Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Noční osvětlení

Zdravím. Chovám K.K. a rád bych si do terária přidal noční osvětlení. Zkrátka světlo díky kterému bych já krajtu viděl, ale ji by to nerušilo. Máte s tím někdo zkušenost? Používáte to někdo? Nebo to bude hada obtěžovat(pak se bez toho samozřejmě obejdu)?
Snažil jsem se to tu prolézt a podobné téma jsem tu nenasel, tak snad nepřidělávám "bordel".

Předmět Autor Datum
Jeden čas jsme používali, ale jen z důvodu velkých poklesů teplot v noci, jako přihřívání. Terárium…
halapremek 18.06.2008 17:20
halapremek
Stačí jakékoli tlumené světlo, nejlépe červené nebo modré (buď přímo obarvená žárovka nebo barevný k…
krokodýl 18.06.2008 17:21
krokodýl
Já používám na osvětlení červenou LED LUXEON 1W - což ti asi nic neříká :-D. Prostě jsem si koupil t…
FildaV 18.06.2008 17:34
FildaV
LEDky me taky napadly, protože by nehřály a ja v noci hřát nepotřebuji. Viděl jsem i prodávat sadu n…
obrian 18.06.2008 18:16
obrian
No tak to je paráda..... kybernetiku ::) to bych chtěl zkusit až dodělám mechanika elektronika :-D .…
FildaV 18.06.2008 19:43
FildaV
Ja pouzivam vo vsetkych terariach modre osvetlenie, ktore simuluje mesacny svit, kedze skoro kazdu n…
DanKanFan 18.06.2008 20:22
DanKanFan
já mám uplně opačnou zkušenost :-D:-D:-D
FildaV 18.06.2008 20:27
FildaV
tak naší hadici (p.Reg.)nevadí na noc ani jedna ze zmíněných dvou barev, neruší jí to, jen v té čeve…
flora00 18.06.2008 20:58
flora00
Teď mě napadlo ...... v čem by ji to mělo vadit. Přez noc lozí a přez den chrápe ne? A když ji přez…
FildaV 18.06.2008 21:02
FildaV
No mozno prave preto by im to mohlo vadit, ze v noci ma byt tma, nie? Tu maju radi, preto cez den sp…
DanKanFan 18.06.2008 23:32
DanKanFan
A pouzivas zarivku, nebo zarivku do objimky, nebo barevnou zarovku?
obrian 19.06.2008 00:49
obrian
su to specialne ziarovky, ktore simuluju mesacny svit, maju klasicky ziarovkovy zavit.
DanKanFan 19.06.2008 13:27
DanKanFan
A kde si je koupil :) respktive jak se jmenujou :)
obrian 19.06.2008 15:44
obrian
Mavaju ich v obchodoch so zvieratami, su to rozne Night Glo a podobne, od roznych znaciek, zalezi aj…
DanKanFan 19.06.2008 16:53
DanKanFan
ale to néééé ...... infračervené je dost blízko teplu, ale červené světlo to má pořád daleko ......…
FildaV 19.06.2008 19:29
FildaV
No infracervene svetlo nieje dost blizko teplu, to je teplo. A cervene svetlo ho obsahuje omnoho via…
DanKanFan 19.06.2008 20:26
DanKanFan
mě šlo o to že modré (blízko UV) víc kazí oči než infra ......... červená je blízko infra ale infra…
FildaV 19.06.2008 21:33
FildaV
Ale ved to ja viem o ziareniach, mam VS Elektrotechnicku, ale ja tu hovorim o klasickych ziarovkach.…
DanKanFan 19.06.2008 21:52
DanKanFan
Nene v pohodě ... každý máme svůj názor. Já nevěděl že mluvíš (píšeš) o žárovkách :-[. To máš potom…
FildaV 19.06.2008 22:24
FildaV
No hezká diskuze :) Pokud ja vim tak teplo(nikoli teplota) je makroskopický projev kinetické energit…
obrian 20.06.2008 00:36
obrian
uf, no super ze to tu taky nekdo umi vysvetlit. Chtel jsem jeste podotkout par rozdilu v ucincich a…
bahno 20.06.2008 08:53
bahno
ne ze bych se chtel hadat, ale nejvyssi citlivost lidskeho oka by mela byt cca. nekde mezi zlutou a…
lucifer 20.06.2008 09:56
lucifer
mas v podstate recht. On je trosku rozdil, za podminek barevneho videni je to tak jak pises, za podm…
bahno 20.06.2008 10:51
bahno
ze treba ptaci vidi kus UV - taktéž i někteří ještěři
MadMike 20.06.2008 10:57
MadMike
Teď mě tak napadlo ...... termoreceptory zachytávají teplo a proto teplo "vidí" ....., ale oči vidí…
FildaV 20.06.2008 11:15
FildaV
No oči člověka prostě raugiji na záření a frekvenci cca 400-800 THz (tedy cca 400-800nm). U hadu je…
obrian 20.06.2008 12:00
obrian
Ackoliv to nevim jiste, predpokladam ze termoreceptory berou pomerne dost dlouhovlnny zareni, dejmet…
bahno 20.06.2008 12:02
bahno
Souhlas to se tu snazim rict :) poslední
obrian 20.06.2008 12:14
obrian

Jeden čas jsme používali, ale jen z důvodu velkých poklesů teplot v noci, jako přihřívání. Terárium 115*60*70 25W "noční" žárovka neosvítila. Nevím, jak by to osvítilo menší terárium. 50W už bylo fajn. Ve Tvém případě by ale mohla zvyšovat noční teplotu, což nemusí být žádoucí (podle toho, jakou teplotu v pokoji u hada máš). Jinak to modré světlo neobtěžuje. ;-)

Stačí jakékoli tlumené světlo, nejlépe červené nebo modré (buď přímo obarvená žárovka nebo barevný kryt lampičky), výhoda červeného nebo modrého je, že ho had v podstatě nevnímá, ale může to být i normální jen někde stranou a víc přistíněné. Prostě, aby měla pocit, že není den;-).

Já používám na osvětlení červenou LED LUXEON 1W - což ti asi nic neříká :-D. Prostě jsem si koupil tu luxeonku a zbastlil jsem k tomu napájecí zdroj. Příkon zanedbatelný (1W) ...... skoro nehřeje (má tak 30°C) takže velká účinnost. Nějaké parametry: http://www.gme.cz/cz/index.php?page=product&detail= 511-464 . Pokud nejsi elektronik nebo aspoň dost dobrý kutil tak ji nezprovozníš. Musel bys k tomu vyrobyt zdroj se stabilizací proudu (ne napětí).

No tak to je paráda..... kybernetiku ::) to bych chtěl zkusit až dodělám mechanika elektronika :-D ...... na to z aukra kašli .... se svítivostí te luxeonky to nejde srovnat. Doporučuju červené osvětlení. Modré je moc agresivní na oči. Já mám terárko v pokoji a s modrým osvětlením jsem nemohl zaspat.

Ja pouzivam vo vsetkych terariach modre osvetlenie, ktore simuluje mesacny svit, kedze skoro kazdu noc svoje hady pozorujem. Tieto ziarovky sa daju kupit v tera obchodoch. A som s nimi velmi spokojny, vobec to svetlo nerusi, pretoze je slabucke a prijemne, teraria mi to osvetluje jemne a skor tak na obrysy a posoby to prirodzene. Pri cervenych sa mi zdalo, ze napriklad P. regius s nimi neboli moc spokojni a rusilo ich to. Tieto modre su vyhovujuce, samozrejme, ze to nieje modre disko svetlo, to by rusilo aj mna pri spanku, to svetlo musi byt jemne modre, tak ako v noci svieti mesiac, to potom casto pri tych tera zaspavam :-)

Teď mě napadlo ...... v čem by ji to mělo vadit. Přez noc lozí a přez den chrápe ne? A když ji přez den nevadí normální světlo (stejně je v úkrytu) tak proč by ji mělo v noci vadit nějaké barevné, když je slabé? :-D Já tam mám sice 1W červenou led, ale i modrou .... na tu přepnu jen při krmení (ta myš v tom krásně svítí) :-D]:)

No mozno prave preto by im to mohlo vadit, ze v noci ma byt tma, nie? Tu maju radi, preto cez den spia. S tym cervenym svetlom som si to vsimol pri ostatnych druhoch, ktore maju termoreceptory, to iste je u mna s C. albolabris, M. viridis. Pravdepodobne je to tym, ze cervene svetlo ma viacej infra ako to modre, taktiez je prirodzene modre nocne svetlo narozdiel od tepleho cerveneho. Ja mam nocn osvetlenia riesene tak, ze do terarii to svetlo prenika len jemne cez listy, cize to posoby naozaj ako mesacny svit, je to sice slabsie, ale na pozorovanie to staci, a kedze su tie ziarovky schovane tak nerusia ani mna priamim svetlom, aj ked teda to svetlo je velmi jemne, pouzivam max 25W aj na velke teraria.

ale to néééé ...... infračervené je dost blízko teplu, ale červené světlo to má pořád daleko ...... ty termoreceptory jsou citlivé na teplo a na červenou barvu nereagují. Ta červená osvětluje jen mírně .... Modrá je víc "reflexní" (myš pod ní svítí). Já doporučuju červené světlo ať si říka kdo chce co chce ... je to můj názor :-D

No infracervene svetlo nieje dost blizko teplu, to je teplo. A cervene svetlo ho obsahuje omnoho viacej ako modre. No a mys pod modrou svieti vdaka UV spektru ktore zasa obsahuje modre svetlo, nie ze je reflexne. Modre studene svetlo je prirodzene nocne svetlo, takze cervene nemoze byt kvalitnejsie a lepsie pre hada, nech si hovori kto chce co chce ... je to moj a fyzikalny nazor :-D

mě šlo o to že modré (blízko UV) víc kazí oči než infra ......... červená je blízko infra ale infra není!!!!!! Zkoušels jestli nějaká červená ledka hřeje? ---- Nehřeje ----- a had rozeznává co? Teplo ;-). Když se jukneš do infražárovky (i podžhavená klasická žárovka) nic ti to dělat nebude, když se jukneš do UV (horské slunce) koleduješ si o průser :-D. Stačí když dělám DPS fotocestou a kouknu se do výbojky na 2s ..... dalších 30s vidím všechno červeně. Modré světlo je prostě dráždivější.

Ještě jsem chtěl ...... to infra se dělí na několik částí. Např infra led v D.O. nepracuje na principu tepelného záření ne? Vysílá jen světlo, které lidské oko už nevidí a řadí se pod infra.

Ale ved to ja viem o ziareniach, mam VS Elektrotechnicku, ale ja tu hovorim o klasickych ziarovkach. Tam je velka porcia infra. Kazdopadne modre ziarovky, ktore simuluju nocne mesacne svetlo, nemaju neprijemne UV svetlo ako napriklad modre LEDky. Kazdopadne modre svetlo je prirodzene, nie cervene, to co som pisal o chovani mojich hadov pod cervenym svetlom su moje dlhe pozorovania, tiez som tomu najskor nechcel verit a dlho som sa presvedcoval, ale je to tak. Prave u tych s termoreceptormi, taktiez aj na mna posoby ovela lepsie. Dokonca posoby toto svetlo lepsie aj na travu ktoru sadim do tera, ta normalne rastie pred ocami, za noc dokaze narast aj o 2cm. Samozrejme ked na teba posoby zle, tak to beriem kazdy mame ine vnimanie

Nene v pohodě ... každý máme svůj názor. Já nevěděl že mluvíš (píšeš) o žárovkách :-[. To máš potom pravdu, pač ty modré žárovky toho zas tolik světla nevyzáří (zkoušel jsem je, pak jsem je zrušil (kvuli příkonu)) a nahradil ledkama.
Nebudu zdorovat ...... já budu teprve příští rok maturovat (mechanik elektronik). Je pravda že jsem se nikde světelné spektrum podrobně neučil (myslím tím ve škole)

No hezká diskuze :) Pokud ja vim tak teplo(nikoli teplota) je makroskopický projev kinetické energite(proto stejne jednotky) molekul latky(jejiz teplo zkoumame). Kazdá latka emituje fotony (tedy je zrojem elektromagneticého vlneni) jehoz frekvence (nebo vlnová délka) odpovída enerigii (~teplu - ikdyz to není presne) podle plankova zákona. Tedy čím větší teploTA tělesa tím vetsí energie emitovaneho fotonu - tedy vetsi frekvence elekromagentického vlnení. Jinymi slovy cim ste "teplejsi" tím vyžší je frekvence vlnění které vyzařujete. Protože člověk vníma světlo o vlnové delce z intervalu cca 400 až 800 nm (cili f ~ cca THz) nevidíme lidi svítit (narozdíl od hadu), protoze na to je lidské telo moc chladne (a proto je vlakno zarovky tak rozzhavene aby vydavalo viditelne zareni). Dioda emituje světlo na principu fotoefektu (Einstein nobelovka :D) - nepotrebuje byt zhava jako zarovka. Vysledek je ten ze diody hreji radove mín nez zarovky (a taky radove min zerou), ale emituji jenom jednu vlnovou délku => az bude plne funkcní bila dioda zkrachuji zarovkarny :D.

Snad mi odpustíte ze jsem se tak rozepsal, ale ucim se na statnice a zrovna opakuju fyziku 2 :-D:-D Jinak dekuju za zkusenosti zaridim se podle toho. Ohrivat terarium nechci takze diody vypadaji jako nejlepsi reseni. Nicmene se jeste mrknu co se prodava :=D

uf, no super ze to tu taky nekdo umi vysvetlit. Chtel jsem jeste podotkout par rozdilu v ucincich a vnimani near/far infra na jedny strane a UVA/UVB/UVC na druhy strane spektra, ale asi to neni nutny.
Jeste jedna drobna poznamcicka, ktera mimochodem plyne z vyse napsaneho: Z modry LED "boli" oci nikoliv proto ze by obsahovala UV, ani protoze by byla nejak extrasvitiva, ale kvuli tomu ze sviti blizko maximalni citlivosti lidskeho oka. Fyzikalne stejne intezivne svitici cervena subjektivne tak jasna jako modra nebude. Ale jestli to ma had stejne, o tom bych dost pochyboval. Nemate nekdo k dispozici nejaky vyzkum, ktery by neco takoveho resil? Aby se pak treba neukazalo, ze hadi v modre casti svetla vubec nevidej a maximum citlivosti maji v cervneny... nebo treba naopak.

mas v podstate recht. On je trosku rozdil, za podminek barevneho videni je to tak jak pises, za podminek nocniho videni je to maximum na rozhrani modra/zelena. Proto taky ta modra nedrazdi tolik ve dne jako v noci. Nicmene otazka je spis jak to vidi hadi - zatim sem se docetl, ze treba ptaci vidi kus UV, takze modra pro ne bude asi trochu "intenzivnejsi"(jen muj odhad), spousta hmyzaku vidi i v infra casti spektra, takze maximum budou mit mozna kolem cerveny. A treba kyticky papkaji cervenou a modrou, ale zelena je nechava v klidu, takze na "nocni pozorovani rostlin" je zelena idealni.

Teď mě tak napadlo ...... termoreceptory zachytávají teplo a proto teplo "vidí" ....., ale oči vidí něco jíného ne? Já myslel že oči nejsou nějak extra vyvinuty a v noci se spoléhají na jazik a termoreceptory....

Prosím o vysvětlení :-D

PS: Pro mě dost zajímavá debata a rád zjistím něco nového

No oči člověka prostě raugiji na záření a frekvenci cca 400-800 THz (tedy cca 400-800nm). U hadu je to asi jinak, ale ne o moc (treba to maj o kousek souplí, nebo uzsi, minochodem s timhle rozzsahem na tom neni clovek vůbec spatne. Vetsina zvere nema takhle siroky spektrum vnimani). No a krome oci ma had jeste termoreceptory, kterymi vidí "tepelné zareni" (trosku nerpesne, protze i svetlo je tepelne zareni, jen telesa o vyžší telotě - slunce). Had tedy krom svetla vidí jeste infracernevene zareni 760 nm - 1 mm (netusim jakou cast z toho vydi). Proste termoreceptory jsou neco jako druhe oci, ale predpokladam ze funguji na uplne jinem principu a hadovi davaji jinou informaci nez zrak. To uz ale je s pis otazka na herpetologi, to by zase zajimalo me :)

Ackoliv to nevim jiste, predpokladam ze termoreceptory berou pomerne dost dlouhovlnny zareni, dejmetomu okolo 10um(to tak vyzaruje clovek normalni telesne teploty), coz je dost daleko od nejakejch 700nm kde zacina viditelny spektrum pro lidi i dost daleko od infra LED, ktery sviti dejmetomu 1um.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru