Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rychle se kazici voda v akvariu

Mam dotaz: posledni dobou se me zelve v akvariu hrozne rychle kazi voda. Drive po vymene vydrzela voda delsi dobu krasne cista. Tedka jsem vodu menila pred 3 tydny a uz po 14 dnech zacala voda mit zeleny nadech. Podminky jsem me zelve nijak nemenila, takze netusim, cim by to mohlo byt. Nejdrive jsem si myslela, ze ke zkazeni vody prispela snuska vajec, jelikoz jedno vejce se mi nepodarilo vcas vyndat a zelva ho sezrala a voda pak byla kalna a na hladine mastna. Tak jsem vodu vymenila, ale voda se zkazila znovu. Nevite cim by to mohlo byt? Filtr, ktery v akvarium mam uz je pomerne stary, nemuze to byt tim, ze by uz po tech letech tak dobre necistil? Diky za rady..

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tak pisu rozmery akvarka: 80x35x35 (delkaxvyskaxsirka) a je myslim na 100l, ale ja tam mam tak tu pu…
Michaela Kružíková 05.04.2008 13:09
Michaela Kružíková
Čau...tak co se týče výměny oken tak to ti neporadím,ale mohla bys zkusit na nějaký čas zatáhnout ža…
Filip 05.04.2008 13:34
Filip
No, dneska jsem vodu zase kompletne vymenila, dala novy molitan do filtru a tu granulovou napln + do…
Michaela Kružíková 05.04.2008 13:44
Michaela Kružíková
No jestli jeste neco muzu. Zelena voda, tzv zakal. Jsou dva nejcastejsi. zeleny zakal(rasa) a bily m…
Maoor 06.04.2008 23:25
Maoor
Máte nádherná akvária, veliký obdiv. My máme akvárko (želvárko) velké 100 x 40 x 40 cm, je tam přibl… poslední
Eva Ch 28.02.2014 10:46
Eva Ch

Tak pisu rozmery akvarka: 80x35x35 (delkaxvyskaxsirka) a je myslim na 100l, ale ja tam mam tak tu pulku tech 50l.
Jinak po tydnu jsem prijela domu a za ten tyden, co jsem nebyla doma, tak voda opet silene zezelenala (pritom vymena cele vody probehla pred 3 tydny), ze jsem tam skoro zelvu ani nenasla :-)
Napadlo me, jak tu nekdo mluvil o tom svetle, do lonskeho dubna jsme meli klasicka dvojita okna, ale pak jsme je vymenili za plastova, nemuze to byt tim? Od vymeny oken jsme v oknech meli sit proti hmyzu, az skoro do zimy a ta sit pomerne stini. Tedka ale tam ta sit zatim nebyla, jak bylo hezky. Nemuze to byt pricinou, ze se ta voda tak kazi? Ze treba i ty plastova okna prospousti vice svetla? Akvarko totiz stoji primo u okna.
Jinak v akvarku mam pouze filtr, topitko a velky kamen na vyhrivani + sumecka (domaci pojmenovani) - takova ta "rybicka", co ma zrat zbytky zradla a tak.. Jinak nic, nemuzu si totiz dovolit prilis caste cisteni, jelikoz nejsem casto doma.
Jo, a kdyz menim vodu, tak vzdycky celou, poradne akvarko vymeju jarovou vodou a vyplachnu. Jeste tu nekdo psal, ze by pricinou mohla byt prilis tepla voda, mam topitko nastavene tak na 22 - 23 stupnu, vic ne. Leda, ze by se voda ohrivala od svetla, nekdy zelve svitim i cele odpoledne a vecer, kdyz se chce vyhrivat, tak cca 10 hodin. Jo, a filtr mam zatim ten molitanak, doposud jsem s nim byla spokojena, cisteny je kazdy tyden pod tekouci vodou a ve filtru jsou i nejake ty "granule", co maji napomahat cisteni vody.
Vic uz me nenapada, kdybych vam prislo, ze je neco spatne, dejte prosim vedet. Diky..

Čau...tak co se týče výměny oken tak to ti neporadím,ale mohla bys zkusit na nějaký čas zatáhnout žaluzky,nebo přemístit nádrž do tmavšího místa...Jinak nevím jak je to s osvětlením u želv,ale tak 12hodinový osvit by měl stačit?!Zkusil bych hodit akvárko do tmavšího místa a když by to nezabralo tak bych zkusil asi nový filtr...jinak teplota by měla být v pořádku já mám v akvárku kolem 25 a přes léto i 29 a řasu nemívám...Tak že teplme bych to neviděl...Jinak jak někdo radil nějaký víluh něčeho ted´ nevím...bylo to někde na začátku...;-)

No, dneska jsem vodu zase kompletne vymenila, dala novy molitan do filtru a tu granulovou napln + do okna jsem dala zpet tu sit a uvidim, co a jak. Pokud to nebude svetlem, tak to poznam za 3 tydny, tak dlouho voda vydrzela, nez zezelenala :-) Pak bych mozna jeste zkusila zatahnout zaluzie nebo akvarko premistit. A zeptam se ve zverimexu na nejaky ten Torben nebo vyluh z caje, jak tu nekdo psal..

No jestli jeste neco muzu. Zelena voda, tzv zakal. Jsou dva nejcastejsi. zeleny zakal(rasa) a bily mlecny zakal(nalevnici). Jako taky akvarista vim ze uplna vymena vody se nedoporucuje. Ale taky je dulezity fungujici filtr. Ono v obou dvou pripadech zakalu jde totiz o premnozeni za prve ras v druhem pripade nalevniku. U ras je pricinou hodne svetla a prebytek zivin ve vode coz u zelv neni zadna zvlastnost. Boj s rasou je tedy takovy ze musime aspon jednu slozku potrebnou k jejich rustu ubrat. U tebe to bude nejspis to svetlo. Hlavne denni je pro ne raj.

[zakal1.jpg]

[zakal12.jpg]

Máte nádherná akvária, veliký obdiv. My máme akvárko (želvárko) velké 100 x 40 x 40 cm, je tam přibližně 130 - 140 l vody a zatím jsem ho čistila tak každé 3 týdny. Teď jsme pořídily nový filtr Atman na akvária 100 - 300 l, jsem na něj zvědavá, spousta lidí ho tu chválila a doporučovala. Musíme krmit játrama, protože jedna želvička má avitaminózu a má oteklá očka, takže každý den akvárko neprůhledné (pohroma). Zatím to pokaždé do rána filtr vyčistil, jen jsem ve středu otřela oslizlá skla, tak uvidíme, dám vědět.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru