Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem leguan

Ahojky lidičky,chtěla jsem se zeptat, manžel si pořídil leguana, vybavil terárko, přečetl spoustu věcí a Heřman je doma. bydlí s námi asi půl roku , a najednou je apatickej, neleze a je mu všechno jedno, dostává zeleninu, ovoce, pravidelně stříkanej, začínal se svlékat z kůže, ale přestal, poradí mi někdo co s ním. Díky

Předmět Autor Datum
Zkus popsat podmínky v jakých ho chováte, od zařízení a velikosti terárka - po stravu, vnější prostř…
MadMike 27.05.2008 15:13
MadMike
Z toho co jsi zde uvedla se moc říct nedá ale já bych řekl že to zase tak vážné nebude, taky se mi t…
Diega 28.05.2008 21:37
Diega
já bych řekl že to zase tak vážné nebude, Tim to právě začíná.Zvíře je apatické,chřadne a nekonec u…
Melda 28.05.2008 21:44
Melda
a najednou je apatickej, neleze a je mu všechno jedno To jsou typické příznaky při nevhodných podmí…
krokodýl 29.05.2008 09:52
krokodýl
Jo jak už jsem říkal Vitamíny, strava a hlavně UVB¨/UVA záření. Je důležité zvíře pečlivě sledovat,…
Diega 29.05.2008 12:35
Diega
Mam ted obdobny problem s leguanem a za cele jeho nechutenstvi a apatii muze infekce v tlame.Pichame… poslední
misika 03.06.2008 14:18
misika

Z toho co jsi zde uvedla se moc říct nedá ale já bych řekl že to zase tak vážné nebude, taky se mi to stalo že cca po pár měsících se prostě leguán na mně "vykvákl" a nic nejedl, ani nepil prostě ho to asi přestalo bavit. Pomohla jedna dobrá věc. Prní den jsem ho nakrmil trubičkou ze stříkačky a přidal tam i vitamíny, poté jsem ho vrátil do terária ve které jsem zhasl světlo a na terárko namířil horské slunce, z boku dal UVA/UVB žárovku. Asi po hodině leguán k ní přilezl, začal se slunit, Úplně bylo vidět jak si to užívá. A za dva dny když dostal misku se salátem tak nic nezbylo a byl zase krásný a hodny:puff:

a najednou je apatickej, neleze a je mu všechno jedno

To jsou typické příznaky při nevhodných podmínkách, kdy po několika měsících dojde k problémům s avitaminózou (absence některých důležitých vitamínů) a hypokalcemií (nedostatek vápníku). Na vině je především nekvalitní a nedostatečné světlo bez dostatku UV A a UV B. A ne úplně vhodná dieta se špatným poměrem vápníku a fosforu (méně než 1,4:1).

dostává zeleninu, ovoce

Proč ne kvalitnější pampelišku, jetel, jitrocel atd., kde je příznivější poměr Ca:P a dalších důležitých látek než ve většině zeleniny a hlavně ovoce (toho by mělo být minimum). Především je třeba se vyvarovat citrusů.

přečetl spoustu věcí

Otázkou je, jak kvalitní informace to byli:?: Nikde nezmiňujete, jaké používáte osvětlení, jaký má teplotní gradient (rozpětí) v prostoru terária, jestli doplňujete minerálie (hlavně zmiňovaný vápník), jestli má možnost slunění nebo kvalitní zdroj UV B, případně, jestli toto nemá, jestli dostává vit. D3 (bez jednoho z toho nedokáže vápník zpracovat) atd.

Jo jak už jsem říkal Vitamíny, strava a hlavně UVB¨/UVA záření. Je důležité zvíře pečlivě sledovat, jestli není kůže povislá, jestli nemá nějaké zranění, prostě zaměřit se na cokoli co by mohlo něco špatného naznačovat. Ale více méně to podle mého názoru je špatná strava, vitamíny a světlo

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru