Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Agama vousatá pořád spí a nežere

Zdravím. Před třemi týdny jsem koupila na burze maličkou agamu - prý necelý měsíc. První dva dny žrala hodně, pak postupně míň. Čtyři dny pak nežrala vůbec, teď si dá jen jednoho cvrčka nebo zavíječe moučného a přitom pořád spí. Ještě k tomu se začala svlékat, ale špatně, trvalo to týden a musela jsem ji pomoct. Jinak jsem dávala vápník a reptivite, má výhřevnou žárovku i UVB a tak tři hodiny denně je na sluníčku.Prosím poraďte, nevím kde v našem okolí hledat veterináře pro plazy. Dík.

Předmět Autor Datum
Takto malé pogony jsou velmi citlivé na změnu prostředí, proto je lepší pořídit odrostlé mládě okolo…
pavluch 06.07.2008 22:28
pavluch
myslim ze takove male nic tahat tam a zpatky - na slunicko neni dobre, hlavne pokud na nej nebyla pr…
lucifer 07.07.2008 07:50
lucifer
Dík za odpovědi. Rosím ji dvakrát denně teplou vodou. Mám kompakt UVA+UVB 5 a má ho asi tak 10 cm na…
Jana B. 07.07.2008 15:14
Jana B.
pokud ma 10cm nad sebou nejaky z tech kompaktu tak bych myslim to slunicko zatim neresil, ted pro ru…
lucifer 07.07.2008 15:58
lucifer
tak zneuziju tohle vlakno...moje agama ma neak nafoukle brisko a porad otevira pusu a ukazuje jazyk.…
bajunka 08.07.2008 16:22
bajunka
1.) moucnymi cervy nekrmit! 2.) pokud se agama nacpe, bezne se rozplacne pod zarovkou jak dlouha ta…
lucifer 08.07.2008 18:05
lucifer
ja nvm me se to neak nezda ty pampelisky tady v okoli roste to u silnice, matka je na zahrade hubi j…
bajunka 08.07.2008 19:00
bajunka
svabama, kobylkama, sarancaty (az bude vetsi) atd. Pampelisky, jetel atd. samozrejme z nejakeho "cis…
lucifer 08.07.2008 19:25
lucifer
vadi ti moucni cervi moc? co je na nich tak zleho lucifere?
bajunka 08.07.2008 19:58
bajunka
Hodne chitinu - nestravitelne casti (ta "slupka" - vnejsek moucnaka) v pomeru k stravitelne = riziko…
lucifer 08.07.2008 20:06
lucifer
ju tak diky:) o tej zacpe sem ete neslysela:) tak diky za radu:);-) ja ji teda budu davat cvrky a ze…
bajunka 08.07.2008 20:50
bajunka
dle mne staci, pripadne se muze stridat s nadrcenymi vajecnymi skorapkami. Taky se muze dat do terar…
lucifer 08.07.2008 20:59
lucifer
juju dikes fakt:) myslim udelam chlebicky s vajickovou pomazankou:D at mam tech skorapek hodne a ve…
bajunka 08.07.2008 21:21
bajunka
normalne z varenych, ja to drtim pekne rucne v hmozdiri na koreni ;-)
lucifer 08.07.2008 21:26
lucifer
hmozdir nemam ale ja si poradim:)doufam....kolik vajicek asi?:)zhruba....uz pekne vyrostla potvurka:… poslední
bajunka 08.07.2008 21:32
bajunka

Takto malé pogony jsou velmi citlivé na změnu prostředí, proto je lepší pořídit odrostlé mládě okolo 20cm velké. Předpokládám, že máš jako zdroj UVB
nějakou zářivku nebo kompaktní žárovku. Tento zdroj musí být 15cm ode dna terária, jinak je k ničemu. Dále je důležité takové mládě nechat naprosto
v klidu a nestresovat ho braním do ruky. Taky je potřeba každý den rosit přímo na tělo, aby se předešlo dehydrataci. Reptivite i vápník jsou dobrý, ale musí se v nich obalovat při každém krmení.

myslim ze takove male nic tahat tam a zpatky - na slunicko neni dobre, hlavne pokud na nej nebyla predtim zvykla. Vseobecne neni dobre kupovat prilis male mladata, ale nekteri takychovatele vesele prodavaji to co se pred par dny vyklubalo z vajicka, "min nez mesic" kdyz vidim obcas co maj na burzach znamena nekdy horko-tezko tyden! :x: Sam mam mladata, ale neprodavam je driv nez v 6 - 7 tydnech (to je pomaly pri nasi peci kolem 19-20cm :) )

Malou hlavne nestresovat, vubec bych ji zatim netahal vseobecne z terarka a na slunce - byt je to samozrejme zdrave atd. ale pockat s tim az preci jen trochu povyroste. nechat v klidu, zajistit dobre podminky - teplotu v terarku kolem 30°C, pod zarovkou neco pres 40 na vyhrati, denne 2x rosit! Male to potrebuji casteji. Ad. svlekani - je normalni ze se svleka dyl a po castech, neni to had co se svlece najednou. problemy se svlekanim mohli byt prave nedostzatkem vlhkosti/rosení.

Dík za odpovědi. Rosím ji dvakrát denně teplou vodou. Mám kompakt UVA+UVB 5 a má ho asi tak 10 cm nad sebou. Jinak ji nikam netahám, má zatím malé terárko, které má celou horní část ze síťoviny. Není tedy problém ho postavit na stoleček k otevřenému oknu. Část samozřejmě zastíním a hlídám teplotu. Do ruky jsem ji brala jen abych ji mohla namočit a obrat zbytky kůže na nožkách a ocásku. Na závěr jedna povzbuzující zpráva - dneska si vzala dva cvrčky.
Ještě k té velikosti. Mám dva chameleony. Jednoho, samce, jsem koupila jako tříměsíčního a dodnes se bojí. Druhého snad jen 14 dní samičku a ta je krotká a chce sama z terárka na ruku.

pokud ma 10cm nad sebou nejaky z tech kompaktu tak bych myslim to slunicko zatim neresil, ted pro rust to postaci - muze to byt pro ni i tak celkem stresujici. S tou velikosti jsem spis myslel ze takove male nic je hodne citlive na jakoukoliv zmenu, treba jen na skladbu stravy, prostredi atd. a byva to pak casto i fatalni. Sam jsem se loni takhle vyskolil kdyz nam z trech dve mladata uhynula, pri myslim docela vzorne peci. Z te treti nam vyrostla krasna samicka od ktere mame letos 2 uspesne odchovy...

hmozdir nemam ale ja si poradim:)doufam....kolik vajicek asi?:)zhruba....uz pekne vyrostla potvurka:) ma tak 20 aj s ocaskem:) a ma krasnou "maslicku" na hlave, kresbu:) asi to bude holka:)necha se hezky hůadit na hlavicce ale musim na ni pomalu...za jak dlouho úprestane byt tak placha?nvs jen tak priblizne....

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru