Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dávkování Oxytocinu

Zdravím všechny,
přečel jsem si pár problémů ohledně zadržené snůžky u hadů, ale nenašel jsem ve Vašich reakcích jak a kam vůbec dávkovat Oxytocin.

Bohužel se mi to taky přihodilo před zhruba 14dni mě Aspidelapska nakladla 12vajíček a jedno nevykladla, dne 18/6 jsem se nažil o mechanické vytlačení vajíčka, ale nepodařilo se.
Vajíčko se jeví ještě jako měkké.
Včera 19/6 jsme s kolegou aplikovali do svalů v místech první třetiny těla Oxytocin v dávce 3 m.j./Kg po 2-3dnech pokud nedojde k vypuzení vajíčka - mám to udělat znovu v dávce 5 m.j./Kg.

Co si myslíte o tom dávkování je to moc či málo?
Kolik dávkujete vy?

Děkuji za reakce
Marek:beer:

Předmět Autor Datum
oxytocin by se mel vzdy davat az po aplikaci vapniku. Pokud se da samotny, nemusi vzdy fungovat jak…
JaBula 20.06.2008 13:09
JaBula
Tak tohle se ke mě nedostalo............ aplikaci vapniku v jaké formě ho opalikovat? a kolik?
daboia 20.06.2008 13:27
daboia
Sice jako laik, ale mohu potvrdit, nejčastěji (jestli ne vždy) se dává kalcium glukonát. Dávkování v…
MadMike 20.06.2008 15:06
MadMike
u nekterych plazu pomaha treba jen aplikace kalcia (zjednodusene jde mj. i o vliv na nervosvalovy pr…
JaBula 20.06.2008 17:20
JaBula
Ahoj Marek, minuly rok sme mali podobny pripad pri jednej zo samic Naja pallida. Prva vykladla v po…
snakepeter 20.06.2008 16:24
snakepeter
nám před 4 lety užovka zadržela téměř všechny vajíčka (vykladla jen jedno). Hada jsem odvezla k na v…
spidy 20.06.2008 16:24
spidy
Zdravim, dle meho nazoru je dulezite spravne zvazeni, zda je na miste prave aplikace oxytocinu. Dle…
Redsnake 20.06.2008 18:57
Redsnake
Je to skutečně tak. Před aplikací oxytocinu musí být znám důvod proč došlo k zadržení. Pokud je to "…
navay 20.06.2008 23:15
navay
Každopádně by se mělo začít dostatečným přísunem vápníku. Oxytocin až pak. Pokud nepomůže, lze se po…
krokodýl 21.06.2008 10:56
krokodýl
Ahoj Marku, Oxytocin zabírá i v kombinaci s Kalciem velmi vzácně i při včasném podání (tj max do 24…
viper 23.06.2008 01:27
viper
Oxytocin nezabral - dneska se pokusíme to vejce nějak mechanicky vytlačit. Naštěstí je dost blízko u…
daboia 23.06.2008 11:52
daboia
Ta sedace kobřičky před vlastním vytlačováním by určitě nebyla od věci, svěrače povolí....;-)
carlos 23.06.2008 14:21
carlos
Takže dnes zhruba po 20 dnech jsme s kolegou stříkly do kloaky krapet dětského olejíčku a kolega se… poslední
daboia 24.06.2008 18:43
daboia

u nekterych plazu pomaha treba jen aplikace kalcia (zjednodusene jde mj. i o vliv na nervosvalovy prenos). Pokud zvire nema v tele dost volnych vapenatych iontu - nemusi oxytocin vubec zabrat. Pokud vim, roztok ca se aplikuje nejakou chvili pred podanim samotneho ox. (pokud tedy predtim ca nezabere sam). Kolik - to uz bude asi ukol pro veterinare specialistu - lisi se to tusim i podle toho, jestli jde o zelvu, jestera nebo hada. Konzultace s odbornikem je urcite na miste, nehlede na to, ze kalcium asi doma stejne kazdy nema...

Ahoj Marek,

minuly rok sme mali podobny pripad pri jednej zo samic Naja pallida. Prva vykladla v pohode 13 vajec, druha par dni na to 6, a tym skoncila. Problem bol, ze v nej viditelne boli dalsie vajicka. Tiez sme boli bezradni, cakali sme par dni, a stale nic. POcas tohto obdobia sme menili prostredie, zvysili vlhkost a pod., ale bez vysledku. Potom sme aj my aplikovali Oxytocin, dufajuc, ze to pomoze. Nepomohlo :-(
Nakolko mame znameho veterinara, ktory sa snazi aspon okrajovo venovat aj plazom, dohodli sme si u neho stretnutie. Prestudoval nejaku literaturu, ale nic zasadne nenasiel. Po porade sme sa dohodli na nasledujucom postupe. Samica bola pomocou nejakeho (teraz si nepamatam meno) anestetika pred samostnym zakrokom uspana (aplikovanie injekcnou striekackou do korena chvosta v vrchnej strany). Trvalo to asi 15-20 minut, a samica naozaj zaspala. Nereagovala na vonkajsie podnety, manipulacia s nou bola celkom bezpecna (nam to problem nerobilo, ale veterinarovi to jedno nebolo, aj ked sme mu tvrdili, ze pallidy su kludasi :o). Pred tym, ako sme ju chceli otvorit, rozhodli sme sa predsa len este skusit vajicka vymasirovat. Bol pouzity nejaky lubrikacny veterinarny gel (tiez si nepamatam nazov - ach ta pamat), a slo sa na vec. Najprv to moc neslo, ale potom pod trochu silnejsim tlakom sa to zrazu rozbehlo... Vajicka sli pekne von, nebol takmer ziaden problem. Pri predposlednom vakicku vysla von trochu aj "maternica", ta sa musela jemne skalpelom narezat a vajicko vybrat takto. Potom sme ju setrne dostali dnu, pri poslednom vakicku s nou uz problem nebol. Celkovo sme vytlacili 6 vajec, boli uplne normalne, rovnake ako tie, ktore samica nakladla sama. Nechapem dovod, preco k tomuto zadrzaniu doslo, mozno to bolo nizsou teplotou, kedze to bolo v obdobi ku koncu roka, ked teploty uz boli nizsie. Vajicka boli trochu nazltnute, skusili sme ich dat do inkubatora, ale pokazili sa vo velmi kratkom case. Kedze ostatnych 19 vajec sa vyliahlo bez problemov, nebola tato strata az taka vyznamna... ;-)
Samicu sme dali do teraria, rano bola uplne v pohode, a dari sa jej super az dodnes. Uvidime, ci sa bude parit, resp. ci bude mat nejaku znasku, sami sme zvedavi, ci sme jej nejako "neposkodili vnutrajsok".

Myslim, ze ked to neslo po podani Oxytoxinu von uz doteraz, budes musiet to vajicko dostat zo samice podobnym sposobom...

Drzim palce, nech vsetko dobre dopadne...

Ahoj,
Peter

nám před 4 lety užovka zadržela téměř všechny vajíčka (vykladla jen jedno). Hada jsem odvezla k na veterinu k panu Hynarovi do Opavy. Po aplikaci oxytocinu a ještě najakých injekcí (už si to přesně nepamatuju) se nic nedělo, tak jsme tam jeli ještě jednou. Pan doktor vajíčky "vytáhl" přes břišní stěnu injekcí.
Držím palce, nám tenkrát užovka přežila a máme jí dodnes.
Marcela

Zdravim, dle meho nazoru je dulezite spravne zvazeni, zda je na miste prave aplikace oxytocinu. Dle mne znamych informaci oxytocin spousti snaskove procesy, ale je na chovateli, zdali je had vubec schopen vejce snest. Dam priklad: Guttata vyklade deset vajec v pohode, ale posledni je abnormalne velke a neprojde vejcovody.Prestoze deset vajec vykladla a posledni ne, je vice nez jasne proc tomu tak je. Vejce diky sve velikosti proste vejcovodem a kloakou neprojde. Zde podle mne ani oxytocin nepomuze a muze dojit i ke zhorseni zdravotniho stavu.
Pokud se mylim, povalenjsi mne klidne opravte:)

Je to skutečně tak. Před aplikací oxytocinu musí být znám důvod proč došlo k zadržení. Pokud je to "blbý" tvar/velikost vejce nebo jakákoliv fyzická komplikace na cestě vejcovodem až po kloaku, tak je podání oxytocinu akorát zhoršení celé situace a samici to jen zbytečně vyčerpává/ohrožuje. Takže by jeho podání měl předcházet třeba rentgen příslušné oblasti.
Oxytocin má význam, pokud samice nesnese vejce v důsledku stresu, nevhodného místa ke snesení vajec, atd.
Ten příklad s gutátou je dobrý, a docela dobře ilustruje, kdy by bylo podání oxytocinu nevhodné. Prostě když má člověk delší dobu samici, která dříve pravidelně bez problémů kladla, a pak z ničeho nic vznikne podobný problém, tak je hodně pravděpodobné, že jinak než chirurgicky to z ní ven prostě nepůjde.
Bohužel, co se ke mně porůznu doneslo a jak je vidno i zde, tak se bohužel aplikuje spíše postup rovnou dát oxytocin, a když nezebere, tak až pak hledat příčinu... Ono je to bohužel z finančního hlediska "logické". Už jen rentgen (který by měl předcházet všemu) stojí řádově víc, než injekce oxytocinu, tak proč to nerisknout...

Každopádně by se mělo začít dostatečným přísunem vápníku. Oxytocin až pak. Pokud nepomůže, lze se pokusit o opatrné vytlačení. Když je vejce příliš velké, lze jej když je už u kloaky napíchnout a odsát injekcí a pak vytáhnout jen kožovitý obal. Pokud to neuděláte do řekněme týdne, tak asi stejně dojde na operační zákrok.

Ahoj Marku,
Oxytocin zabírá i v kombinaci s Kalciem velmi vzácně i při včasném podání (tj max do 24 hod po fyziologické snůšce)
V Tvém případě bych zkusil vejce vymasírovat jak píše Peter,i já mám s touto metodou nejlepší zkušenosti,viz moje příspěvky ve vlákně Elaphe guttata - vymačkání neoplozených vajec
Dan

Takže dnes zhruba po 20 dnech jsme s kolegou stříkly do kloaky krapet dětského olejíčku a kolega se jal vymasírovat zadržené vajíčko za pár minut bylo venku - bylo už takové gumové.
Aspiledapska to tedy přežila a doufám že bude fungovat nadále - zbouchal s chutí 3 menší myšky :-D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru