Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno v noci nespi...

Dobry den,
uz par dni pozorujem, ze moja korytnacka zelenkasta (ma 14 mesiacov) vecer nezaspi. Doma ju mam dva mesiace spolu s este jednou, rovnako starou. Po tom, co im vecer zhasne svetlo, sa vzdy pekne zahrabali a spinkali, ale ta jedna to pred par dnami prestala robit. Obcas sa zahrabe, ale necha si vystrcenu hlavicku a pozoruje okolie. Vcera sa dokonca vobec nezahrabala a este o jednej v noci, ked som sa na nu bola po ceste na WC pozriet, tak nespala. Ani rano nebola zahrabana a nespala. Teraz (11:30 hod) lezi v chladnom kute teraria, ma vystrcene nozicky, hlavicku otocenu k zadnej stene teraria.
Kedze sa este nepovazujem za skuseneho chovatela, trochu ma to desi. Je jej spravanie normalne? Ta druha korytnacka sa "slusne" zahrabe a rano zase vyhrabe, tak si nemyslim, ze by to bolo podmienkami... Mam s nou nieco robit, alebo to nechat tak? Dakuejm vsetkym za radu.
Chovam ich v terariu ako podstielku pouzivam jedlovku koru, ktoru vlhcim. Svietim UV ziarovkou + normalnou ziarovkou, ktora im poskytuje ako svetlo, tak aj teplo.

Předmět Autor Datum
Normální to není, zřejmě želvě něco nevyhovuje. Takovéto chování bývá způsobeno především vysokou no…
KHor 19.08.2008 15:51
KHor
Dakujem za odpoved. Ako som pisala, ta druha sa sprava normalne, tak ma to trochu metie... Uvidime,…
Jana R. 19.08.2008 17:44
Jana R.
Kvůli odčervení není třeba želvy tahat k veterináři, stačí jen trus na rozbor a potom sama aplikujet…
krokodýl 19.08.2008 17:50
krokodýl
Tak sa zda, ze ta moja krasavica z nejakeho dovodu zacala mat pocit, ze na spanok nema dostatocnu tm… poslední
Jana R. 04.09.2008 12:20
Jana R.

Normální to není, zřejmě želvě něco nevyhovuje. Takovéto chování bývá způsobeno především vysokou noční teplotou a suchem. Samozřejmě ne vždy. Takže rada je těžká a mohla by být zavádějící. Proto je potřeba dále želvu pozorovat, jaký problém se z toho vyklube.

Dakujem za odpoved. Ako som pisala, ta druha sa sprava normalne, tak ma to trochu metie... Uvidime, co vyvedie dnes, zajtra... V najblizsej dobe sa s nimi aj tak chystam na veretinu (chovatelka, od ktorej ich mam mi povedala, ze je dobre s nimi tam zajst v auguste/septembri, aby dostali pred zazimovanim nieco na odcervenie), takze sa pripadne skusim spytat aj tam.
Tak ma pri tej suvislosti napada, ako casto navstevuju veterinu vase zelvicky? A navstevuju ju vobec? Viem, ze mate tych korytnaciek "trosku viac", tak si neviem celkom dobre predstavit, ako to zvladate. Dakujem

Kvůli odčervení není třeba želvy tahat k veterináři, stačí jen trus na rozbor a potom sama aplikujete příslušné antiparazitikum podle doporučení MVDr. Většinu antiparazitik je třeba pečlivě nadávkovat podle váhy želv, takže určitě dodržte dobře dávkování, protože málo nepomůže a moc může uškodit.

Tak sa zda, ze ta moja krasavica z nejakeho dovodu zacala mat pocit, ze na spanok nema dostatocnu tmu. I ked neviem, preco jej to doteraz nevadilo a zrazu zacala protestovat a neviem ani to, preco sa druha korytncka spravala normalne, ale od doby, co som jej domcek trochu viac zatienila, tam zacala zase chodit a pekne slusne spinkat. Tak snad jej to vydrzi.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru