Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Na doporučení vete (MVDr.Vopršálek ) používám Powersunku několik let ( nezimujeme ) a jsem velmi spo…
IvčaPě 16.09.2008 11:28
IvčaPě
Až na to, že UVB záření vydává skoro stejné "množství" jako lepší kompakt (jak říká Sysel a s tím so…
MadMike 16.09.2008 11:35
MadMike
:))myslím že netřeba mlčet , ale možná by někteří profi chovatelé mohli nám amatérům či poloamatérům… nový
IvčaPě 16.09.2008 13:48
IvčaPě
Až na to, že UVB záření vydává skoro stejné "množství" jako lepší kompakt (jak říká Sysel a s tím so… nový
krokodýl 16.09.2008 17:26
krokodýl
Určitě souhlasím, sám kompakty zas tak uplně neodepisuju, vždycky striktně záleží na daném druhu pla… nový
MadMike 16.09.2008 17:50
MadMike
Šlo mi hlavně o to, že nemá smysl kupovat výbojku za téměř 2 tis. když má stejný výkon v UVB jako ko… nový
krokodýl 16.09.2008 18:00
krokodýl
Tak jest :)), na tom se shodnem. nebojíš se (a umíš) použít combinal A+D3 - když já radši pořádnou… poslední
MadMike 16.09.2008 18:26
MadMike

Na doporučení vete (MVDr.Vopršálek ) používám Powersunku několik let ( nezimujeme ) a jsem velmi spokojená a želváci podle toho jak vypadají a labužnicky se vyhřivají ,tak doufám , že taky.Akorát ta cena v odkazu mi přijde PŘÍŠERNÁ , kupuji tady : http://shop.miga.cz/product_info.php?path=126_482_7 34&product=52070 , rozdíl přes 500 na kusu ! Jinak k té životnosti , je bez problému ( svítím denně od 2-6 hod ) ale je potřeba KVALITNí porcelánová objímka k tomu určená !! Pak žádné problémy nejsou !!!:-p takže já doporučuji , jinak používám i jiné , ale tohle je dle mne nej :-p

:))myslím že netřeba mlčet , ale možná by někteří profi chovatelé mohli nám amatérům či poloamatérům přeložit svoje názory do prachobyčejné češtiny, :))některé přispěvky mi připadají jak na sjezdu elektrikářů a věřím ,že nejen mně,ale většině obyčejných chovatelů , resp. spíše majitelům to moc neřekne, což si myslím ,že je HROZNÁ škoda , protože jinak si myslím že tohle fórum dává mnohem víc než veškará rádoby odborná literatura :)):-p

Až na to, že UVB záření vydává skoro stejné "množství" jako lepší kompakt (jak říká Sysel a s tím souhlasím - nevýkoné)... Ale nic, já mlčim.

Otázkou je kolik vlastně toho UV B potřebuje želva (ještěr) k dostatečnému využití dostatečného množství Ca.;-) Rozhodně se nedá říct, že je třeba několik hodin "slunečního" svitu denně, řekl bych, že stačí mnohem méně, možná jen pár minut denně v takové intenzitě a spektru (slunce) a řekl bych, že podobného efektu můžeme dosáhnout i mnoha hodinami dost blízko pod těmi slabšími zdroji (powersun, některé kompaktní zářivky). Melda jistě potvrdí, že mu ještěrky poměrně dobře prosperují i pod kompakty. Je jasné, že leguána kompakt neutáhne, ale u mláďat a malých druhů bych je úplně neodepisoval.

Určitě souhlasím, sám kompakty zas tak uplně neodepisuju, vždycky striktně záleží na daném druhu plazáka a samozřejmě taky na tom, jak blízko se k tomu či jinému slabšímu zdroji může dostat. Např. jemeňáci při kompaktech prospívají, ono když se použije dobrý reflektor a třeba dvě UVB trubice, tak i to některým plazům málo náročným na UV prokazatelně stačí, při suplementování D3 v klasickým práškovým přípravku (tam je už ale blbý to, že po 4-6 měsících už na tý trubici nenaměříš téměř nic).
Šlo mi hlavně o to, že nemá smysl kupovat výbojku za téměř 2 tis. když má stejný výkon v UVB jako kompakt za 4 stovky. Navíc i ten poměr výkonu elektřiny 100W ku např. 23W dělá z powersunek už historii... ale to jen dle mýho názoru.

Šlo mi hlavně o to, že nemá smysl kupovat výbojku za téměř 2 tis. když má stejný výkon v UVB jako kompakt za 4 stovky. Navíc i ten poměr výkonu elektřiny 100W ku např. 23W dělá z powersunek už historii... ale to jen dle mýho názoru.

Jasně, takhle to beru;-), za 2 tisíce už je t-rexka a to je o něčem jiném.

ono když se použije dobrý reflektor a třeba dvě UVB trubice, tak i to některým plazům málo náročným na UV prokazatelně stačí, při suplementování D3 v klasickým práškovým přípravku (tam je už ale blbý to, že po 4-6 měsících už na tý trubici nenaměříš téměř nic).

Když se použije dobrý reflektor a nebojíš se (a umíš) použít combinal A+D3, tak se obejdeš i bez UV B:-D.
K lineárním zářivkám myslím nemá cenu ohledně výkonu v oblasti UV B ani cenu nic dodávat, lineární zářivky mě zajímají v podstatě jen jako zdroj světla (neutrální bílá) u některých druhů a terárií. A i to už mě spíš zaujme nějaký slabší HQI, který zároveň hřeje.

Tak jest :)), na tom se shodnem.

nebojíš se (a umíš) použít combinal A+D3

- když já radši pořádnou lampu, kdy si to zvíře reguluje svoje "věci" samo. Vím, že to bude znít trochu jako alibismus (protože i z té nejlepší lampy jde to světlo vždycky umělý), ale já mám radši takovou tu přírodnější cestu. Bohužel taky o dost dražší... Ale rozhodně je lepší mít třeba to HQIčko a občas kápnout "meducínu", než řešit slabý zdroje UVB a doufat, že bude nějaký syntéza D3 probíhat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru