Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Lignocel - kokosová drť.

Stále čtu, naposledy u regiusek, že lignocel je jako substrát nevhodný, dokonce je polovině odpovídajících zcela jasné proč dochází k úhynu importovaných krajt. Nikde jsem se ovšem nedočetl proč. Stále mě není jasné, jak by se mohl inertní přírodní materiál tak významnou měrou podílet na úhynech. Prosím tedy o vysvětlení. Začínám mít vážné obavy o M.torniery které na lignocelu dlouhá léta chovám, sice bez jakýchkoliv negativních zkušeností nebo následků, ale přece jen, co když jsem něco přehlédl.
Nemohu si pomoci, nechci se nikoho nějak dotknout, ale zatím mě tažení proti lignocelu připadá takové trochu "davové", každý ví že lignocel ne, ale je také každému jasné proč ne? Mě to tedy jasné není, takže jsem z toho kapku nervózní.
Pokud se téma již probíralo, tak přes mé pídění jsem se nedopídil.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zdravím, dovolím si také reagovat a dát mojí zkušenost. Zhruba před 4 lety jsem se setkal s prvním…
gekko 12.09.2008 00:20
gekko
Od robimaus jsme taky meli. Nepripada mi nijak vyrazne jiny. Co je vzhledem podobne lignocelu, ale m…
Oslinka 12.09.2008 18:14
Oslinka
humus :?::?::?: Já teda nevím, ale humus je podle mne výraz pro rozloženou biogenní hmotu a lze ho…
krokodýl 14.09.2008 11:07
krokodýl
tu je
Oslinka 14.09.2008 11:13
Oslinka
Hmmm, nevím, důvěru to ve mě nevyvolává, přijde mi to jen jako jakási obměna lignocelu, nic o způsob… nový
krokodýl 14.09.2008 11:18
krokodýl
Mě se zase líbí ten Cannabis. Jen bych měl strach, že pak budou zmije moc happy. :puff: nový
Georgij Gadjukin 14.09.2008 11:26
Georgij Gadjukin
GG :-D Také jsem nad tím přemýšlel. Uctyhodná přehlídka specialit, myslím, že zvířátka po nich musej… nový
KHor 14.09.2008 11:45
KHor
Mě se zase líbí ten Cannabis. Jen bych měl strach, že pak budou zmije moc happy. A nebo háďata si t… nový
Pepé 14.09.2008 12:58
Pepé
Já vám pořád nevím :) Já na lignocelu chovám dlouho, byl jsem mockrát na pochybách, použil jsem už r… nový
VH 14.09.2008 13:59
VH
Jen škoda, že tam THC téměř není Škoda bylo by veseleji :-) nový
KHor 14.09.2008 18:47
KHor
JO, neškodilo by :) Dnes jsem četl tohle http://zpravy.idnes.cz/po-uspesnem-vladnuti-bych-se -mohl-u… nový
VH 14.09.2008 19:12
VH
Mno fuj! Na takovéhle děsivé až hororově/apokaliptické odkazy tu doufám nikdo téma nezaloží :x: poslední
Nery 14.09.2008 21:21
Nery

Zdravím,

dovolím si také reagovat a dát mojí zkušenost.

Zhruba před 4 lety jsem se setkal s prvním pobléme při chovu na lignocelu. Bylo to ucpání gekončíka nočního. Proto jsem udělal radikální řez a všechcen lignocel vyhodil a nahradil pískem či rašelinou, která se mi neosvědčila. Dále jsme problém neřešil.

Asi před rokem jsem si koupil kostku lignocelu do substrátu pro zlatohlávky. Náhle jsme poznal jeden z problémů a to je kvalita lignocelu. Existuje totiž lignocel který je jako prach a nemá žádná vlákna pak je lignocel který je opravdu drť a jsou to krásné kousky bez prachu. Takže je hodně důležité vybírat si výrobce či dovozce lignocelu. Možná budu dělat reklamu ale opravdu slušný lignocel má Rober Javorský (robimaus). Samozřejmě neříkám, že to řeší problém, hrozně totiž záleží pro jaké zvíře lignocel použijete. Já ho začal opět míchat v menším množství do písku a pro tropické druhy ho používám čistý. Jsem spokojen a zvířata evidentně také. Jinak po smrti gekončíka před lety jsem se opravdu vůči lignocelu zařekl. Ale chce to přemýšlet a tu chybu hledat.

Od robimaus jsme taky meli. Nepripada mi nijak vyrazne jiny. Co je vzhledem podobne lignocelu, ale ma mene vlaken, je humus. Taky se prodava v kostkach. Nicmene priserne plesnive smrdi (stravil 14 dni na venku, aby vycuchnul) a vypada to, ze v nem jsou mini pasecky igelitu. Rozmery asi 2x10 mm. Pripomina mi to tez kuru brizy, ale ta by se snad nejak rozpadla/zaspinila pri vyrobe one kostky.

humus

:?::?::?:

Já teda nevím, ale humus je podle mne výraz pro rozloženou biogenní hmotu a lze ho vytvořit kompostováním, ale netušil jsem, že to někdo také prodává. Ovšem pokud to je to, co bych zatím názvem čekal, tak zápach je nasnadě (i když někomu humus voní) a rozhodně to není vhodné jako substrát do terária, spíš se to přidává (přimíchává) do substrátů pro květiny a pod.

GG :-D Také jsem nad tím přemýšlel.
Uctyhodná přehlídka specialit, myslím, že zvířátka po nich musejí šupajdit po terku celá nadšená a ani na chvíli se nezastavit. Divím se, že ještě nejsou určeny věkové kategorie pro ten který substrát. Ten konopný bych typoval a doporučoval až tak od alespoň 15let věku. Také výroba té borové kůry musí být strašlivě specielní, když jsou všechny kousky stejně velké, u nás v lese za chalupou kousky stejné fakt nejsou a já se pořád divil proč o to želvy zakopávají¨a ono je to tím, že naše kůra není vůbec specielní.

Já vám pořád nevím :) Já na lignocelu chovám dlouho, byl jsem mockrát na pochybách, použil jsem už různé substráty a nikdy jsem neměl velký problém. Vědšinou používám kombinaci lignocel rašeliník a fakt bez problémů... Ale je fakt, že uvažuji o změnách a nejlepší IMHO se mi zatím jeví hobliny či bukové štěpky :) Hrůza, nevypadá to nijak esteticky, ale je to praktické :)

Ad canabis - plodina budoucnosti :) Už jsem z ní viděl i obaly na CDčka - takové ty plastové... Proč ne :) Jen škoda, že tam THC téměř není :( Hadice příjdou o fajn zážitek :)

VH

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru