Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Odlupující šupinky

Ahoj lidičky. Mám dvě gutky 75cm a odlupují se jim šupinky ze spodní části. Při kontrole hada jsem nezaregistroval žádne černé tečky ani ve spodní části tlamy. V terárku se chovají klidně - žádné škrábání. Když je vytáhnu z terárka tak jsou klidné, ale na rukou mi zůstanou šupinky. Vlhkost udržuji na 70% a teplota přes den okolo 30 a v noci 26. Každý den měním vodu a vždy po výměně jdou obě pít. Nevíte co to může být. Přikládám foto.

[http://i34.photobucket.com/albums/d139/iguana_iguan a/novobrzek1nd2.jpg]

[http://img165.imageshack.us/img165/4536/novobrzekoa 1.jpg]

První fotku jsem si dovolil zmenšit (knoxville)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ta moje to měla taky, když měla plíseň. Ale třeba před svlekem to občas taky na hadici najdu.
werča 13.06.2008 21:38
werča
Z jiného vlákna: ...příliš vysoká vlhkost i teplota, což je pro užovku červenou naprosto zbytečné a…
RITCHI 13.06.2008 22:31
RITCHI
Tohle odlupování svrchní skeratinové vrstvy se mi několikrát u hadů už taky objevilo. Dle mojeho náz…
Vladěk 14.06.2008 14:37
Vladěk
Žádle latexové nátěry v tera nemám. Samička se včera svlékla v pořádku, snížil jsem vlhkost na 50%.…
Milan11 16.06.2008 10:37
Milan11
Tabletu draže B-komplexu bych oběma hadům dal každopádně. Béčko má na kůži vynikající vliv (a nedá s… poslední
Vladěk 16.06.2008 18:07
Vladěk

Z jiného vlákna:

...příliš vysoká vlhkost i teplota, což je pro užovku červenou naprosto zbytečné a nebál bych se říct i škodlivé. Guttka bude naprosto spokojená při 22°C, samozřejmě s možností vyhřátí na 28 - 30°C pod zdrojem tepla a s nočním poklesem klidně k 19 - 20°C. 80% vlhkost u guttky je taky zbytečně moc, klidně jí sniž na 50%. Tou vysokou teplotou užovku jen zchoulostivíš, a při té vysoké vlhkosti si zase koleduješ o rozbujení plísní v teráriu, nebo o respirační potíže hada...

Jinak ty odlupující se šupiny jsou podle mě důsledek moc vysoké vlhkosti, nebo konkrétněji, spíš příliš vlhkého substrátu. Dej hady na suché noviny nebo papírové utěrky a nech jim v teráriu jen vodu na pití. Téměř nerosit, případně jen velmi decentně, tak aby papír na dně terária nebyl mokrý. Pokud se ještě nejedná o nějaké mykotické onemocnění kůže (houby, plísně) které by měl raději řešit veterinář, mělo by se to po svleku samo upravit.

Tohle odlupování svrchní skeratinové vrstvy se mi několikrát u hadů už taky objevilo. Dle mojeho názoru to je reakce na přílišnou vlhkost. A hlavně jsem to vypozoroval pokud jsou v terariu nějaké latexové (a pod.) nátěry. U mne se stávalo tohle odlupování šupin častěji tedy na dorsálních šupinách, než břišních štítcích (i když i tady).
Veterináře není nutno vyhledávat, dle mého názoru pokud nejsou žádné jiné problémy. Stačí dát větší dávku vitamínu B komplex, a had bude po svleku v pořádku (ekdyze by se měla dostavit o něco málo dříve).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru