OT:-D nový
Razer 31.12.2009 18:45
Razer
Co by to znamenalo, kdyby vypadalo jako suší, jak píše "jakoby vyschlý"? nový
já25 08.01.2010 09:16
já25
Prosím mám podobný problém :( ...kdo máte jakoukoliv radu / názor /zkušennost, tak vše vítám....nejl… nový
asitan 23.09.2010 14:31
asitan
No tak to nadechování (jakoby z těžka s otevřenou tlamou) je způsob termoregulace ještěra. Prostě mu… nový
manicap 23.09.2010 14:58
manicap
Děkuju za názor...:) fakt už sem trochu zoufalá...je to děsný mrně a ani sem zatím nenašla veterinář… nový
asitan 23.09.2010 15:22
asitan
a nemas Reptli GLO 10,0 23 W ? jestli ano tak zde je ten problem, muj cham zacal zavirat oka po tady… nový
Weithfisto 24.09.2010 11:12
Weithfisto
Nemám :( má bodouvou žárovičku, kvůli místu na vyhřívání a pak podél horní stěny zářivku...tuhle ale… nový
asitan 24.09.2010 11:29
asitan
to co popisujes tak ten samej prubeh mel i muj cham kdyz mu to svetlo vadilo tak ho nafukoval a skra… nový
Weithfisto 24.09.2010 12:20
Weithfisto
Prosím o radu. Před cca 5 dny jsem u Chamika zaregistrovolala že nedovira oko, zakryje ho pouze "bíl… poslední
Kla201 20.05.2020 19:52
Kla201

Ja bych si vyzadal komplexnejsi popis tveho chovu, vybaveni teraria, osvetleni, jake vita pouzivas a jak casto. Doufejme, ze je to jen nejaka spina v oku,ovsem to by snad mrkal, ne?
Tak zkus sem hodit tohle info o podminkach v jakem chamika chovas a snad neco vymyslime
Redsnake

Muj chamík má podobný problém.Jsou jí asi 3 měsíce.Očko nemá zavřené furt ale jen občas.A mána něm jakoby zkrabatělou kůži.Takovou bouličku.Je čilá žere normálně pít jí dávám taky.Propláchla sem jí to Opthalmo-Septonexem.Tak snad to bude dobré.

Prosím mám podobný problém :( ...kdo máte jakoukoliv radu / názor /zkušennost, tak vše vítám....nejlépe prosím i na mail: asitan@seznam.cz

V posledních dvou týdnech má chameleon potíže s očima….stále si je tře o větvičku, nafukuje apod. nejprve to bylo pouze občasné chování, nyní chodí s očima přivřenýma, občas pozoruji že je má zalepené jakoby přetažené blankou a zarudlé vevnitř pod víčkem…tápe jako slepec.
Vždy je pak ale opět otevře a tváří se jako by nic. Potravu přijímá každodenně normálně, tedy cvrčky vidí a i při střílení jazykem v pohodě zaměřuje. Vylučuje také bez potíží. Po terárku se pohybuje celý den, není apatický. Krmivo vitamínujeme a rosím mu terárium min. třikrát denně.
Už jsem mu i vyměnila žárovku a zářivku, ale nepozoruji větší změny.
Dnes jsem vypozorovala, že často otvírá tlamičku a jakoby zívá….při tom se zhluboka nadechuje a nafukuje (jako by se mu dýchalo ztěžka nebo tak).

No tak to nadechování (jakoby z těžka s otevřenou tlamou) je způsob termoregulace ještěra. Prostě mu je horko/zima (asi spíš horko,ale vídávám to poránu u našich Pogon a to jim zrovna horko není) a s otevřenou tlamou prostě "luftuje".
S tím okem nevím.Dřív se to tu probíralo, že to může být zdrojem UVB, ale nikdo to přímo nepotvrdil (krom jednoho člena, který si skálopevně stál za výměnou zdroje UVB a světla vůbec, ale to v tvém případě už proběhlo). Jako laik bych řekl, že to může být nějakým prachem, průvanem, zápachem (i mimo terárko. např. cigaretový dým,vonná tyčinka,vonné spreje, popř. dlouho nemyté nohy :) )
Osobně bych zkusil výplach borovou vodou (viz předchozí příspěvky).Akurát bych vymyslel způsob proplachu a né jenom otírání. U člověka to funguje tak, že se vezme přiložený kalíšek, naplní se borovkou, to se pak přiloží přímo na oko, zakloní se hlava a člověk musí mrkat,aby se oko vypláchlo. Možná by pomohlo kapátko (popř. stříkačka) a po malých kapkách nakapávat přímo do oka.

Děkuju za názor...:) fakt už sem trochu zoufalá...je to děsný mrně a ani sem zatím nenašla veterináře, který by byl na tento druh zvířat odborníkem... Chamík dostal už krom nových žárovek i novou kytku, dneska sem mu koupila vodopád, změnila jsem co se dalo....podestýlku má jemný písek (z hornbach....nějakej jemnej na dlažbu), ale na zem téměř nechodí a nevypadá to (nebo jsem nezaznamenala), že by měl zrníčka písku v očích...Navíc občas je jedno oko dobré a druhé ne, někdy obě...
Zkouším mu druhý den kapat oftalmoseptonex a to tak, že ho držím, prstem mu zapřu helmičku tak aby měl hlavu na bok a jednu velkou kapku přímo na oko...po chvíli i zavřené oko otevře a mrká do té kapky...takže podobné co dělala mamča mě když sem byla prcek...
Průvan nemá, terárko mám v kanceláři na stole, takže ani smrad/kouř apod. tu není...

Nemám :( má bodouvou žárovičku, kvůli místu na vyhřívání a pak podél horní stěny zářivku...tuhle ale ne. Zkoušela jsem mu tam dát i normální klasickou žárovku (40W)jestli se to nezlepší a nic...mrká a nafukuje oči, drbe si je docela zběsile a občas je má zakalený jako kdyby měl zánět spojivek či ospalky. Oči maj tvar normální kulatej, nemá je ani zapadlé ani "scvrklé" ...jen několikrát deně nafukuje ty víčka.
Psala sem na tři veteriny a všude mi odpověděly, že na takový druh zvířat nejsou zařízení, zaměření apod. :(

to co popisujes tak ten samej prubeh mel i muj cham kdyz mu to svetlo vadilo tak ho nafukoval a skrabal si ho. po odstraneni toho UVB do tyden se zpravil, nastesti mu to nestihlo jeste poskodit ocka za tech par dni nez jsem tohle zjistil.

Muzes mu to zkusit vodou vyplachnout (na tycinku s vadou hodis vodu a jemne mu objedes ocka) nebo jak uz pslai tu borovou vodu. a jeste jesli mas nekde v terarku tu vyhrivaci lampu danou nejak tak ze mu sviti do oci muze to byt taky tim, vyhrevna by mela byt nad nim (tam kde sviti na neho zvrchu, zbytek trebas v kvetinaci kdyz muze vylest i nad ni, ale nikdy by nemela byt tak aby mu svitila primo do oci) kdyz si ctes knizku tak si nedas svetlo proti ocim ale nad sebe at vidis na to kde ctes, tak same by to melo byt i s svetlama v terariu.

Prosím o radu. Před cca 5 dny jsem u Chamika zaregistrovolala že nedovira oko, zakryje ho pouze "bílou blankou" a teď se mu v oku udělal jakoby nějaký výtok. Oko pootevre ale ne moc. Vypadá že ho to nebolí, nesvedi. Předevčírem jsem omyla oko hermankem. Máte prosím nějaké rady? Vitamíny má Calcium+D3 od Exo Terra.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru