Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem hroznýš královský - nemoc

zdravím, jsem tu nová a mám dotaz. Pročetla jsem si poradnu, ale zeptám se. Mám hroznýše-má asi 2 měsíce a přesně 60cm. Krmím ho jednou týdně myší. Ulovil a snědl vždy bez problémů. O víkendu se mu zakalily oči, pak jsem mu našla takový černý malý breberky na těle, měl průjem. V úterý měl žrát. Nechtěl. Svlékl se, stříkla jsem ho frontlinem i akvárko. Celý den byl z něho pryč, aby se nenadýchal. Pak se několikrát už normálně vykadil. Ale myš pořád nechce. Už je to jedenáct dní co nejedl. Připadá mi smutný. Vždycky se rád plazil, dokonce se mi i takto malý omotal důkladně kolem krku a teď nic. Pořád zamotaný v úkrytu spí. Co to může být? Mám strach, jestli není nemocný. Poradíte?

Předmět Autor Datum
nebude sa ti nahodou zvliekat.....? Akn ma breberky tak chod na veterinu nech ti namiesaju neostomos…
Mino 26.04.2008 18:07
Mino
Nevahej a bez k veterinarovy na ty maly breberky me posla tmavka.Chce to dukladnou desinfekci terark…
kingsnake 26.04.2008 18:44
kingsnake
Nazdar.Mám ten stejný problém s krajtou.V případě že se rozhodnu ho vyřesit sám za použití frontlinu…
speedy 27.04.2008 07:00
speedy
No, po použití frontlinu se zatím neukázali. Je fakt, že jsem je na miminu našla vždy za hlavou. A t…
honzík 26.04.2008 19:47
honzík
No ty breberky mu saji krev kdyz je rozmacknes nehtem tak by meli byt nasaty krvi,ta nezravost muze…
kingsnake 26.04.2008 22:21
kingsnake
Ahoj a od koho jej máš smím - li to vědět? Já si dovezl domů z burzy snad holčinu a ta byla breber p…
AdamGabrys 27.04.2008 08:48
AdamGabrys
honzík: Má-li had průjem, určitě bych nechala udělat rozbor. Když jsem si přinesla domů hada s rozto…
Marta 27.04.2008 09:04
Marta
hele had není smutný..;-).pokud se mu zakalily oči, byl předtím,než si ho nastříkala frontline, před…
Jindrula1 27.04.2008 09:08
Jindrula1
Mimino je z odchovu a myslím, že dobrého. Breberky se objevily asi po třetím krmení doma. Teď jsem s…
honzík 27.04.2008 09:24
honzík
No odchovu a dobrého...;-)to by asi neměl parazity.Vnější paraziti nejsou v něm,ale na něm.Myslela j…
Jindrula1 27.04.2008 10:23
Jindrula1
"kousky hovězího srdce"???? No to snad ne, hlodavci, jestli nezvládne dospělou myš nebo skákavku, ta…
filosofemgt 27.04.2008 11:51
filosofemgt
Už je to podruhý, co jsem odpovídala a nevím kam. Jestli dělám zmatky, moc se omlouvám. CHtěla jsem…
honzík 27.04.2008 11:07
honzík
Po aplikaci frontline je svlek vždy potrhaný.Hroznýši nepotřebují přílišnou vlhkost,při zakalování s…
Jindrula1 27.04.2008 11:26
Jindrula1
terárko 120x60x60, osvětlení a vyhřívací lampa. substrát vyhodím, miska s vodou a pekně se v ní i ko…
honzík 27.04.2008 11:54
honzík
Myslím,že to bude dobrý..podmínky máš OK,jen toho stresu bylo moc na takovýho prcka.Udělej mu to ter…
Jindrula1 27.04.2008 12:07
Jindrula1
No, mám od tebe hodně rad a určitě se jimi budu řídit. Dám vědět jak se někam pohneme. Jsi hodná, mo…
honzík 27.04.2008 12:38
honzík
slíbla jsem, že napíšu, jak něco. Včera jsem terárko vydenzifikovala , vyčistila, nastříkala, několi…
honzík 28.04.2008 17:16
honzík
tak snad už to bude ok;-)
AdamGabrys 28.04.2008 18:01
AdamGabrys
Já Ti psala,abys koupila myš a né holata,vychrtlý hodnýš je ten kterému lezou žebra a páteř ;-)a nev…
Jindrula1 29.04.2008 09:13
Jindrula1
Jenom jsem chtěla dát vědět, že mám radost. Do dneška byl Honzík na bílých papírech a žádná breberka…
honzík 04.05.2008 14:50
honzík
muzu se zeptat musel si ho registrovat jako nebezpecne zviere:?::?::?:
lubo245 07.05.2008 20:41
lubo245
Nemusiš ale měl bys-Hroznyš je brany jako nebespečne zviře... Jo a Honzikoj ať se daři ať z něj maš…
Dejvhroznýšek 07.05.2008 22:19
Dejvhroznýšek
aha tak to diky a tobe honzo preju hodne stesti,radosti a prekvapeni poslední
lubo245 08.05.2008 08:26
lubo245

Nevahej a bez k veterinarovy na ty maly breberky me posla tmavka.Chce to dukladnou desinfekci terarka i hada protoze maji z oblibou se prisavat na hada pod supinami a nejcasteji kolem krku kde jsou supiny nejhlubsi.Pote az ho budes vracet spatky do puvodniho terka tak bych dal na misto podestylky neco hygienictejsiho jako napriklad noviny nebo ubrousky.Co jsem take na nich vypozoroval tak ze se radi mnozi ve vlhku a teple coz je take znamo o ruznych bakreriich takze bych pro zacatek odboural vlhko a snizil teplotu ale je to pouze ma zkusenost takze na to zase nesmis spolehat.
Jinak preji hodne zdaru.

No, po použití frontlinu se zatím neukázali. Je fakt, že jsem je na miminu našla vždy za hlavou. A to vždy, když ležel schovaný pod kůrou, nad kterou je vyhřívací lampa. Jako podestýlku používám drť z kokosu, kterou rosím. Všimla jsem si, že mimino nerado pije z misky, ale když postříkám stěny terárka, vždycky je olíže a když rosím vystaví se a vyplazuje jazyk. jak se breberky ukáží znovu budu hledat veterinu - v Brně snad někdo bude. Teď mi spíš dělá starost ta nežravost a známky únavy nebo snad nezájmu.

No ty breberky mu saji krev kdyz je rozmacknes nehtem tak by meli byt nasaty krvi,ta nezravost muze byt zpusobena stresem ktery muze byt z tech pro nej urcite neprijemnych breberek nebo pokud je pred svlekem tak ti zrat taky nebude.Osobne bych ten lignocel urcite vymenil za nejake noviny nebo neco podobneho na nich je prece jen lip uvidis nez kdyz ti polezou v tom lignocelu radsi bych to nepodcenoval.Jeste¨jsem se chtel zeptat jestli jde o zvire importovane nebo z odchovu.

honzík: Má-li had průjem, určitě bych nechala udělat rozbor. Když jsem si přinesla domů hada s roztoči já, průjem neměl.
Takže by (dle mého)průjem s roztoči mohli být dva problémy.
Frontline byla dobrá volba. Nepíšeš, jestli jsi vyhodil substrát. Určitě to udělej, bude roztočů už plný. Bylo by dobrý nechat hroznýška na novinách, či ubrouskách, dokud budeš mít jistotu, že ani na hadovi a ani v žádném koutu terária(zalezlí za těsněním, na dekoracích atd.) nezůstala žádná brebera.

hele had není smutný..;-).pokud se mu zakalily oči, byl předtím,než si ho nastříkala frontline, před svlekem..Od odkalení..trvá asi týden než se svleče.Vyhoď všechen substrát a hada dej na papírové ubrousky..Moc bych nerosila..a teplotu taky nesnižovala.Svlek po aplikaci frontline bude asi roztrhaný a budeš mu muset pomoci.Na těch ubrouskách nech asi 3 týdny a sleduj,zda se roztoči objeví..pokud né,už bych žádný postřik nedělala.Jinak po svleku nech hada jeden den a zkus nakrmit...měl by baštit.
Je lepší, když doneseš nového hada,dát do menší nádrže s ubrousky hned ,než ho dát na substrát..protože na bílých ubrouscích poznáš daleko dřív,že má parazity...No příště už budeš chytřejší;-)

Mimino je z odchovu a myslím, že dobrého. Breberky se objevily asi po třetím krmení doma.
Teď jsem si ho vzala a zase po něm jedna lezla. Jak poznám, že je má v sobě? A jak dlouho ho mám nechat hlady? Mám ho začít krmit já a čím? Četla jsem, že kousky hovězího srdce. Mimino nechám dneska venku, ještě jednou terárko vydenzifikuju a nechám vyvětrat a dám tam noviny - jestli najdu. Mám ho dát vykoupat ať se "vymáčí"? Moc děkuju za rady. Mám ho pár týdnů, mám ho ráda a bojím se o něho. Snad to zvládnem.

No odchovu a dobrého...;-)to by asi neměl parazity.Vnější paraziti nejsou v něm,ale na něm.Myslela jsem,že jsi něco naštudovala,než si si hroznýše kupovala;-)Nevím,proč by jsi mu měla cpát kousky hovězího srdce.Můžeš ho namočit na chvíli do vlažné vody..a to terko pak omej,po aplikaci frontlinu..asi za půl hodiny po nastříkání a nech vyvětrat.Dej mu noviny a misku s vodou a nech ho v klidu..podle mě se bude svlíkat..a krmit budeš až po svleku!!!myší..ale žádným holetem,ale velkou.Pokud budeš aplikovat i na hada..nestříká se na něj,ale na kus vaty a zvíře se tím potře,kromě očí a tlamky..tam frontline přijít nesmí!!!!
Mezitím,si nastuduj tady na tera parazitózy u hadů v zajetí.:-)
A pokud bude mít průjem..vem kus stolice do nějaké skleničky od léků,nebo od filmu a zanes k vetovi,ať udělá parazitologický rozbor.V Brně buď na veterině na Palackého nebo ve Starém Lískovci viz tu..www.veterinabrno.cz

"kousky hovězího srdce"???? No to snad ne, hlodavci, jestli nezvládne dospělou myš nebo skákavku, tak holata( myši, potkani), V myši má komplet co potřebuje, včetně vápníku, to potřebuje, je ve vývojí, hovězí srdce fakt neee! Z násilným krmením bych fakt počkal, po tom stresu ještě další, jinak to ale není složité, spíš si myslím že zvládneš násilně nakrmit holetem, nebo myší než tím srdcem.

Už je to podruhý, co jsem odpovídala a nevím kam. Jestli dělám zmatky, moc se omlouvám. CHtěla jsem jen, že jsem toho četla dost i poradnu, dala jsem si do kupy odpovědi a některé se hodně liší nebo jsou úplně opačné. :.( Jako začátečník se pak bojím, abych neublížila místo pomoci. Mimino se svéklo v úterý. Ne bez problémů, ale pomohla jsem a je svlečený celý. Problém byl -myslím- v malé vlhkosti. Breberuše jsou vpité v něm, promiň na něm, ne? Já ale nic nenašla, jestli jsem teda hledala dobře. Tak dám znovu do kupy to terárko. K tomu jídlu, umím si představit, že do něho "cpu" kousky něčeho, ale jak do něj ručně dostanu celou myšu?::)

Po aplikaci frontline je svlek vždy potrhaný.Hroznýši nepotřebují přílišnou vlhkost,při zakalování svoje mazlíky rosím jen 2x denně na ně.Jinak terko né..a vždy je svlek OK.
Podívej,myslím,že paraziti budou v tom substrátu,tak ho vyhoď..terko šplíchni tím frontlinem a pak omej.Dej noviny, čistou vodu a hadíka můžeš na chvilku namočit,aby z něj případné breberky opadli a pak ho nech v klidu.Při aplikaci frontlinu,většinou hadi,potravu odmítají a pokud se to ještě spojilo se svlekem,tak to potrvá dýl.Nech ho v klidu, moc s ním nemanipuluj a zkus tu myšku nabídnout třeba v úterý.Pokud nebude baštit,nebudeš ho násilím cpát,počkáš zase pár dní a zkusíš znova.Stálo by za to ho zvážit a sledovat,zda nehubne.
Pokud měl průjem,může být ještě problém tam..ten trus na bakterku bych odnesla pro jistotu,rozbor stojí kolem 100Kč.Hlavně sleduj,zda hadík pije..to je důležitý,aby nebyl dehydratovaný.
Nepsala jsi jaké máš velké terárium,jaké teploty a vlhkost a zda má hadík možnost úkrytu,ten je pro malé hadíky důležitý..kvůli stresu,aby se měli kam schovat.

terárko 120x60x60, osvětlení a vyhřívací lampa. substrát vyhodím, miska s vodou a pekně se v ní i koupe. jako úkryt velký kus kůry, která je pod teplem. Rád se pod ní schovává. Pod kůrou je asi 30 ve druhém roku 24 stupňů. Jak jsem psala, nerad pije z misky. Nejraději se vystavuje, když rosím a olizuje vodu ze stěn. Je u toho dost legrační. No, řekla bych že trošku pohubl. Je takový vláčný. Po průjmovém vyprázdnění se mi pak ještě 2x vykadil normálně a asi 2x vyčůral. Řekla bych, že teď musí být úplně prázdný. Teď mi spí a nechám ho. Večer ho dám pořádně vykoupat a vrátím ho to terárka a tu myšu zkusím v úterý. Stejně to byl jeho den na jídlo. Poradil si vždy bez problémů - ulovil a snědl celkem velkou myšu. Tu tera parazitologii - 3díly, jsem si našla a zkopírovala do mého sešitu rad. Nevarovala jsi mně, že číst před obědem nevhodné;-).

Myslím,že to bude dobrý..podmínky máš OK,jen toho stresu bylo moc na takovýho prcka.Udělej mu to terko s těma novinama a do úterý ho nech v klidu..a pak nabídni myš jak je zvyklý..No pokud je totálně vyprázdněný tak se ti může zdát hubenější..ale určitě to dožene.A neboj se,ten můj mazlík,co jsem si ho donesla zaparazitovanýho, už má teď ve 2,5 letech, 220cm a 10 kilo..:-D
Právě proto,že tak rád pije ze stěn,jsem Ti psala,abys terko dobře omyla od toho postřiku..Frontline se nesmí dostat do trávícího ústroji.a vodu mu měň každý den..a myslím,že bude v pořádku.
Jak nakrmíš,uvidíš jaký bude pak trus a pokud by byl hodně vodnatý,tak zanes na ten rozbor.Jinak dej vědět..a držím pěsti..aby už byl fit.:-)

slíbla jsem, že napíšu, jak něco. Včera jsem terárko vydenzifikovala , vyčistila, nastříkala, několikrát omyla vřelou vodou, nechala vyvětrat a na dno dala novinový papír a bílé papírové utěrky. Ještě po poradě s jedním chovatelem jsem mu koupila nakonec holata. Byl opravdu moc vychrtlý a večer a v noci jenom ležel a myslím, že i s pitím nic moc. Okoupala jsem ho a orosila. Ale i tak vypadal jako mrtvý. Teď jsem odkryla jeho úkryt a dala mu jedno hole k nosu. To byla rychlost. Ani jsem nepostřehla že se hnul. Dvě uškrtil a snědl, třetí jedl živé a čtvrté potom v pohodě. Nebyla to moc velká holátka. Teď na mně kouká, jako by si dal nášup, ale myslím, že to už stačí. Teď budu čekat, co bude dál.

Já Ti psala,abys koupila myš a né holata,vychrtlý hodnýš je ten kterému lezou žebra a páteř ;-)a nevěřím ,že by za 14 dní tak výrazně zhubl.Navíc holátka mu toho moc nedají..nevím,kdo ti to poradil,ale mohla jsi krmit zrovna tou myškou...;-)
Zbytečně moc se o něj bojíš..i mladý had vydrží měsíc bez potravy.Samo pokud by měl vodnaté průjmy a zvracel,tam pak riziko je,že by mohl padnout..ale z parazitů určitě né..spíš jen špatnou aplikaci protiparazitárních postřiků.
Tak ho nech vytrávit ta holata a ve čtvrtek nebo v pátek mu dej myš..tak jak byl zvyklý a myslím,že brzo to bude kus hada.
Jinak had toho moc nenaleze..jen když hledá potravu..většinu dní se někde nehnutě válí a tráví..a může se zdát,že je mrtvý.:-D,ale není..:-)Hodně štěstí v chovu:-)

Jenom jsem chtěla dát vědět, že mám radost. Do dneška byl Honzík na bílých papírech a žádná breberka se neobjevila. Dneska od rána jsem pekla rašelinu, promívala a pekla písek a přidala do toho asi 2 hrsti kokosové drtě. Spravila jsem mu komplet celý terárko. Honzík byl pořád nijakej a myšu nechtěl a ani nepil. Před chvílí, když jsem ho dávala do nového nechtěl se mne pustit a omotaný kolem mé ruky se jen natáhl k vodě a pěkně dlouho pil. Normálně mi tekly slzy, jak jsem byla šťastná. Hned jsem mu zkusila dát myš. Držela jsem ji za ocas, ani jsem nedýchala a Honzík nakonec pojedl. Má ji v sobě, ale šmejdí dál. Další zkusím v týdnu. Určitě měl hlad. A teď prozkoumává nový domov, protože je úplně jiný. Doufám, že budeme v pořádku a já děkuji za podporu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru