Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem chameleon jemenský, pár rad do začátku

ahoj, rád bych si pořídil chameleona jemenského. Je vhodný pro začátečníka? Mohu mít jenom jednoho? jak velké terárium mám mít? může být i menší? např.60x45x60?

jak tam mám přidělat svícení? Stačí jen jedna žárovka která vydává teplo a Uv? Je nutný topný kámen?

Díky

p.s. jaké jsou výhody stropu ze síta u terária?

Předmět Autor Datum
Je vhodný pro začátečníka? Chameleoni jsou poměrně nároční a začátečníkům bych je úplně nedoporučo…
krokodýl 06.05.2008 18:58
krokodýl
Můj názor: - pokud jsi pilný chlapík a budeš trávit příštích pár týdnů u knížek a internetu za účel…
MadMike 06.05.2008 19:00
MadMike
a co pozadí? nemůžete mi spíše dát přibližný název té vhodné žárovky? kolika mají být watové? vit.…
otas 06.05.2008 19:47
otas
a byli by také vhodné sítová terária?
otas 06.05.2008 20:03
otas
vit. D získá i z vitamínů ne? jak jsi to myslel? ;-) nemůžete mi spíše dát přibližný název té vhod…
MadMike 06.05.2008 20:08
MadMike
Síťová terária/vivária jsou vhodná spíše jako ubikace pro venkovní slunění, vzhledem k tomu, že je h…
krokodýl 07.05.2008 18:49
krokodýl
Abych to uvedl na pravou míru, měl jsem totiž za to, že otas měl na mysli pletivová terária, která j… poslední
MadMike 07.05.2008 19:55
MadMike

Je vhodný pro začátečníka?

Chameleoni jsou poměrně nároční a začátečníkům bych je úplně nedoporučoval, nicméně pokud už chcete začít s chovem chameleona, je tento druh nejvhodnější. Přesto i jeho chov vyžaduje pečlivost a musí mít kvalitní podmínky, aby prosperoval.

Mohu mít jenom jednoho?

Ano, dokonce je to vhodnější, protože většina chameleonů jsou spíše samotáři. Pro individuální chov jen pro radost doporučuji samečka (lze ho poznat už od vylíhnutí), který je větší, barevnější a dožívá se delšího věku než samice a navíc odpadají případné starosti ze samicí tvořící neoplozená vejce.

jak velké terárium mám mít? může být i menší? např.60x45x60?

Raději bych pro dospělého samce volil o něco větší, asi tak 80x50x80-100 cm (poslední rozměr je výška). Mládě je ale lepší odchovávat v menším teráriu, pro začátek stačí třeba 40x30x40 cm.

jak tam mám přidělat svícení?

Buď lze zavěsit žárovku pod strop na kabel (jištěný řetízkem nebo ocelovým lankem) nebo lampičku přidělat až nad strop (pletivo) tak, aby žárovka směřovala šikmo uhlopříčně do nádrže (z jednoho horního rohu do opačného dolního). Chameleon by měl mít možnost přilézt do různých vzdáleností od žárovky po větvích, ovšem záleží na síle žárovky. Teplota v nejbližším místě pod žárovkou by měla být 35-38 st.C.

Stačí jen jedna žárovka která vydává teplo a Uv?

Ano stačí, doporučuji spíše bodovou žárovku (reflektorová, hříbeček). Pozor, levnější žárovky (do 1000) mají většinou jen UV A a je třeba dodat vitamín D3 nebo občas chamíka slunit, kvalitní zdroje i s UV B bývají většinou poměrně dražší (např. T-Rex, 100 W, spot, přes 2000 Kč).

Je nutný topný kámen?

Ne, nevyužije ho.

jaké jsou výhody stropu ze síta u terária?

Větší teplotní rozdíly (Chameleonovi vyhovují) a kvalitnější větrání.

Můj názor:

- pokud jsi pilný chlapík a budeš trávit příštích pár týdnů u knížek a internetu za účelem shánění informací o chovu, je víceméně vhodný i pro začátečníka - jinak neuvažuj
- terárium, které udáváš je vhodné pro mládě, v budoucnu počítej aspoň (min.) 1m na výšku, já osobně dávám přednost větším prostorám
- jedna žárovka, která vydává teplo i UV je vysokotlaká UV výbojka a řekl bych, že pro kalyptráta není až zas tolik potřeba - nicméně určitě né naškodu, spíš k dobru. (samozřejmě při dodržení doporučených vzdáleností a teploty)
- topný kámen je k ničemu, je to stromové zvíře
- vyhody stropu ze síta jsou dobré větrání, které tito chameleoni velice potřebují a možnost umístění tep. zdrojů mimo terárim což předchází nebezpečí popálení

Doporučuju knihu "Chameleoni" od Petra Nečase a např. "Chameleon Jemenský" od Nataši Velenské.

edit// sakra, pozdě :-D

vit. D získá i z vitamínů ne?

jak jsi to myslel? ;-)

nemůžete mi spíše dát přibližný název té vhodné žárovky? kolika mají být watové?

- Krokodýl ti psal i typ té "žárovky" - T-Rex 100W, jinak můžeš samozřejmě použít i jiné (MegaRay, Ultravitalux, Powersun, Bright Sun - pokud se bavíme o vysokot. výbojkách)

Síťová terária/vivária jsou vhodná spíše jako ubikace pro venkovní slunění, vzhledem k tomu, že je hodně těžký v nich bezpečně upevnit jakoukoli elektroinstalaci a větve, jako terárium jsou podle mě nevhodné

Síťová terária/vivária jsou vhodná spíše jako ubikace pro venkovní slunění, vzhledem k tomu, že je hodně těžký v nich bezpečně upevnit jakoukoli elektroinstalaci a větve, jako terárium jsou podle mě nevhodné

Nemusí to tak být, větev se dá zapřít o rám, dát nadoraz (našponovat) nebo přiklepnout z venku přes pletivo hřebíčkem. Pletivové ubikace jsou pro chamíky takřka nutností, vyloženě jim vyhovuje kvalitní větrání a větší teplotní gradient a funguje to dobře i v bytě.
Elektroinstalace se může zavěsit stejně jako v teráriu (stačí žárovku zajistit příčnou laťkou a u pevnějšího pletiva lze zavěsit přímo nebo udělat přímo příčku navíc na stropě rámu) nebo (a to mi přijde ještě lepší) zavěsit lampu nad strop.

Abych to uvedl na pravou míru, měl jsem totiž za to, že otas měl na mysli pletivová terária, která jsou teď na trhu jako hotovky - tady si za tím hodně stojím, jedno jsem měl, totiž ten rám je z měkkého plastu (když našponuješ větev, máš z toho lichoběžník :)))a materiál použitý na síťku v případě umístění tep. zdroje nad viváriem smrdí, možná se začne i rozpouštět (až tak jsem to netestoval). Vzhledem k hodně chabé plastové konstrukci je takřka nemožný tam cokoliv montit. Mám to potvrzený i od jiných lidí, nicméně byla odemě chyba soustředit se jen na tyhle výrobky a ne obecně. :) Sám mám terárko řešené tak, že ve stropě je velkej větrací otvor a celý předek terárka je z pletiva. :-) Tak se omlouvám.
Chtěl bych jen dodat, že tohle je docela dobrej důkaz toho, že tihle plazi, ač jsou docela náchylní k nemocem umí žít i v naprosto nevyhovujících podmínkách - totiž viděl jsem i kalyptráty v miniterárečkách téměř bez větrání, se zdrojem UVA (UVB vůbec) který byl vně skleněných terárek. Každej svou větev ze které nemohl slézt a přitom se samec dožil 5 let - je ale fakt, že ostatní chamíci jim odcházely jak na běžícím pásu. Náš chama zase žil v bažině, kde by to i pro kočinčiny bylo moc mokrý. ;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru