Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem podestýlka

Tak jsem se chtěla podělit o zkušenost s podestýlkou pod želvy. Máme želvu zelenavou ( 6 let) a vroubenou ( 3 roky). Celou dobu jsem měla v terárku jako podestýlku bílé kamínky. Nedávno jsem se ale tady dočetla, že kamínky nejsou vhodné a tak jsem nakoupila písek a nějakou hlínu, která byla balená a byla na pytlíku želva. Vše jsem smíchala, dala do terárka, ještě jsem koupila mech, aby držel vlhko :-/. Mám v tom želvy třetí den a jsem na mrtvici. Hlína je všude, želvy jako čuňata a salát, tráva jiné pochoutky jsou obalené a holky je ani nejí, protože je v tom bordelu nevidí. O mechu ani nemluvím.Každé ráno je koupu, nyní je koupu i večer. :-D Nejspíš tuto podestýlku vyházím a koupím štěpky, nebo zase kamínky.

Předmět Autor Datum
Však kdo tvrdí, že takový substrát má být mokrý?
Nery 02.08.2008 15:23
Nery
Asi jsem nepochopila, co tím chtěl básník říct. Já netvrdím, že mám ten sajrajt suchej, nebo mokrej.…
fundog 02.08.2008 15:42
fundog
Ahoj. Precti si tyhle stranky: zelvy.wbs.cz Je tam alternativa k hline a sice hobliny, ty ani nemuzo…
Oslinka 02.08.2008 15:45
Oslinka
Dala jsem tam břidlici, ale jak pořád lezou a hrabou, není ani vidět. Asi zkusím ty hobliny. Ten sub…
fundog 02.08.2008 16:32
fundog
Vezměte rozum do hrsti, zapřemýšlejte a přestaňte vyhazovat peníze za barevné obrázky na pytlíkách.…
krokodýl 02.08.2008 21:04
krokodýl
Špinavá želva se vykoupe, ten koberec je horší ;-) . Dávám jim salát, lupení, co nám roste za baráke…
fundog 02.08.2008 22:08
fundog
Tak běž pro hlinu třeba někam na louku ne??? ;-) Tam by ji mělo byt dost i pro tebe-seber tam nějake…
Dejvhroznýšek 02.08.2008 22:58
Dejvhroznýšek
Myslím, že v tomto případě bude nutné ze všeho nejdřív vyřešit dilema mezi krásným bílým kamínkem a…
KHor 03.08.2008 08:16
KHor
Nevím, jak je myšlena ta krmná dávka. Ovoce a zeleninu mám v mělké misce na kameni a ještě dávám do…
fundog 03.08.2008 11:54
fundog
Predpokladam, ze to bylo mysleno tak, ze byste si meli ujasnit, cim zelvu krmite. Salat totiz do spr… poslední
Oslinka 03.08.2008 15:11
Oslinka

Ahoj. Precti si tyhle stranky: zelvy.wbs.cz Je tam alternativa k hline a sice hobliny, ty ani nemuzou zaspinit jidlo ;-)
Kaminky a stepky vlhko neudelaji. Co znamena "nějakou hlínu, která byla balená a byla na pytlíku želva"? Melo by to mit nejaky popisek, kde je napsan nazev firmy, nazev produktu, podrobnosti. Aby nebylo vsechno jidlo jak od prasat, staci poridit nejakou podlozku, tzn. vetsi placaty kamen. Priklad zapadniho moderniho vymazleneho obydli pro zelvu pouzivajiciho "neco jako hlina"+pisek je zde (autor si nikdy na zaprasenost zelvy/jidla nestezoval):
http://www.flickr.com/photos/mesh/sets/721575945652 68918/
http://www.flickr.com/photos/mesh/sets/720575940669 41706/?page=2
Je to fesak, ze jo :-* (myslim tu zelvu)

Dala jsem tam břidlici, ale jak pořád lezou a hrabou, není ani vidět. Asi zkusím ty hobliny.
Ten substrát jsem koupila ve zverexu přímo pro želvy. Pytlík jsem už vyhodila, ale byla tam nakreslená želva a vypadá to jako rašelina.
Mám terárko s mřížkou dole a s větráním nahoře a můžu říct, že je to všude. :-D

Vezměte rozum do hrsti, zapřemýšlejte a přestaňte vyhazovat peníze za barevné obrázky na pytlíkách. Želvy budou nejlépe prosperovat na úplně obyčejné hlíně ze zahrady, stačí hnědozem s namýchaným drceným vápencem a pár drnů. Místo nutričně nevhodného a snadno rozšlapatelného salátu použijte mnohem vhodnější luční rostliny v čele s pampeliškou. Želv obskakuju prakticky denně asi 100 a hromádku "zeleného" nikdy nějak extra nezaprasily. Pokud máte problém s tím, že je želva špinavá, tak vězte, že to je její přirozenost a půl života tráví někde zahrabaná. Hobliny jsou levná a fungující i když méně estetická alternativa hlíny.

Špinavá želva se vykoupe, ten koberec je horší ;-) . Dávám jim salát, lupení, co nám roste za barákem za plotem, aby to nebylo po....( smetanka, jitrocel atd.) Ale v té mokré hlíně to za chvíli není vidět. Ony ty naše želvy trochu víc lezou asi či co? Ta jedna tak lítá :-D, že se občas převrátí na záda. Ne vážně, asi zkusím něco jiného. Tohle mi nevyhovuje.
A hlínu ze zahrady nemám kde sehnat. Nemám tu zahradu a v květinářství měli hlínu s hnojivem.

Myslím, že v tomto případě bude nutné ze všeho nejdřív vyřešit dilema mezi krásným bílým kamínkem a základní potřebou zvířete. Já osobně raději krásnou želvu než sebebělejší kamínek. :)). Kamínky mám také rád, ale bez želv.
Navíc bych doporučil udělat si jasno ve složení krmné dávky. Pokud se salát dostane pod substrát tak, že ho želvy nevidí, je asi tak na tom nejsprávnějším místě v terku. :))

Predpokladam, ze to bylo mysleno tak, ze byste si meli ujasnit, cim zelvu krmite. Salat totiz do spravne stravy nepatri (vtip byl v tom, ze je dobre, ze skoncil usmudlanej a zelvy ho nevidely ;-)) a ovoce no tak akorat na prilepseni. Krmit zelvu salatem to je jako, kdyz se clovek cpe treba hamburgerem ;-) ziviny zadny.
Tady je par analyz: salaty, pampeliska, ..
lettuce.htm
http://russiantortoise.org/nutritional_analysis_of_ kale.htm
Asi zacnu pojidat pampeliskove salaty, kdyz vidim, jak je to zdravy :-D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru