Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem chameleon jemenský, pár rad do začátku

ahoj, rád bych si pořídil chameleona jemenského. Je vhodný pro začátečníka? Mohu mít jenom jednoho? jak velké terárium mám mít? může být i menší? např.60x45x60?

jak tam mám přidělat svícení? Stačí jen jedna žárovka která vydává teplo a Uv? Je nutný topný kámen?

Díky

p.s. jaké jsou výhody stropu ze síta u terária?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
a byli by také vhodné sítová terária?
otas 06.05.2008 20:03
otas
vit. D získá i z vitamínů ne? jak jsi to myslel? ;-) nemůžete mi spíše dát přibližný název té vhod…
MadMike 06.05.2008 20:08
MadMike
Síťová terária/vivária jsou vhodná spíše jako ubikace pro venkovní slunění, vzhledem k tomu, že je h…
krokodýl 07.05.2008 18:49
krokodýl
Abych to uvedl na pravou míru, měl jsem totiž za to, že otas měl na mysli pletivová terária, která j… poslední
MadMike 07.05.2008 19:55
MadMike

vit. D získá i z vitamínů ne?

jak jsi to myslel? ;-)

nemůžete mi spíše dát přibližný název té vhodné žárovky? kolika mají být watové?

- Krokodýl ti psal i typ té "žárovky" - T-Rex 100W, jinak můžeš samozřejmě použít i jiné (MegaRay, Ultravitalux, Powersun, Bright Sun - pokud se bavíme o vysokot. výbojkách)

Síťová terária/vivária jsou vhodná spíše jako ubikace pro venkovní slunění, vzhledem k tomu, že je hodně těžký v nich bezpečně upevnit jakoukoli elektroinstalaci a větve, jako terárium jsou podle mě nevhodné

Síťová terária/vivária jsou vhodná spíše jako ubikace pro venkovní slunění, vzhledem k tomu, že je hodně těžký v nich bezpečně upevnit jakoukoli elektroinstalaci a větve, jako terárium jsou podle mě nevhodné

Nemusí to tak být, větev se dá zapřít o rám, dát nadoraz (našponovat) nebo přiklepnout z venku přes pletivo hřebíčkem. Pletivové ubikace jsou pro chamíky takřka nutností, vyloženě jim vyhovuje kvalitní větrání a větší teplotní gradient a funguje to dobře i v bytě.
Elektroinstalace se může zavěsit stejně jako v teráriu (stačí žárovku zajistit příčnou laťkou a u pevnějšího pletiva lze zavěsit přímo nebo udělat přímo příčku navíc na stropě rámu) nebo (a to mi přijde ještě lepší) zavěsit lampu nad strop.

Abych to uvedl na pravou míru, měl jsem totiž za to, že otas měl na mysli pletivová terária, která jsou teď na trhu jako hotovky - tady si za tím hodně stojím, jedno jsem měl, totiž ten rám je z měkkého plastu (když našponuješ větev, máš z toho lichoběžník :)))a materiál použitý na síťku v případě umístění tep. zdroje nad viváriem smrdí, možná se začne i rozpouštět (až tak jsem to netestoval). Vzhledem k hodně chabé plastové konstrukci je takřka nemožný tam cokoliv montit. Mám to potvrzený i od jiných lidí, nicméně byla odemě chyba soustředit se jen na tyhle výrobky a ne obecně. :) Sám mám terárko řešené tak, že ve stropě je velkej větrací otvor a celý předek terárka je z pletiva. :-) Tak se omlouvám.
Chtěl bych jen dodat, že tohle je docela dobrej důkaz toho, že tihle plazi, ač jsou docela náchylní k nemocem umí žít i v naprosto nevyhovujících podmínkách - totiž viděl jsem i kalyptráty v miniterárečkách téměř bez větrání, se zdrojem UVA (UVB vůbec) který byl vně skleněných terárek. Každej svou větev ze které nemohl slézt a přitom se samec dožil 5 let - je ale fakt, že ostatní chamíci jim odcházely jak na běžícím pásu. Náš chama zase žil v bažině, kde by to i pro kočinčiny bylo moc mokrý. ;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru