Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem nevykladená vajíčka

Včera nám elaphe obsoletta nakladla 14 vajíček, přemístili jsme je do inkubátoru. Večer ještě přibylo jedno. Po prohmatu samice jsem nahmatal v ní jěště asi dvě. Čekal jsem že do rána z ní budou venku, ale ne! Samice leží naložená v misce s vodou. Jak dlouho to může trvat než se úplně vyprázdní,a budou ještě k něčemu? Dík.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Těžko radit, moje boaedonová jednou nevykladla všechna vajíčka, zůstalo v ní jedno. Snažila jsem se…
boaedon 23.03.2008 19:29
boaedon
Zadržení snůšky (odborně retence)je častým problémem při chovu plazů. Nejčastěji je to důsledek nedo…
RITCHI 24.03.2008 17:43
RITCHI
Tak vejce stále není venku, dneska jsem píchnul Oxytocin, jestli nezabere, tak budu asi muset s ní n…
filosofemgt 25.03.2008 18:19
filosofemgt
Nevím,jestli Vás potěším, ale mám tuhle zkušenost: Mám samici Lampr. alterna alterna, která mi zatím…
Vladěk 25.03.2008 20:33
Vladěk
Vladěk, druhá snůška: Já myslím, že tomu asi nijak zabránit nejde, taky jsem se už na to ptala v sou…
boaedon 26.03.2008 09:14
boaedon
Zdravím, i když nevím zda se to hodí sem, :-[ ale zkusím to, chtěla jsem se zeptat, jestli někdo nev…
RaJi 12.05.2008 14:22
RaJi
RaJi, jestli chceš specialistu na plazy z Prahy, tak doporučuju jednoznačně MVDr. Tomáše Vopršálka.…
RITCHI 14.05.2008 20:43
RITCHI
Spise bych zasla na kliniku k Honzovi Hnizdovi. Lepsiho plaziho doktora najdete tezko. Ad oxytocin -…
JaBula 14.05.2008 21:21
JaBula
Souhlas s JaBulou, na J. Hnízda jsem úplně zapoměl! :-D Co se týče oxytocinu, jde opravdu o relativn… poslední
RITCHI 14.05.2008 21:45
RITCHI

Těžko radit, moje boaedonová jednou nevykladla všechna vajíčka, zůstalo v ní jedno. Snažila jsem se jí ho vymasírovat ven a nešlo to. Po třech dnech jsem zašla k veterinářce a ta jí to vajíčko vymasírovala, bylo neoplozené. Co určitě vím, nesmí v ní ty vajíčka zůstat dlouho. Zkus nejdřív sám opatrně, po jednom aby neprasklo, když to nepůjde, zajdi k veterinářce.
Moje zkušenost. Třeba někdo poradí líp.

Zadržení snůšky (odborně retence)je častým problémem při chovu plazů. Nejčastěji je to důsledek nedostatku některých vitamínů a minerálů, případně absence vhodného, dostatečně vlhkého a klidného místečka pro vykladení vajec. Příčiny však můžou být různé a některé jsou myslím ještě neznámé. V každém případě musí vejce z těla pryč, jinak hrozí i úmrtí samice. Pokud vejce nepůjdou jemně vymasírovat, musí to řešit veterinář - buď tzv. vyvolávačkou (Depotocin, Oxytocin) injekčně, jinak chirurgicky...:-|

Tak vejce stále není venku, dneska jsem píchnul Oxytocin, jestli nezabere, tak budu asi muset s ní na operaci.Obden fasuji u veta injekce pro gonyosomu, dneska navíc vyvolávačku, vitamíny, glukosu,-vše natažené v inj. stříkačkách s jehlama, když jsem to nesl domů koukali po mně jak na "smažku".

Nevím,jestli Vás potěším, ale mám tuhle zkušenost:
Mám samici Lampr. alterna alterna, která mi zatím každým rokem snáší dvě snůšky vajec. Druhá snůška obvykle čítá cca 4 - 6 vajec a byla (tedy zatím) vždy neoplozená. V loňi vykladla bez problémů ze druhé snůšky jen 2 vejce a 4 zadržela. Při návštěvě veterináře (za dva dny) byl aplikován Oxytocin, a po cca 4 hodinách snesla jedno vejce.
Další, následující den při pokusu o vymasírování, nejhlouběji uložené vejce ve vejcovodu ruplo, a dvě zbylá celá nepoškozená vejce (blíže ke kloace) pak byla doslova ,,vyplavena". Masáží jsem pak z vejcovodu snadno vymasíroval i většinu z obsahu ruplého vejce, a nakonec bez problému vyšel i prázdný obal vejce. V tu chvíli, jsem cejtil, že je to celé v řiti.
Dle názoru známého veterináře (v tu chvíli) není ruplé vejce žádný poblém, a předpověděl mi, že samice bude v pořádku (pokud se tedy jednalo opravdu opět o neoplozené vejce).
Obráceně; mezi chovateli tradičně frčí názor, že pokud dojde k ruptuře vejce, nemá samice obvykle moc velké vyhlídky na přežití. Takže jsem spíš očekával následně nějaké zdravotní komplikace.
Samici jsem raději oddělil do hygienicky čisté nádrže, jen na novinovej papír s miskou na vodu. Na pohled dle chování (každodenní prolézání terária)vypadala v pořádku. Jen neměla vůbec zájem o potravu. Takže jsem ji pak v rozmezí dvou měsíců 2x násilně nakrmil, a důležité bylo, že bez problémů trávila. Pak došlo ke svleku a po ekdysi začla lovit myši opět sama. Divil jsem se jak snadno z toho vyšla. Tímto nechci u nikoho umocňovat dojem, že ruplé vejce je nějaká sranda. Možná měla moje samice prostě jenom štěstí::-/.
I když budu zvědav jak se vypořádá s březostí letos. Teď je v perfektní kondici.
PS: Už jsem se tu na to ptal, ale zeptám se opět: Nevíte někdo, jak zabránit druhým snůškám v roce? S touto problémovou samicí chovám v této nádrži druhou samici téhož druhu, a ta mi druhou snůšku nesnáší. Takže v chovných podmínkách bych chybu neviděl.Díky

Zdravím, i když nevím zda se to hodí sem, :-[ ale zkusím to, chtěla jsem se zeptat, jestli někdo nevíte o nějakém specialistovi z Prahy nebo středočeského kraje? Také mám březí hadičky a jelikož je to poprvé tak se obávám zadržení snůšky, nebo jakýchkoli jiných problémů, tak bych raději měla kontakt předem než to pak někde shánět, tak kdyby Vás někdo napadl tak bych Vám byla moc vděčná, pže normální veterináři v mém městečku nepřichází v úvahu!:-( Předem mnohokrát děkuji za odpovědi!

Spise bych zasla na kliniku k Honzovi Hnizdovi. Lepsiho plaziho doktora najdete tezko.
Ad oxytocin - lepe je pred uzitim tohoto pomerne agresivniho hormonalniho preparatu pouzit kalciovku. Nekdy staci pouze samotna a zbytecne se organismus hada nezatezuje jako pri pouziti oxytocinu...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru