Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem partenogeneze

ahoj, dočítala som sa o partenogeze u jašterov. mám to chápať tak, že aj z vajíčok od samici, ktorá nebola v žiadnom kontakte so samcom sa môžu vyliahnuť mladé? mám na mysli agamu kočičínsku, 3 roky. pred rokom takto zniesla asi 6 vajec, ale keďže som nevedela čo s nimi, nechala som jej ich určitú dobu a potom vyhodila. možno pri vhodných podmienkach? asi je to ale blbosť, veď nie sú oplodnené. pýtam sa, lebo mám z nej taký pocit, že si to chce tento rok zopakovať, tak aby som bola múdrejšia s tým, že čo s takými vajcami? dik moc za rozumnú radu a vysvetlenie

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Partenogeneze u kocincin je samozdrejme blbost jako brno.....Je znama u gekona lepidodactylus lugubr…
Redsnake 21.04.2008 17:16
Redsnake
Jo, od pár druhů to známé je :) Jen bych si dovolil upravit - u mšic se jedná o neoténii, tedy vznik…
VH 21.04.2008 18:09
VH
zapomněl jsi na strašilky :-D nový
Ginza 07.02.2009 12:53
Ginza
Nechci zakladat nove vlakno, treba je to blbost a nic z toho nebude - ale mam od 28.5. v inkubatoru… nový
lucifer 01.07.2012 15:37
lucifer
Jako 100% absolutní nesmysl bych snad v případě terarijních zvířat netvrdila nic, ikdyž vousatky jso… nový
Aurifer 01.07.2012 16:01
Aurifer
jinak jak to tady tak čtu ohledně té partenogeneze, tak tady je napsaná celá řada nepřesností. S těm… poslední
Aurifer 01.07.2012 16:30
Aurifer

Partenogeneze u kocincin je samozdrejme blbost jako brno.....Je znama u gekona lepidodactylus lugubris, mozna i u dalsich, ale mne neznamych. Gekoni ziji ve skupine xxx samic a vyjimecne samec, ale v nekterych populacich vubec. Samice kladou vejce, z kterych se lihnou zase jen!! samice. Nemuze se stat, ze by se z oplozeneho vejce vylihl samec.
Vejce od tve kocinciny jsou urcite neoplozene a partenogeneze se u nich nedockas...Muzes je v klidu vyhodit, popr dokoupit za vcasu samce a predejit tak neoplozene snusce:)

Jo, od pár druhů to známé je :) Jen bych si dovolil upravit - u mšic se jedná o neoténii, tedy vznik zárodku v nedospělém jedinci :) Partenogenetické jsou u nás populace některých pavouků, kobylka sága, škeblovky a další, ale je to spíš vzácný jev. VH

Nechci zakladat nove vlakno, treba je to blbost a nic z toho nebude - ale mam od 28.5. v inkubatoru par vajec od vousatky ktere by nemeli byt oplodnene, a zatim vypadaji normalne zdrave...

Presneji - jde o treti snusku nasi nejmladsi (ted pomaly dvoulete) samicky, samce mame od zimovani mimo neb problemy ktere jsem u nej resil (infekce dychacich cest a nasledky, je tady nekde thread). Obe samice s nim sice byli loni na podzim, ale neparili se - nemeli zajem, on take ne. Jasne - nedam za to ruku do ohne, nesleduji je 24 hodin denne - ale rekl bych dle chovani ze proste ne. Tehle mladsi si vubec nevsimal, ani ona jeho. Se starsi neustale zapasil, ale jen v mezich dominance v skupine. Od listopadu pak zimovani do konce prosince.

Az letos na jare meli obe holky "chute", a "parili" se mezi sebou - klasicke projevy a chovani samce/samice, jednou delala "tatu" jedna z nich, po case zase druha... Nasledne ta mladsi po "pareni" mela snusku (jeji prvni vubec, nekdy koncem brezna), a pak dalsi dve. Vejce vypadaly celkem dobre, vzdy jsem je vyhodil - az z tehle posledni jsem dal pro tu srandu 4 do inkubatoru. Jedno vejce za tyden - dva zplesnivelo, ale zbyvajici 3 vypadaji v poradku, rostou, jsou pevne, bile. Takze za nejakych 50+ dni se uvidi...? ;-)

- zvlastnost teto posledni snusky: vejce byly spolu spojene jako by vlaknem. Proste retizek z vajec mezi kterymi byla tenka "nitka", vzdy asi o delce samotneho vejce, snuska cca. 25 vajec. Jeste jsem se s tim u vousatky nesetkal. Samicka jinak v poradku a po 3 snusce i v klidu, doufam ze uz da letos pokoj.

Tak co myslite, je mozna partenogeneze nebo je to na 100% absolutni nesmysl a nepripada v uvahu? Nebo se preci jen parila nekdy v zari - rijnu 2011 (jediny mozny termin) a pak koncem kvetna 2012 ze by mela oplodnenou snusku?

Jako 100% absolutní nesmysl bych snad v případě terarijních zvířat netvrdila nic, ikdyž vousatky jsou často a už dlouho chované a tudíž už celkem hodně dobře zmapované. Každopádně ta nití spojená vejce jsem viděla vesměs spíš u neoplozených snůšek a často s tím byly spojené problémy s vykladením. Nicméně i neoplozená ještěří vejce jsou schopná držet neuvěřitelně dlouho...co jsem měla tak rekord, kdy mi začaly kolabovat neoplozená vejce, tak to bylo 116 dní u A.plei -celá snůška byla neoplozená, ačkoliv byla od páru, který se jinak spolehlivě množí a snůšky má většinou oplozené. Tahle vejce byla pořád "pěkná", bílá, pravidelná, ale po pár dnech se u nich neobjevil zárodečný terčík a nezačala růžovět, jak to běžně dělají oplozená vejce. Jen se napila a zůstávala stejná, při prosvícení vevnitř byla jen světle žlutá homogenní hmota, jako u začátku vývoje. Ale zárodečný terčík nikde. Normální délka inkubace je u tohoto druhu při 28-29°C 84dní. 86 den jsem 1 pořád pěkně vypadající vejce otevřela a ani v něm nebyl "sejra", jen nepáchnoucí poměrně řídký žloutek. Bylo mi jasné, že to bude u všech vajec, ale ze zvědavosti jsem je nechávala, kdy teda začnou kolabovat a bylo to až po 112 dnech, poslední vejce se propadlo 116den. takže jak vidno jenom čekat, jestli se něco vylíhne nebo ne a nebo jestli vejce zkolabuje se taky může dost protáhnout.

takže bych tahle agamí vajíčka zkusila prosvítit silnější baterkou, jestli maj zárodečné terčíky nebo ne- po pár dnech v inku už by to mělo být poznat. Pokud nebudou mít, tak bych je vyhodila. Pokud budou mít, tak třeba učiníš zajímavý objev :-)

jinak jak to tady tak čtu ohledně té partenogeneze, tak tady je napsaná celá řada nepřesností. S těmi vzniklými samci/samicemi totiž záleží na tom, o který typ partenogeneze se jedná- pokud se jedná o thelytokii, jako u těch lugubrisek, ale údajně taky u některých druhů agam rodu Liolepis nebo tejů rodu Aspidocelis, tak se líhnou samice. Ikdyž se občas vyskytne zvíře vypadající a chovající se jako samec. Pokud se naopak jedná o arrhenotokii, jako v případě včel nebo těch varanů, tak se naopak líhnou samí samci.

JInak u těch partenogenetických druhů rodu Leiolepis (L.triploida, boehmei, guentherpetersi, ngovantri)začínám mít spíše pocit, že se jedná o gynogenezi, než o partenogenezi. U těchhle druhů se sice vyskytují jen samice, ale tyhle druhy vznikly hybridizací jiných druhů, které žijí s nima sympatricky. A samice těchhle údajně partenogenetických druhů v chovech v lidské péči sice kladou vejce, ale ta jsou vždy neoplozená i v tom smyslu slova, že se z nich nic nevylíhne- chybí v nich zárodek. Ten u třeba těch lugubrisek v tom neoplozeném vejci je. A životaschopná vyvíjející se vejce jsem od těchhle druhů, konkrétně od triploid a guentherpetersek získala jen u samic ne dlouho po importu. Od té doby vždy kladly jen neoplozená neživotaschopná vejce. Takže předpokládám, že samice byly napářené z přírody samcem jednoho rodičovského druhu a jeho spermie ve vejcích spustily tu gynogenezi. V současnosti se tuhle svou doměnku pokouším potvrdit u L.guentherpetersi, kterou jsem nechala napářit samcem L.guttata, což je u těch guentherpetersek jeden z "rodičovských druhů". No a samice po napáření samcem nakladla "oplozená", vyvíjející se vejce. Která mi bohužel zlikvidovali roztoči, takže mláďata nejsou a čekám na další snůšku :-(

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru