Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Lignocel - kokosová drť.

jak se v jeho trávicí soustavě stane, že strávená potrava postupuje dál, zatímco lignocel zůstane a kupí se? Opravdu z toho hada nevyjde?
Zřejmě má nějaké mechanické vlastnosti, které způsobují nalepení na sliznici střeva, proč to nevím, ale fakt je, že se to stává. Jak bylo výše řečeno, tak se to týká hlavně menších hadů, kde se střevo ucpe poměrně snáz než u větších. Může se to, jak píše "JaBul" stát i třeba u rašeliníku, ale je tu jeden velký rozdíl v pevnosti vláken, zkus si přetrhnout nějaký kousek vlákna lignocelu a rašeliníku, a pokud už dojde k zachycení lignocelu, tak se prostě jen tak neodtrhne. U jiných materiálů (písek, rašelina, hobliny) jde o více nekompaktní materiál a jednotlivé kousky samostatně procházejí, ale nezachytí se. Problém ucpání střev pískem u ještěrů a želv je způsoben něčím jiným, zvířata, která mají deficit minerálií se ho snaží tyto doplnit požíráním právě písku nebo kamínků (hlavně je láká světlé zbarvení kamínků) a to ve velkém objemu najednou.
U rašeliníku si to dovedu představit, kor když ho had sežere větší množství, ale u drobků lignocelu?
Nenech se mílit drobností lignocelu, jsou to vlastně poměrně pevná vlákna, i když nadrcena na malé kousky.
Řešením i prevencí je určitě krmit mimo terárko.
Ano, to zcela jistě, nicméně u mnoha druhů je to z různých důvodů nevhodné (zbytečně častá manipulace s jedovatými druhy, z důvodu plachosti a zbytečného stresu odchytem např. u čerstvě importovaných jedinců atd.) nebo zcela nemožné (nepřijímají při přendavání jinam potravu atd.).
lignocel stále vnímám jako ideální substrát pod všechny naše hady
Správně si napsala "naše", proti tomu nic nelze namítat, nemáte špatnou zkušenost, navíc krmíte mimo terárium (i ametystýnu?), takže reálné nebezpečí nehrozí.

Osobně sám za sebe lignocel z více důvodů nepoužívám a ani ho nedoporučuji jiným, nicméně je na každém, jak si informace a zkušenosti jiných přebere.
1. Zdravotní rizika - vím o více případech, kdy bylo "ucpání" lignocelem příčinou úmrtí u mláďat menších hadů (namátkou několik guttat a sinalojka)
2. Ekonomika - používat relativně drahý lignocel je pro mne neekonomické, zvlášť když většinu jiných přirozenějších substrátů mám prakticky zadarmo nebo "za hubičku".
3. Estetika - lignocel se mi prostě nelíbí a ani mi nepřipadá moc přirozený (přírodní neznamená přirozený;-)), procestoval jsem poměrně kus světa a shlédnul ještě mnohem víc cestopisných a přirodovědných dokumentů a nikde jsem se přirozeně s lignocelem nesetkal, nebyl dokonce ani v místech, kde se válely kokosáky jeden přes druhý (karibské pláže).
4. Už nevím, co jsem chtěl napsat:-D

S pozdravem "nechť se Vaši (Sharkie a Para) hadi těší dlouhému a spokojenému životu".;-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny