Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem chameleon jemenský, pár rad do začátku

Je vhodný pro začátečníka?
Chameleoni jsou poměrně nároční a začátečníkům bych je úplně nedoporučoval, nicméně pokud už chcete začít s chovem chameleona, je tento druh nejvhodnější. Přesto i jeho chov vyžaduje pečlivost a musí mít kvalitní podmínky, aby prosperoval.
Mohu mít jenom jednoho?
Ano, dokonce je to vhodnější, protože většina chameleonů jsou spíše samotáři. Pro individuální chov jen pro radost doporučuji samečka (lze ho poznat už od vylíhnutí), který je větší, barevnější a dožívá se delšího věku než samice a navíc odpadají případné starosti ze samicí tvořící neoplozená vejce.
jak velké terárium mám mít? může být i menší? např.60x45x60?
Raději bych pro dospělého samce volil o něco větší, asi tak 80x50x80-100 cm (poslední rozměr je výška). Mládě je ale lepší odchovávat v menším teráriu, pro začátek stačí třeba 40x30x40 cm.
jak tam mám přidělat svícení?
Buď lze zavěsit žárovku pod strop na kabel (jištěný řetízkem nebo ocelovým lankem) nebo lampičku přidělat až nad strop (pletivo) tak, aby žárovka směřovala šikmo uhlopříčně do nádrže (z jednoho horního rohu do opačného dolního). Chameleon by měl mít možnost přilézt do různých vzdáleností od žárovky po větvích, ovšem záleží na síle žárovky. Teplota v nejbližším místě pod žárovkou by měla být 35-38 st.C.
Stačí jen jedna žárovka která vydává teplo a Uv?
Ano stačí, doporučuji spíše bodovou žárovku (reflektorová, hříbeček). Pozor, levnější žárovky (do 1000) mají většinou jen UV A a je třeba dodat vitamín D3 nebo občas chamíka slunit, kvalitní zdroje i s UV B bývají většinou poměrně dražší (např. T-Rex, 100 W, spot, přes 2000 Kč).
Je nutný topný kámen?
Ne, nevyužije ho.
jaké jsou výhody stropu ze síta u terária?
Větší teplotní rozdíly (Chameleonovi vyhovují) a kvalitnější větrání.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny