Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Divné chování vodní želvy

Ahoj.
Mám asi 7 letou vodní želvu nádhernou a v posledních pár dnech se chová zvláštně. Tak od šesti hodin ráno celý den v akváriu strašně skáče a snaží se dostat za každou cenu ven. Na tom by nebylo zas až tak nic divného (je zvyklá být denně alespoň hodinu venku). Ale když ji pustím ven, vleze si na koberec pod stůl a drápama se o něj úmyslně zatrhává a při tom se točí dokola. Tohle vydrří (to zadrhávání) třeba půl hodinky. Nevíte, čím by to mohlo být? DRápy si myslím přerostlé nemá, krmím jí pravidelně granulemi i masem, voda má 23 - 24 st., akvárium rozměry 100 * 60 * 50. V tom by problém být neměl.
Díky moc za odpovědi a typy.

Předmět Autor Datum
Nejspíš ze sebe udělám pitomce, nejsem želvař. Napadlo mne, jestli nechce vyklást vajíčka a hledá ka… nový
Marta 23.04.2008 13:16
Marta
Taky je to jediné, co mě napadá.. nový
malpolon 23.04.2008 13:39
malpolon
To si myslím, že je z hledicka biologie nemožné :) V akváriu je sice ještě se 2 želvinama, ale těm b… nový
Anet 23.04.2008 15:34
Anet
Může se snažit vyklást i neoplozená vejce. nový
malpolon 23.04.2008 16:20
malpolon
Ty jo, to mě vůbec nenapadlo ::). Dá se to poznat podle nějakého dalšího znaku na těle? Díky moc, ty… nový
Anet 23.04.2008 16:44
Anet
Poznat se to jinak asi nedá.Jen podle váhy želvy.Samice často od rána hrabou a snaží se najít vhodné… nový
Melda 23.04.2008 20:26
Melda
Tak jsem si ji včera pořádně prohlédla a zjistila jsem, že má kolem ocásku trošičku jakoby nafouklý… nový
Anet 24.04.2008 08:17
Anet
Proč jí nedáš kladiště přímo do ubikace? Taky moc nechápu to pouštění po obýváku, želva z toho musí… nový
knoxville 24.04.2008 08:41
knoxville
Ty máš vodní želvy??? Protože ta naše ven prostě chce. Navíc je obývák fakt velký a vzhledem k tomu,… nový
Anet 24.04.2008 10:09
Anet
Ano, želvy mám, přes 12 let. Troufám si tvrdit, že tady láska prochází přes žaludek a o mazlení jim… nový
knoxville 24.04.2008 11:00
knoxville
Ok, vzdávám to, jdu hledat ;-) Díky :)) nový
Anet 24.04.2008 11:58
Anet
Anet, já nevim jak to máš u vás a jestli má na tebe tvoje želva podmíněný reflex a žene se k tobě kv… nový
Sharkie 24.04.2008 12:21
Sharkie
Jojo, přesně tak. Když je pustí proběhout, přiblížím se k nim, nechají se hladit pod krčkem a ještě… nový
Anet 24.04.2008 13:04
Anet
Sharkie: A co "ametystka", taky se ráda mazlí:?::-D nový
krokodýl 24.04.2008 22:16
krokodýl
No samozřejmně sharkie je přece velká krotitelka hadů :-D:-D:-D:-D:-D. Pučil bych např. moje constri… nový
Hans 24.04.2008 22:57
Hans
Tak rejpáni neni na místě.Sharkie ví o čem mluví a s hady to zřejmě umí.Jen pro informaci,mě taky ni… nový
Melda 24.04.2008 23:26
Melda
Jooooo takže vlastně za to mužu já, že jsou kousavcí protivní, jistě :-D:-D. nový
Hans 24.04.2008 23:30
Hans
Ale to jsem přeci neřekl.Příčin může být samozřejmě víc.Například malá dávka při krmeni,nízká teplot… nový
Melda 24.04.2008 23:37
Melda
A řekl sem že koušou všichni? Ne, myslíš že sem nějakej začátečník?:-D:-D:-D:-D. No od začátků už to… nový
Hans 25.04.2008 00:07
Hans
Meldo promiň, že s tebou tentokrát nemůžu souhlasit(a ani s "ochočováním" hadů) a musím se přiklonit… nový
malpolon 25.04.2008 01:16
malpolon
Malpon přesně!!;-) Následující příspěvky mažu, název vlákna je "divné chování vodní želvy" (carlos) nový
Hans 25.04.2008 10:35
Hans
Jooooo takže vlastně za to mužu já, že jsou kousavcí protivní, jistě Přesně tak, můžeš za to ty, k… nový
para 25.04.2008 10:53
para
ahoj mam malou želvičku nadhernou a na každé straně hlavičky se jí udělaly takové bulky,nevím co to… nový
Martiny 19.05.2008 23:41
Martiny
Mohlo by jít o zánět středního ucha, zkus zajít na veterinu;-), měly by to spravit kapky a úprava ch… poslední
krokodýl 20.05.2008 19:09
krokodýl

To si myslím, že je z hledicka biologie nemožné :) V akváriu je sice ještě se 2 želvinama, ale těm budou dva roky, takový dětičky malý, to snad ani není možný... I když kdo ví. Zkusím jí dát do mísy s pískem, co udělá. Pak to sem písnu....
Mě spíš napadlo, že dělá pitomce ze mě, protože to je fakt síla, když to dělá třeba hodinu v kuse :)

Tak jsem si ji včera pořádně prohlédla a zjistila jsem, že má kolem ocásku trošičku jakoby nafouklý zadeček, takže tam ta vajíčka zkutečně budou. Vyndala jsem ji tedy z akvária a nechala běhat v obýváku a dala jsem ji tam krabici s pískem, tak snad se jí to povede :)) Jak dlouho ji mohu nechat ven z vody? Dala jsem jí tam kdyžtak i velkou mísu s vodou, kam si může vlést...
Jo a nemůže se tedy stát, že by ta vajíčka nechala v sobě kvůli tomu, že nenašla vhodné místo? Aby se jí něco nestalo, je to můj mazlíček...

Proč jí nedáš kladiště přímo do ubikace? Taky moc nechápu to pouštění po obýváku, želva z toho musí být opravdu odvázaná. Není to pes, kterej se potřebuje proběhnout, na souš lezou jen kvůli vyhřívání a samičky tam potom kladou vejce. Na samotný vykladení vajec potřebuje klid a ne se proplítat mezi nohama v obýváku.

Ty máš vodní želvy???
Protože ta naše ven prostě chce. Navíc je obývák fakt velký a vzhledem k tomu, že tam jsem sama, tak se nikomu pod nohy neplete. A taky přijde na zavolání (no, spíš zaťukání) k ruce. Do akvária jí ten písek dát nemůžu, sice má velké rozměry, ale v nich je všude voda, z té vede ostrůvek jako nad tu vodu, ale ten je vrlký tak 50 x 30 cm a navíc jsou s ní v akváriu ještě dalčíb 2 želvuchy, ale ty jsou malé (max. 2 roky). A věř tomu, že to sice nejsou psi, ale mazlit se na ruce fakt chtěj, máš vidět, co dělaj, když jdu do obýváku a nevšímám si jich a co dělají pak, když jim dám ruku do akvária. Všechny připlavou a snažej se lehnout si na tu ruku... Ale je to Tvůj názor, který Ti samozřejmě nevyvracím, ale stojím si za svým. Hold co želva, to originál.

Ano, želvy mám, přes 12 let. Troufám si tvrdit, že tady láska prochází přes žaludek a o mazlení jim fakt nejde :) Vevnitř už je dlouho nemám, ale dříve mi to dělávaly taky, stačilo projít okolo akvaterária a plavaly směrem ke mně. Jinak kladiště se dá i zavěsit, na netu je o nádherňačkách spoustu stránek a i spousta návodů, jak kladiště zhotovit, stačí hledat ;-)

Anet, já nevim jak to máš u vás a jestli má na tebe tvoje želva podmíněný reflex a žene se k tobě kvůli žrádlu, ale naše krajta a hroznýš se ženou taky a kvůli žrádlu to není. Sama se divím, že je možný aby had projevoval nějakou náklonost, ale je to tak. Když vejdu do místnosti většinou tmavka aspoň zvedne hlavu, ale spíš naleze ke sklu a vyžaduje kontakt. Hroznýš to má obdobný, ale i když se rád nechá chvíli hladit, spíš se těší na proplázku (kde si hned lehne a pozoruje okolí). Naše tmavka drží když jí hladím, vyloženě si to užívá a až teprve pak jde na proplázku. Kolikrát mě zahřívá když jsem zmrzlá a ona krásně vyhřátá z topnýho kamene. Hodí se mi přes rameno a hladím klidně 5, 10 min. Když přestanu, pokaždý se pohne, začuchá a když zas pokračuju, strne a drží. Když jí to stačí, jde lozit... Takže já klidně věřím, že s tebou má tvoje želva jakýsi kamarádský simbiotický vztah. Proč ne? Hodně mě zajímaj reakce zvířat na různý přístup k nim a už jsem zažila dost podivných věcí.

Jojo, přesně tak. Když je pustí proběhout, přiblížím se k nim, nechají se hladit pod krčkem a ještě tu hlavičku zvedají výš a výš a předhání se, která se bude hladit :) Jsou to mazlíci. A když k nám přijde návštěva, diví se, jak jsou ty želvičky společenské :)

No samozřejmně sharkie je přece velká krotitelka hadů :-D:-D:-D:-D:-D. Pučil bych např. moje constrictory taky mě je ochočíš? Základní info: roztržená ruka - 2 stehy, rozbité dvířka od terária, zabijení králíku ze ,,srandy´´......... Sorry ale už jsem si musel rejpnout.

K tématu - Navlhčila jsi trochu ten písek ?

Tak rejpáni neni na místě.Sharkie ví o čem mluví a s hady to zřejmě umí.Jen pro informaci,mě taky nikdy žádný můj dospělý had nekousl a že nějaký doma mám.Asi bude chyba jinde;-)

Ono to kladení nejde napovel.Jám velkou bednu přistrčenou k terárku a želva si do ni leze kdy chce.Hrabe třeba týden,než vejce vyklade do písku.Písek chce samozřejme navlhčit.;-)

Ale to jsem přeci neřekl.Příčin může být samozřejmě víc.Například malá dávka při krmeni,nízká teplota a hadi jsou nevrlý a tak dále.To je na chovateli jak se k tomu postaví.Jen jsem myslel,že by neškodilo hledat příčinu a né říct,já má kousavý hady.Koušou přeci všichni;-)

Meldo promiň, že s tebou tentokrát nemůžu souhlasit(a ani s "ochočováním" hadů) a musím se přiklonit k Hansovi, myslím že ta nekousavost bude spíš v tom, že chováš hlavně mírné druhy hadů(regiusky, užovky). Častou manipulací jde asi u některých druhů agresi potlačit, ale v přítulnost a vzájemné příjemné mazlení mezi hadem a člověkem nevěřím. S některými druhy to většinou bez pokousání prostě nejde(psohlavci, šírohlavci, mnoho druhů stromáků...) Had prostě nikdy člověka jako partnera/přítele brát nebude. Aspoň podle mě :beer:

Jooooo takže vlastně za to mužu já, že jsou kousavcí protivní, jistě

Přesně tak, můžeš za to ty, kdo jinej? Jde o to jakej máš ke svým hadům přístup, to zvíře to cejtí a podle toho k tobě taky přistupuje. My berem naše hady jako osobnosti a jako členy rodiny a dost se jim věnujem (teda hlavně Sharkie) a na chování těch hadů se to prostě projevuje. Máme pět hadů a i když bych chtěl nějaké přírůstky nemám jinou možnost než souhlasit s Sharkií, která říká že pět hadů je tak maximum, aby sis k nim udržel osobní vztah a žádného neopomíjel. Jak už jsem napsal je to hodně o přístupu. Chovatel kterej jde do terária jen nakrmit nebo uklidit nemůže čekat, že se mu povede navázat se svým hadem jakejkoliv kontakt. Takže asi tak ;-)

Jj Krokodýle je to tak. Z ametystky která byla popudlivej divoch, ulovenej někde v pralese v Indonésii, je klidnej a předvídatelnej hadík. A asi se budeš divit, ale klidně se už i "pomazlí".

Takže závěrem. Taky jsem nevěřil dokud jsem to neviděl na vlastní oči ::)

ahoj mam malou želvičku nadhernou a na každé straně hlavičky se jí udělaly takové bulky,nevím co to je,mužete mi poradit?jak jsem jí kupovala tak to tak nemněla myslela jsem že to jsou líčka a pak se to zvětšilo...děkuji

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru