Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem geneticka vada ?

vcera sem si koupila tydeni mlade uzovky cervene a az dnes sem si vsimla 2 hrbolku,jakoby na pateri. Cim to muze byt zpusobeno? Mel by to byt samec a mam ji na chov. Tak pokud bude mit v budoucnu mlade, muzou mit tyto problemy taky. Popř. sem z Brna a nevim kde tu sehnat veterinare, ktery by mi ji prohledl. Diky za pomoc Radka

Předmět Autor Datum
Neřekl bych genetická vada....:-/Něco podobného se udělalo mé malé hroznýšce na páteři , když ji tam…
Bobik22 17.06.2008 16:28
Bobik22
To vypadá na tukové bulky, guttky to mají velmi často, bohužel s tím nejde nic dělat. Ale asi byla d…
K0rkeY 17.06.2008 16:38
K0rkeY
jeste nezrala, teprve vcera se poprve svlekla
radka 17.06.2008 17:05
radka
mladata hadu maji takto "krive" patere casto pri nevhodnych inkubacnich podminkach. Znamemu zkolabov…
JaBula 17.06.2008 17:18
JaBula
nikam sem nji neprivrela. Akorad ji mam z burzi, takze mi ji uz asi nikdo nevymeni:-(
radka 17.06.2008 17:47
radka
Jak píše "JaBul", stává se to při nevhodných inkubačních teplotách, ale samozřejmě může být i jiný d…
krokodýl 17.06.2008 18:07
krokodýl
ježiš pardon já jsem si nepřečetl že je teprv týdenní, moc se omlouvám :-[:-[
K0rkeY 17.06.2008 21:54
K0rkeY
Souhlas s JaBula a Krokodýlem. Je to tak. Bohužel, právě u Elaphe guttata jsem vloni měla 3 hrbolkat… poslední
boaedon 18.06.2008 06:36
boaedon

mladata hadu maji takto "krive" patere casto pri nevhodnych inkubacnich podminkach. Znamemu zkolaboval inkubator, vajicka se prehrala a krivych hadu bylo velke procento, ackoli roky predtim byli vsichni v poradku. Do jake miry je to zalezitost dedicna - tezko rict, muze to byt pripad od pripadu. Nekdy jsou na vine vnejsi podminky, jindy dispozice samotneho zvirete. Rozlisit se to tezko, takze osobne bych toto zvire z dalsiho chovu vyradila. Pokud se tady opravdu jedna o nerovnosti na pateri - zkuste kontaktovat prodejce, treba vam hada vymeni. Je to zalezitost, ktera se neudela jen tak ze dne na den (leda byste ji nekam privrela...)

Jak píše "JaBul", stává se to při nevhodných inkubačních teplotách, ale samozřejmě může být i jiný důvod. Osobně "hrbolkáře" zkrmuju, naštěstí jsem to doma prakticky nezaznamenal. Může jít pouze o estetickou vadu, která se může růstem zmírnit (být míň viditelná), ale taky nemusí a může tam být i další problém, např. může mít i další skryté vady, které mohou končit i smrtí. Chybou bylo, že jste si ji pořádně neprohlídla (neomakala) při nákupu a nevzala jste si na prodejce kontakt. Na druhou stranu prodej takového zvířete považuji přinejmenším za nevhodný, spíše až neetický (zvlášť jestli, jak píšete, ještě nežrala, což je u týdenního mláděte pravděpodobné). Ovšem pozdě bycha honiti:-/, takže můžete jen doufat, že hádek bude i navzdory deformacím prospívat. Do chovu bych ho raději nezařazoval a nechal si ho jen jako "mazlíčka".

Souhlas s JaBula a Krokodýlem. Je to tak. Bohužel, právě u Elaphe guttata jsem vloni měla 3 hrbolkatá mláďata, to díky tomu, že se mi v létě přehřál inkubátor (teď už je na lepším místě). Mláďata jsem darovala jako mazlíky pro postižené děti a upozornila jsem vedoucího, že nejsou do chovu vhodní, jinak bych je taky utratila.
Nechte si ji na mazlení, a do chovu kupte radši novou.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru