Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem jak je to s autorskými právy?

Možná jste si všimli, že jsem tu vložil fotografii Naja kaouthia. Byl jsem upozorněn na autorská práva a za upozornění moc děkuji. Inspirovalo mě to abych zde položil dotaz. Je vůbec možné "ukrást" fotografii když na ní není podpis komu patří, a nebo se to považuje za krádež, jako by bylo na fotce podpis? JAK JE TO VLASTNĚ S AUTORSKÝMI PRÁVY?
Změna předmětu, původně: jak je to s autorskáma právama? (halapremek)

Předmět Autor Datum
na každé verejne publikované dielo iného autora, a je jedno,či je to obrázok,text,program,iný výtvor…
ogl 06.04.2008 01:40
ogl
Takže v tomto případě, tím myslím, přímo zveřejnění obrázku oné kobry nedošlo k porušení autorských…
chroustal 06.04.2008 02:40
chroustal
Teoreticky by se to nemělo dělat ani s fotkama, nicméně pokud je nebudeš vydávat za své, pochybuju,…
MadMike 06.04.2008 09:56
MadMike
chroustal: no tady jde právě o to že na stránkách je většinou napsané, že obsach je chráněn autorský…
MF 06.04.2008 10:23
MF
Jo a jak MadMike říká, nesmíš je vydávat za své.
MF 06.04.2008 10:24
MF
Nic by se nemělo přehánět,ani tzv. ochrana autorských práv.Na síti mám umístěny desítky fotografií a…
kerejoo 06.04.2008 10:05
kerejoo
Jasně že většině lidí by to nevadilo, ale najdou se i tací kteří jsou schopni žalovat. Takže já bych…
MF 06.04.2008 10:19
MF
Taky prihodim svuj nazor. ja bych se naopak primlouval za trvdsi postihy tech kdoz porusuji autorska…
Redsnake 06.04.2008 11:16
Redsnake
JJ souhlasím.
MF 06.04.2008 11:42
MF
Jistě,taky mi vadí,když někdo používá fotografie nebo texty neoprávněně na svých stránkách,a vůbec n…
kerejoo 06.04.2008 11:53
kerejoo
Jiste, pokud je to u fotografii vyslovene uvedeno, jejich pouziti nemuze byt povazovano za poruseni…
Redsnake 06.04.2008 11:58
Redsnake
Moc Vám děkuji za odpovědi. Popravdě moc z toho nejsu chytrý, protože pokud mám fotku, například od…
naja91 06.04.2008 12:34
naja91
Když nevíš, zda je fotka (nebo COKOLIV jiného) volně k použití, tak to logicky použít nemůžeš. Co je…
navay 06.04.2008 12:56
navay
nechapu co na tom nechapes.) Pokud neni fotografie oznacena jako volne siritelna je automaticky pova…
Redsnake 06.04.2008 12:40
Redsnake
JJ přesně tak.:puff:
MF 06.04.2008 13:20
MF
už vše ok, omlouvám se, ale mám občas hodně dlouhé vedení:-( . Díkuji za ujasnění.
naja91 06.04.2008 13:13
naja91
Žít třeba v USA, kde je legislativa chvílemi až velmi zábavná v porovnání s naší nedokonalou, tak by…
Zydy 06.04.2008 13:18
Zydy
spravenie kopie niečoho pre čiste vlastnú potrebu nieje porušenie autorských práv,porušenie autorský…
ogl 06.04.2008 13:53
ogl
Takže je nutno respektovat zákony,ovšem měli bychom respektovat i zdravý rozum.Asi nejspíše nepůjdu…
kerejoo 06.04.2008 14:33
kerejoo
Ono se říká a základním pravidlem práva je - Neznalost zákona neomlouvá a před zákonem jsme si všich…
Zydy 06.04.2008 15:53
Zydy
já myslím že je potřeba se na to dívat také z druhé strany...představte si sami sebe v situlaci kdy…
viper 07.04.2008 02:46
viper
Jo, s autorskejma právama je to potíž ... Každopádně, myslím si, že použití fotek z nějakého webu by… poslední
VH 07.04.2008 09:09
VH

na každé verejne publikované dielo iného autora, a je jedno,či je to obrázok,text,program,iný výtvor z akéhokolvek materiálu, musíš mať buď zakúpenú licenciu na verejnú produkciu[lepšie,zrozumitelnejšie by bolo napísať verejné prevádzanie,ukazovanie,prehrávanie],vlastniť autorské práva alebo mať povolenie od autora alebo vlastníka autorských práv na použitie daného diela na verejnú produkciu,jediná výnimka je verejná produkcia niečoho na výukové účely,ale aj tu musí byť nejakým spôsobom uvedený zdroj a autor,alebo produkcia vlastného výtvoru,ktorého autorom si sám na miestach,kde je predvádzanie povolené,alebo máš príslušné povolenie na produkciu na dotyčnom mieste alebo povolenie predvádzať diela dotyčným,tebou zvoleným spôsobom.Akékolvek iné narábanie s dielami ako použitie pre vlastnú potrebu bez zvolenia autora alebo vlastníka autorských práv je právne postihnutelné.Pri dielach,kde na vytvorenie úžívatelskej kopie je potrebné obísť nejaký typ ochrany diela,je vytvorenie kopie alebo záznamu diela nezákonné aj v prípade,že takáto kopia bude slúžiť výlučne len pre vlastné účely toho,kto kopiu/záznam vytvoril,pokial vytvorenie záložnej kopie/záznamu nepovolil autor diela alebo vlastník autorských práv-týka sa hlavne audio/video diskov a rôznych cd/dvd diskov so softwarom,kde je licenčnou zmluvou obvykle povolené vytvoriť záložnú kopiu inštalačných médií softwaru

Takže v tomto případě, tím myslím, přímo zveřejnění obrázku oné kobry nedošlo k porušení autorských práv. Protože jestli ten obrázek stáhnul někde z netu, tak asi... snad s tím autor počítá ne? když to dává na net, bez svého podpisu nebo označení?
Nebo to chápu zle?
Jako když projíždím netem, vidím něčí stránky, tam má ja nevím, krajtu královskou pojmenovanou jako kobercovou... Tak nemůžu stáhnout obrázek a hodit ho sem,abych se tu ujistil? To už je porušení autorských práv???
Dost mě to zajímá,protože stahuju mraky obrázků,často jako přímo i z vašich stránek, tak bych nerad udělal nějakej průšvih a někoho z vás třeba namíchnul..

Teoreticky by se to nemělo dělat ani s fotkama, nicméně pokud je nebudeš vydávat za své, pochybuju, že by z toho někdo dělal aféru, popřípadě ti jistě každej dá souhlas pokud dáš vědět. Když se ale ty fotky pak objeví např. na tvém webu, někomu by to i mohlo vadit. Toť můj názor. Já osobně se vždycky s autorem kontaktuju a zeptám se zda mohu publikovat jeho fotky a nabídnu i vytvoření vodoznaku autora, pokud nemá svůj.
Jinak na netu se krade nehorázně a fotky bych považoval za to menší zlo. Vem si, že se třeba pachtíš tři měsíce s článkem a pak ho vidíš na jiném webu bez udání zdroje či tebe jako autora, když na věc upozorníš, ještě se ti vysmějí ;-) tomu říkám "paráda" :-D

chroustal: no tady jde právě o to že na stránkách je většinou napsané, že obsach je chráněn autorskými právy, tudíž nesmíš stáhnutou fotografii dále rozesílat po internetu.
Tím pádem by to porušení autorských práv mělo být.

Doufám, že se nepletu, jestli ano, tak doufám že mě někdo opraví:-).

Nic by se nemělo přehánět,ani tzv. ochrana autorských práv.Na síti mám umístěny desítky fotografií a tohle by se mě rozhodně nedotklo.Jedná se o zcela marginální problém.Možná by stačilo uvést,že fotografie je z internetu a ne moje.Jiná situace nastává,pokud jsou fotky použity při výstavbě www stránky,nebo dokonce při komerčním využití.Nejsem si ale jist,jak je to s využitím fotografií,které nejsou výslovně chráněny copyrightem.Nastává tam nějaká ochrana automaticky?Myslím,že stahování fotek do počítače bez úmyslu je dále využívat,tedy jen pro osobní potřebu je nepostižitelné.Vždyť počítač ukládá fotky průběžně i bez vašeho vědomí.

Jasně že většině lidí by to nevadilo, ale najdou se i tací kteří jsou schopni žalovat. Takže já bych si dával bacha. Většinou na různých stránkách kde jsou fotky, je dole napsáno, že obsach stránek je chráněn autorskými právy. Když z oněhž stránek stáhnu fotografii do svého počítače pro svoji potřebu a nerozesílám ji dál, tak to porušení není, ale když stáhnu fotografii a dám ji např: tady, tak už to podle mě porušení je. Samozřejmě že se nejedná o nic závratného, mě samotnému by to osobně nevadilo, sice by bylo vhodné uvést autora, ale budiž. Říkám ale, najdou se i tací, co by kvůli tomuhle žalovali.

Taky prihodim svuj nazor. ja bych se naopak primlouval za trvdsi postihy tech kdoz porusuji autorska prava vykradanim ruznych webu a dalsiho....Proti temto piratum netu se da ovsem pomerne ucinne branit, jelikoz je porusovani techto prav vetsinou praci blogeru a dalsich individuii.Staci upozornit provozovatele hostingu a po neuposlechnuti prvniho varovani je web ci blog smazan...
Nemam rad, kdyz vyhledavam nejaky clanek ci zajimave fotografie a na deseti ruznych webech se doctu na chlup to same. Ne ze by se "autor" alespon pokusil pozmenit stylizaci.
Naopak pokud davate obrazky sem na poradnu, pochybuji, ze je stahnete z ftp majitele, nahrajete na sve ftp a pote nalinkujete....To by dle meho byla kradez.
Pokud obrazek ovsem nalinkujete z webu autora, nejde o nic spatneho, jelikoz obrazek zustal tam kde ma...
Copyrightum zdar:)

Jistě,taky mi vadí,když někdo používá fotografie nebo texty neoprávněně na svých stránkách,a vůbec nejvíc mi to vadí,když jsou to stránky komerční.Na internetu jsou ovšem tisíce fotografií k volnému použití u kterých je to výslovně uvedeno.Ale ještě jsme nezodpověděli otázku,zda je teoreticky trestné i stahování fotografií do počítače pro vlastní potřebu bez dalšího využití.Pokud si někdo buduje svou soukromou galerii plazů,tak jako tazatel.

Jiste, pokud je to u fotografii vyslovene uvedeno, jejich pouziti nemuze byt povazovano za poruseni autorskeho zakona, coz je logicke.
Stahovani obsahu internetu pro svou vlastni potrebu, jak to dela tazatel by teoreticky trestne byt nemelo, pokud fotky nepouziva pro verejne prezentace atp...Proste pro vlastni ucely a nerozesilani dal, je beztrestne..
Neco jineho ovsem je, kdyz si koupite za penize CD s fotogalerii plazu a na nosici naleznete fotografie u kterych je jasne poruseny autorsky zakon....

Moc Vám děkuji za odpovědi. Popravdě moc z toho nejsu chytrý, protože pokud mám fotku, například od kamaráda, který ji měl od druhého co ji stáhl někde z netu a fotka není nijak označená (podpis) prostě čistá, tak jak já mohu vědět zda ji smím pooužít či ne? Zase když má někdo fotky na svém webu, tak je samozdřejmostí, že se zeptám zda je mohu použít, ale jak se mohu zeptat, když není podepsaná a já nevím původ? V tom to trochu nechápu, je to chráněno nebo ne? Teoreticky ano, protože dotyčný to třeba stáhl z nějákého webu, který byl chráněn autorskými právy, ale jak to mohu vědět já, když se to ke mě donese z něčí ruky? Určitě jsem zastánce autorskými právy, ale někdy mi trochu příjdou nesmyslné. S onou zmiňovanou fotkou kobry. Velice rád bych se zeptal autora zda bych ji mohl použít, a taky jak je stará ta kobra kolik za ní dal atd. JAK, KDYŽ NAPROSTO NEVÍM ČI TA FOTKA JE ODKUD SE VŮBEC VZALA

Když nevíš, zda je fotka (nebo COKOLIV jiného) volně k použití, tak to logicky použít nemůžeš. Co je na tom k nepochopení? Je to jako se všema ostatníma věcma, jedno jestli jsou v digitální podobě, nebo jde o fyzické předměty.

Fakt, že dané dílo je chráněným autorským dílem, se často signalizuje symbolem © následovaným rokem a jménem autora. Tento symbol má však v Česku (i ve většině jiných zemí) pouze ryze informativní význam – dílo je plně chráněno i tehdy, není-li to na něm nijak uvedeno.

Autorské právo k dílu vzniká automaticky, okamžikem, kdy je dílo vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě.

(Autorské_právo)

Jinak stáhnout si na svůj disk můžeš třeba všechny fotky co na netu najdeš, tím nic neporušuješ, pokud se jimi budeš kochat jen ty sám.

nechapu co na tom nechapes.)
Pokud neni fotografie oznacena jako volne siritelna je automaticky povazovana za majetek autora, tudiz jeji sireni bez vedomi autora neni uplne ok.Tudiz ty, pokud dostanes foto od kamarada, ten ma foto od kamarada a ten kamarad to slohnul z netu, je to trestne uplne stejne jako by jsi to slohnul ty, budes-li tuto fotografii dale predavat ci komercne vyuzivat.Viz. neznalost zakona neomlouva....

Žít třeba v USA, kde je legislativa chvílemi až velmi zábavná v porovnání s naší nedokonalou, tak by původní majitel (fotograf) mohl vysoudit odškodné, jelikož neodprodal šiřiteli svá autorská práva - ale toto se zatím v ČR moc neuchytilo, ale teď uvažuji,že by obyčejné neosobní foto nebylo asi ani možná trestným činem, ale jen přestupek - tudíž řešením by bylo odstranění neautorizované publikace, avšak kdyby člověk měl sílu a hlavně chuť obrátit se na české soudy a dotáhnout to do podrobností, něco by z toho získal, avšak myslím, že soudní výdaje by asi byli vyšší, ale kdyby žalobci bylo uznáno obvinění, tak by mu to bylo vlastně jedno. Doufám, že jsem nikoho nenabádal, aby tak činil :-D Ale jestli o něčem takovém víte, tak nezapomeňte, že občanskou povinností je takovou okolnost hlásit, jinak se stáváte spoluúčastníkem tohoto trestného činu :-D:-D:-D

spravenie kopie niečoho pre čiste vlastnú potrebu nieje porušenie autorských práv,porušenie autorských práv nastane vtedy,keď takto spravenú kopiu/záznam začnete nejakým spôsobom šíriť ďalej-urobením ´dalších kopii a ich predaním alebo darovaním ďalšej osobe,verejným vystavením,prezentáciou bez zvolenia autora,bez licencie na verejnú produkciu,bez vlastnenia autorských práv.Porušenie autorských práv je aj pokial má dielo nejakú ochranu a na vytvorenie kopie prekonáte túto ochranu a tu už nehrá žiadnu rolu,či bola kopia spravená pre vlastnú potrebu,alebo nie-to je špecifická úprava v českom a nemeckom autorskom zákone,inde vytvorenie kopie pre vlastnú potrebu s použitím nástrojov na prelomenie ochrany trestné nieje,pokial je dodržané,že kopia je skutočne len pre vlastnú potrebu,a vlastník tejto kopie ju nikde nijakým spôsobom verejne neprezentuje,ani neposkytuje iným osobám na použitie.Krásny príklad je napr. video/dvd rekordér,kde si môžete nahrať večerný film a púšťať si ho doma,ovšem pokial by ste urobili rozmnoženinu videopásky/dvd disku a darovali ju,požičali,predali susedovi,kolegom v práci,už by to bolo porušenie autorského zákona,lebo už kopia neslúži pre vlastnú potrebu,samozreme domov nikoho nikto v skutočnosti kontrolovať nepríde,či robí a záznamy s filmami a ich kopie pre iných,ale pokial by sme išli do dôsledkov,aj takéto konanie je už porušením autorského zákona,už sa nedá hovoriť o kopii pre vlastnú potrebu

Takže je nutno respektovat zákony,ovšem měli bychom respektovat i zdravý rozum.Asi nejspíše nepůjdu udat kamaráda,který mi nabidne kopii filmu ke shlédnutí.Tak uvědomělý občan skutečně nejsem.To by po soudech běhala polovina obyvatel téhle země.Nahrajte kamarádovi písničku do MP3 a už jste zločinec.Jsme prostě lidé s chybami a náš respekt k zákonům je různý.Různě vnímáme i míru poškození práv autora díla.Příklad.Jeden nejmenovaný člověk si z jednoho nejmenovaného torrentu stáhl jinak v ČR nesehnatelný film o hadech.Přišel autor v tomto případě o zisk když film je jinak nesehnatelný,a tudíž i nekoupitelný?

Ono se říká a základním pravidlem práva je - Neznalost zákona neomlouvá a před zákonem jsme si všichni rovni! Avšak jak sám píšeš, je to také o morálních hodnotách, ono i kromě právních norem, které jsou sakciovány, jsou i normy morální a často obyčejný člověk přihlíží k právním normám i s tou morálkou a i když se sebevíce můžeme snažit, tak přeci jen se takové věci řeší právně. Já sám osobně, takové věci neřeším, kdyby to byly tak velké hříchy - kopírovaní dat a podobné menší pirátství, tak by se proti tomu zasáhlo velkou a vší silou, ale sami vidíte, jak to funguje. Často se stává, že z tzv. nelegálně získaných filmů a podobně producenti profitují, jelikož aspoň se to nějak šíří dále mezi lidmi a tvoří to jméno a stačí, aby člověk o tom někde povykládal a někdo se toho chytne a film si zakoupí "legálně". Jsou to asi jen takové mé výkřiky do tmy, ale aspoň tak to vidím. A nezapomínejme na to, že např. soud a soudce musí rozhodovat dle předložených faktů a i kdyby byl sebejistě přesvědčen, že jste nevinný a žaloba by předložila jasné důkazy, tak vás odsoudí, i kdyby jste byli opravdu nevinní. Takže i s autorskými právy pozor, ale věřím, že ještě tak špatné to u nás není - nikdy není tak zle, aby nemohlo být hůře :-D:-D:-D

já myslím že je potřeba se na to dívat také z druhé strany...představte si sami sebe v situlaci kdy koukáte na svojí fotku,článek atd. na cizím webu...stojí vás to čas,energii,peníze (u fotek jedáků leckdy i dost rizika ;-) )....mně osobně už se to párkrát stalo,a fakt mi to vadí....kdyby aspon dotyčný uvedl autora,neřeším to,jsem naopak rád že se to líbí.....samozřejmně mimo komerčního využití.

Jo, s autorskejma právama je to potíž ... Každopádně, myslím si, že použití fotek z nějakého webu by mělo být doplňeno alespoň URL. Vím, že tím se ruší možnost hádanek, ale zas je to slušnost k autorovy fotografie... Já fotky na web raději nedávám a nebo jen v omezené míře. VH

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru