Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Toxikologie

I když je tu poměrně dost lidí co už jsou alergičtí v terminologii na pojem málo jedovatý had a hodně jedovatý had, asi tady tohle téma ohledně toxikologie opět tak trošku rozvířím.
V současnosti se snažím podrobně pročítat, a hlavně pochopit (alespoň v mezích svojich schopností) novou skvělou knihu: Jedovatí hadi: Intoxikace,terapie (Jiří Valenta),
... a je to fakt skvělé dílko (i když je to chvílemi opravdu dost náročný).
A mám k tomu hned několik dotazů:
1) Zkřížené imunitní reakce některých antisér (na některé složky jedů), se dá považovat za totéž jako polyvalentní působení séra na tyto druhy?
A proč nejsou se zjištěním účinnosti těchto sér na jiné než původně určené druhy, označeny tato séra za polyvalentní s rozšířenou působností o tyto nově zjištěné druhy? Nebo tady v označení (zda se jedná o polyvalentní, nebo monovalentní) séra striktně rozhoduje z jakých druhů hadů bylo dané sérum získáno? To by ale popíral způsob ,,výroby" antiséra na Vipera ammodytes, které je taky označeno jako polyvalentní (tedy i na Vipera berus) přesto že je získáno jen z jedu zmije růžkaté.
Budu rád když mi tedy někdo vysvětlí jaký je tedy v podstatě rozdíl mezi sérem s polyvalentním pokrytím druhů, ...a křížovém pokrytí.
2)Rod Aspidelaps: Je zde poznámka o fatálně skončených případech (van Egmoud 1984; Warrell,1995). Nevíte někdo o jaký druh se mělo jednat? Předpokládám že šlo spíše o Aspidelaps scutatus. Nebo se pletu?
3) Nakonec mi v této knize překvapuje poměrně nízká účinnost jedů kober Hemachatus haemachatus a Walterinnesia aegyptia,
... a obráceně mi překvapuje fatalita případů na uštknutí Trimeresurus albolabris v Indonesii (2,4%). Dá se těmto informacím věřit ???(aniž bych nějak zpochybňoval erudici autora této skvělé knihy).Předem díky (i za projevený názor).

Předmět Autor Datum
Zdarec, přiznám se, že taky poctivě louskám text a každou chvíli obracím do slovníku. Můj pohled na…
carlos 28.05.2008 14:27
carlos
Díky za odpověď. No, je to pro mě jako amatéra chovatele tak trošku nadlimit pochopení. O možné zkří…
Vladěk 28.05.2008 16:31
Vladěk
opravte mě jestli se pletu ale zdá se mi že je v knize pár chyb např.jedna,str.337-najamossambica=na…
pseudonaja 27.04.2009 17:09
pseudonaja
Jestli se zajímáte o toxiny a jejich působení na lidský organismus, chtěl bych upozornit na stránky…
RITCHI 27.04.2009 17:34
RITCHI
stranky jsou vyborny (znam je uz dele),nicmene stale mne trochu udivuje jejich "zoologicka klasifika… poslední
JaBula 27.04.2009 18:14
JaBula

Zdarec, přiznám se, že taky poctivě louskám text a každou chvíli obracím do slovníku. Můj pohled na věc, co se týče bodu 1), tak polyvalentní sérum je vyráběno z jedu jednoho nebo více druhů hadů (viz. V. ammodytes) a upraveno tak, aby jeho účinnost pokryla co největší spektrum působnosti látek obsažených v toxinu hadů z daného rodu nebo lokality (V. ammodytes sp., berus, aspis...). Jeho účinnost tak může být relativně nižší na úkor širší působnosti, než u monovalentního, které je připraveno pro konkrétní druh (D. russeli) ev. někdy poddruh. Od toho také vychází zkřížená reace antisér, ať už mono- či polyvalentních antisér, která byla vyrobena pro jiné druhy hadů, často z jiných koutů světa. Dokáží tak u hadů s podobným složení toxinu inhibovat některé nebo větší část účiných látek toxinu jiného druhu, rodu hada než pro které byla vyrobena. Obdobných situací využívají sportovci, kdy např. Clenbuterol -lék indikovaný pro léčbu astmatu zatěžuje stejné receptory jako efedrin a tudíž jeho účinky jsou podobné. Na etiketách antisér tyhle možnosti uvedeny zřejmě nikdy nebudou, protože každá takové zkřížené reakce sebou může přinášet další (stačí se podívat na možné vedlejší účinky Paralenu). Je to tak spíš otázka praxe a situace, co je v danou chvíli důležitější.

Díky za odpověď.
No, je to pro mě jako amatéra chovatele tak trošku nadlimit pochopení.
O možné zkřížené imunitní reakci u některých antisér tady čtu poprvé. A celé je to komlikovanější o to; že zatímco konkrétní sérum pro konkrétní druh hada může zkříženě zafungovat na některé složky toxinů jiného druhu hada, opačně to ale fungovat nemusí (jak uvádí autor).
Jsou to každopádně zajímavé věci.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru