Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem vitamíny

chtěla bych se zeptat jak mám dávkovat plastin bioveta mám leguána asi čtyři měsíce a
pořád spolu válčíme mám strach že už to ani jiný nebude.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jo, ten Biomin není samotnej vápník, ale právě to je ta výhoda. On jeden bez druhýho moc nefunguje.…
tris 17.04.2008 11:43
tris
On jeden bez druhýho moc nefunguje - jej tak teď jsem to nepochopil, ale budiž - jestli myslíš pomě…
MadMike 17.04.2008 12:04
MadMike
Ahoj všem, pročítám si tady vaši debatu o vitamínech a po pravdě v tom mám třošku už chaoz:-[. Mám l…
Venla 16.09.2008 14:03
Venla
Venla: Na to ti odpoví nejlépe asi MadMike, protože netuším, jaké mají Kaytee granule složení, předp…
krokodýl 16.09.2008 17:08
krokodýl
V "kejtý" granulích je D3 ve formě cholekalciferolu, tudíž by měl být dál využitelný...ve složení pí…
MadMike 16.09.2008 18:11
MadMike
Díky za radu, po práci letím hnedka do zoo potřeb;-) poslední
Venla 17.09.2008 07:24
Venla

Jo, ten Biomin není samotnej vápník, ale právě to je ta výhoda. On jeden bez druhýho moc nefunguje. Jenom Plastin s vápníkem je trochu málo páč tam jaksi nejsou vitamíny. Jinak používáme Roboran H, dokonce i na letáku k různým druhům roboranů (od výrobce) je u toho háčka napsáno - vhodné pro plazy.

On jeden bez druhýho moc nefunguje

- jej tak teď jsem to nepochopil, ale budiž - jestli myslíš poměr makroelementů, tak to souhlasím, mělo by to být cca 1,5-2 : 1 : 0,2 – 0,3 = Ca : P : Mg. Ale jinak samozřejmě samotnej vápník normálně funguje, nevím, proč by neměl...
Jinak Roboran se teď dělá přímo pro plazy - "Roboran pro plazy", je to uplně stejný co háčko, ale je tam víc jódu, což je pro herbivory super.

PS: tris: jo už jsem to pochopil jak to myslíš, sorry ;-)

Ahoj všem, pročítám si tady vaši debatu o vitamínech a po pravdě v tom mám třošku už chaoz:-[. Mám legoška asi měsíc,je 40cm, zatím vitamíny nepodávám jen Kaytee granulky, po kterých se tedy může utlouct:-)
K vitamínům: Stačí tedy když mu koupím jedny vitamíny např. NEKTON-iguana obr.na reptile.cz nebo musím koupit ještě vápník sólo a ještě nějaký doplněk stravy? Doufám, že to není dotaz úplně mimo mísu.
Díky

Venla: Na to ti odpoví nejlépe asi MadMike, protože netuším, jaké mají Kaytee granule složení, předpokládám, že jsou přímo pro legouše a tzv. kompletní, takže bys k nim teoreticky nic dávat nemusel. Záleží ale na spoustě věcí, třeba, jestli obsahují využitelný D3 nebo jen provitamín, jaké máš v druhém případě spektrum osvětlení (podíl UV B) atd. Osobně granule nemám rád, dávám je nerad i psům, připadá mi, že je šidím:-D, když vidím, jak si lego dává pampelišku (nebo pes maso s těstovinama). Pro mě jsou granule nouzovka, když není čas. Já leguánům dávám vitamíny (nutrimix - "pocukruju" misku) jen v zimě, kdy se musí obejít bez "zeleného" z louky (hlavně samozřejmě pampelišky). Ovšem my máme u legů Osram Ultravitalux 300 W, takže tam je celkem slušně UV B. Pokud by neměli kvalitní UV B zdroj ani nebyli pravidelně "sluněni", měli by dostávat vitamín D3 (pozor, pokud je v těch granulích, tak ho nedávat), aby mohli využít vápník z potravy.

V "kejtý" granulích je D3 ve formě cholekalciferolu, tudíž by měl být dál využitelný...ve složení píšou 900 m.j./kg.
Krabička má tušim něco kolem 200g, takže by musel legoš spořádat týdně téměř celou pixli, aby mu to stačilo - bavíme se jen o vitamínu D3. Pokud vím, tak nikde není uvedený, kolik vápníku to obsahuje.
Rozhodně jsou to dle mýho zatím nejlepší granule pro legoše, je to dobrej zdroj vlákniny a bílkovin, ale to je i čerstvě natrhaná vojtěška... Tady určo na 100pro souhlasím s krokodýlem - granule jen a pouze jako "bonbónek" jedou za čas. Navíc se na nich leguáni stanou dost rychle závislými a je pak hrozně těžký je to odnaučit. I když je to ve skutečnosti strašně lehký - ty granule jsou doprodej, už se nevyrábí ;-)
Se zbytkem souhlas - v létě, pokud se krmí natrhaným nedáváme vůbec nic, krom vápníku zhruba jednou za 3 týdny. Předpokladem je ale dobrej zdroj UVB nebo sluníčko, jak píše krokodýl. Na zimu se dá použít kliďo ten nutrimix nebo roboran nebo i ten Nekton iguana. My používáme nekton, páč je to jediný co ti naši hajzlíci vezmou sami(těší se na to). V zimě ještě dávám navrch pro sichr kalcium.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru