Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ochlazení terária

Teď v horkých letních dnech mě napadalo, že by nebylo špatné se pochlubit a dát si pár typů, jak ochlazujete terária.Jedná se mi především o technická řešení v případech, že není možnost terárium přestěhovat do chladnější místnosti.Myslím,že chovatelé druhů choulostivých na vyšší teploty tento problém prostě řešit museli.Slyšel jsem o řešení, láhve s ledem umístěné v teráriu, ale to mi přijde dost nepraktické ( a neestetické )- vzhledem k tomu jak dlouho asi vydrží led než se rozpustí.Já osobně se s tímto problémem zatím potýkat nemusím,ale do budoucna bych pár typů uvítal.:puff:

Předmět Autor Datum
No, ono to nebývá většinou tak kritické. Většina plazů má tu kritickou hranici až někde u 42°C, takž…
RITCHI 30.07.2008 18:54
RITCHI
No myslím, že pro druhy,kterým vyhovuje denní teplota kolem dvaceti lokálně kolem 25 stupňů by mohl…
lukasek 30.07.2008 19:03
lukasek
Naprosto ideální podmínky neexistují ani v přírodě, všude na světě jsou rozdíly teplot, vlhkosti, ap…
RITCHI 30.07.2008 19:20
RITCHI
Psal jsem tzv. ideální podmínky, je jasné, že terárium se nedá rovnat přirozenému prostředí, mám poc…
lukasek 30.07.2008 19:29
lukasek
No jo, asi vím o co Ti jde. Tuším, že podobné "klimatizace" do terárií se v zahraničí vyrábějí, otáz…
RITCHI 30.07.2008 19:46
RITCHI
No i těch pár dní muže postačit :x:. Stačí třeba dendrobátky teploty přes 30 stupňů jsou smrtelné,ta…
hym 30.07.2008 20:32
hym
No vidíš, dendrobátky, na ty jsem vůbec nepomyslel :puff: Bral jsem to spíš obecně přes plazy...
RITCHI 30.07.2008 20:40
RITCHI
Nejlevnější klimatizace je zatáhnout žaluzie a nechat svítit jen světlo, v noci důkladně větrat, ale…
Jana B. 30.07.2008 21:00
Jana B.
No z vlastní zkušenosti můžu říct, že tohle pomůže jen minimálně, teda alespoň v jednom z pokojů v n…
lukasek 30.07.2008 21:12
lukasek
Tedy tak s teplotou jsem neměl nikdy problém a to mám část pokoje ve vikýři, želvy ty jsou venku, to…
Zydy 30.07.2008 21:18
Zydy
Samozřejmě záleží na druhu domu. Já bydlím v rodinném domku na vesnici, takže když zatáhnu žaluzie,…
Jana B. 30.07.2008 21:25
Jana B.
No, kdo bydlí v paneláku, ten ví o letních teplotách v bytě svoje. Nic příjemného to rozhodně není]:…
RITCHI 30.07.2008 21:58
RITCHI
Pokud to jde (jako např. letos kdy byl jen jeden den kdy noční teplota přesáhla 20°C ) tak to řeším… poslední
Hugo 31.07.2008 09:58
Hugo

No, ono to nebývá většinou tak kritické. Většina plazů má tu kritickou hranici až někde u 42°C, takže obvykle stačí přes tyhle horké dny jen vypnout veškeré topení, případně osvětlení terária. Samozřejmě, pokud není terárium vystavené např. přímému slunci, což může být pro zvíře uvnitř fatální i s tou PETkou plnou ledu ...:x:

No myslím, že pro druhy,kterým vyhovuje denní teplota kolem dvaceti lokálně kolem 25 stupňů by mohl být celkem problém snášet denní teploty kolem třiceti a noční kolem 25 stupňů po dobu 14 ti dnů v celém teráriu. Samozřejmě nemusí krátkodobě zvýšená teplota být nějak fatální pro většinu druhů,ale jedná se mi o zachování tzv. ideálních podmínek.Napadlo mě jestli existují nějaké terarijní "klimatizace" s termostatem nebo podobná jiná řešení.Ale díky za příspěvek.

Naprosto ideální podmínky neexistují ani v přírodě, všude na světě jsou rozdíly teplot, vlhkosti, apod. A už vůbec nejde mluvit o ideálních podmínkách v teráriích, které jsou jen jakýmsi pokusem nás teraristů, napodobit určitý výsek přírody v bytě. Ten se ale bohužel ne vždy daří. Podle mě není vůbec na škodu, pokud nejsou ani v teráriu stabilní podmínky po celý rok, určité střídání teplot a vlhkosti (nejenom ve dne a v noci, ale i během roku) může být našim chovancům jen ku prospěchu ;-)

Psal jsem tzv. ideální podmínky, je jasné, že terárium se nedá rovnat přirozenému prostředí, mám pocit,že to směřuje úplně jinam, než jak jsem původně zamýšlel toto vlákno;-), určitě chápeš o co mi šlo. Ne o to řešit podmínky v teráriu, rozdíly a co hadi vydrží nebo ne. Téma je způsob ochlazení terárií, když je to prostě potřeba:puff:

No z vlastní zkušenosti můžu říct, že tohle pomůže jen minimálně, teda alespoň v jednom z pokojů v našem domě.Slunce svítí do oken celé odpoledne i na večer, takže i přes žaluzie je pokoj tak prohřátý, že teploty přes třicet jsou normální.Nápad s pletivem je zajímavý,ale podle mě neúčinný v uzavřené místnosti, kde je stabilní vysoká teplota.Tím se docílí maximáně stejná teplota jako v místnosti a tím pádem to terárium neochladí oproti okolí.

Samozřejmě záleží na druhu domu. Já bydlím v rodinném domku na vesnici, takže když zatáhnu žaluzie, tak teplota před den nad třicítku nestoupne. No a v noci to vyvětrám na 24 stupňů. Jen pár nocí v roce je maximum 26, ale to je fakt výjimka, takže to pletivo docela funguje.

No, kdo bydlí v paneláku, ten ví o letních teplotách v bytě svoje. Nic příjemného to rozhodně není]:( Nicméně, vzhledem k tomu, že např. dendrobátky už nechovám od doby co jsem opustil starý kamenný barák a nastěhoval se do paneláku, tenhle problém neřeším. Moji hadi tyhle 30°C teploty snášejí dá se říci v pohodě, samozřejmě za vypnutého topení a v krajním případě i osvětlení.

Pokud to jde (jako např. letos kdy byl jen jeden den kdy noční teplota přesáhla 20°C ) tak to řeším nočním větráním), v opačném případě stěhuji do suerénu - mám tu možnost. Další možností je instalace klimatizace v místnosti. Pokud ani jedna z těchto variant není možná pak považuji za nevhodné pořizovat si druhy citlivé na přehřátí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru