Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Želvicky bez terária

Dobrý den, milí zkušení chovatelé, opět se na Vás obracím s prosbou. Mé dvě želvy vroubené a jedna zelenavá (všechny 2 roky staré) za žádnou cenu nechtějí být v terárku. Zkoušela jsem je naučit, že papáníčko je tam a nikoliv jinde v bytě, ale být v terárku se ani jedné vůbec nelíbí a snaží se dostat ven tak vehementně, že se navzájem převracejí na "zádíčka". Podmínky v terárku jsem s Vámi již konzultovala a jsou v naprostém pořádku (až luxusní, řekla bych). Vůbec nemám nic proti tomu, aby naše berušky chodily po bytě, ale mám strach, jestli jim tím neubližuji - třeba jestli jimnení zima, nebo jestli nejsou dehytratované. Udělala jsem jim v bytě několik krabiček s podestýlkou, kterou rosím, ale nechodí do nich - roh pod kuchyňskou linkou je nejlepší. Byt je v paneláku, takže je tam stále příjemné teplo, k dispozici stále mají dvě výhřevné žárovky, jednu UV (nebo jak se říká té, co imituje sluníčko) a dvě misky s vodou. Můžu je za těchto podmínek nechat žít na lině? Nebo se mi to jen zdá, že to tak chtějí a mám je cpát to terárka? Moc děkuji a zdravím všechny vaše miláčky s krunýřkem.

Předmět Autor Datum
Na zemi na ne utoci pruvan. Zkusili jste nektere sklenene steny teraria zakryt treba tapetou?
Oslinka 21.09.2008 17:59
Oslinka
Dobrý den, na zadní stěně terárka měly polystyrenovu desku připomínající skálu (koupili jsme ji jako… nový
Zofka 23.09.2008 10:51
Zofka
Na zemi je pruvan, od toho by mohly nastydnout. Neumim si predstavit, ze by chov na zemi fungoval. Z… nový
Oslinka 23.09.2008 11:06
Oslinka
Ty krabice jsme jim dali, aby se mohly na noc zahrabat do vlhka. Domnívali jsme se, že je to jejich… nový
Zofka 23.09.2008 11:32
Zofka
Jeden z duvodu lezeni muze byt, ze chteji projit sklem, protoze nevi, co sklo je. Pokud se skrabou,… nový
Oslinka 23.09.2008 12:40
Oslinka
Vím, že se to vymyká všem chovatelským pravidlům, sama mám dvě želvy v želvím "stole" chované podle… nový
hathor 23.09.2008 13:31
hathor
Jak se prosím Vás projevují záchvaty u té želvy? Řekl bych, že tzv. záchvaty jsou jen špatná interpr… nový
krokodýl 24.09.2008 12:44
krokodýl
Snaha ven se projevuje tak, že ťukají hlavičkou na sklo, lezou na něj "předními" až tak, že přepadno… nový
Zofka 24.09.2008 18:34
Zofka
Výběh by určitě byl vhodnější, už kvůli lepšímu vytvoření výhřevných míst, substrát jistě také ocenn… nový
krokodýl 24.09.2008 19:07
krokodýl
To zimovani na balkone mne zajima. Mohl by to rozvest nekdo, kdo takove zimovani praktikuje? Co kdyz… nový
Oslinka 24.09.2008 19:11
Oslinka
Nemela jsem na mysli balkon na zimovani, ale na vybeh pres leto. Slysela jsem o zimovani v lednici,… nový
Zofka 24.09.2008 19:19
Zofka
Oslinka: Tak bohužel zimy už nejsou, co bývali. Petr Voženílek, takhle praktikoval chov zmijí v balk… nový
krokodýl 24.09.2008 19:26
krokodýl
Aha, tak to radeji ne. Ani tu lednici zkouset nebudu, nemam z ni dobry pocit a vypadek proudu, radej… nový
Oslinka 24.09.2008 20:46
Oslinka
Mě se lednička celkem osvědčuje, ne tedy se želvami, ale zimuju v ní situly a už dva roky úspěšně. T… nový
Arutha 24.09.2008 21:23
Arutha
Přesně tak, pár hodin bez proudu není u lednice problém. Ale je důležité zajistit dostatečnou vzdušn… nový
krokodýl 24.09.2008 22:15
krokodýl
ice jsme se od mého dotazu, jak želvičky zdravotně snášejí dlouhodobý pobyt mimo terárko, dostali ně… nový
Zofka 25.09.2008 15:15
Zofka
:-) nic se neděje, díky moc za snahu pomoci! poslední
Zofka 25.09.2008 15:16
Zofka

Dobrý den, na zadní stěně terárka měly polystyrenovu desku připomínající skálu (koupili jsme ji jako součást terárka). Jestli dobře chápu Vaši odpověď, mohou na zemi nastydnout. Mslela jsem, že před tím by je mohly ochránit skrýše, kterých mají v bytě několik (krabice s jedním otvorem, dnem a podestýlkou), ale ony se do nich zahrabávají jen výjimečně.

Ty krabice jsme jim dali, aby se mohly na noc zahrabat do vlhka. Domnívali jsme se, že je to jejich přirozenost a že v krabičce budou mít i pocit bezpečí. Určitě jim nechceme ubližovat. Myslíte, že je tedy mám nutit být v terátrku i přes to, že se ze všech sil snaži dostat ven? Nebo si to jen namouvám, že lezení po skle je signál, že chtějí ven? Díky moc.

Jeden z duvodu lezeni muze byt, ze chteji projit sklem, protoze nevi, co sklo je. Pokud se skrabou, i kdyz nemaji pruhledne steny, tak se jim treba neco nelibi. Zkusila bych udelat vse podle zelvy.wbs.cz - teploty v terariu, potrava, dostatek mista, .. A pak se uvidi. Nase zelva se taky obcas skrabe ven (nema pruhledne steny), ale neni to nijak dramaticke. Vi, ze s nim chodime v lete na travicku :-D Tedy my si to interpretujeme tak, ze by chtel tapat venku na trave nebo je zvedavy, co je na druhe strane.. Kdyz parkrat spadne, prestane ho to bavit. Nedela to kazdy den. Nijak to neresime, jen davame pozor, aby si neublizil. Hur bych si pripadala, kdybych ho nechala v te zime na podlaze. Chodit po byte ho nenechavame. Mi mrznou nohy i v ponozkach, tak co chudak zelvicka, ktera se bez zdroje tepla nemuze zahrat.

Vím, že se to vymyká všem chovatelským pravidlům, sama mám dvě želvy v želvím "stole" chované podle nejlepšího svědomí dle rad pana Jetmara, ale mám sestřenici, která našla želvu neurčeného věku, ale už poměrně velkou a ta odmítá žít jinde než na podlaze....krabice, terárium....záchvaty....běhá jim takto po bytě už 7 let( od té doby co jí našli a vzdali veškeré pokusy o zabydlení v čemkoli a jakkoli) zimní "spánek" provozuje v ložnici, kde se netopí pod kobercem a když jí opatrně vyndají a chtějí jí dát do bedýnky do sklepa do vlhka atd...záchvaty, je vzhůru a odmítá. tak prostě spí pdo kobercem. loni se jim dokonce ztratila na zahradě a ejhle - přezimovala v kompostu a na jaře na ně čekala na chalupě .o)) tak už jí zase mají, na zahradě obr ohrádku aby nezdrhala a jinak si chodí po bytě. Tím nechci psát, že je to správné a že to doporučuji. To rozhodně NE!! Jen píši, že také znám jednu takovou......;-) psala jsem o ní už na stránkách KHora;-)

Jak se prosím Vás projevují záchvaty u té želvy? Řekl bych, že tzv. záchvaty jsou jen špatná interpretace jejího chování a snad tak trochu výmluva pro majitele. Je přeci jednodušší nezkoušet něco složitějšího a nechat ji běhat po podlaze. Určitě by si zvykla na prostornější výběh v části místnosti, kde by mohla žít polopřirozeně (substrát, drny, UV lampa) a nebo bych ji prostě i přes její "protesty" na podzim zazimoval do bedny ve sklepě a na jaře vypustil zase do venkovního výběhu.

Snaha ven se projevuje tak, že ťukají hlavičkou na sklo, lezou na něj "předními" až tak, že přepadnou na krunýř a vydrží to celý den. Výmluva to od nás určitě není, chceme pro ně to nejlepší, ale trhá mi to srdce, když vidím, jak chtějí ven (ale jak jsem již psala, pokud špatně interpretuji jejich chování, tak to vydržím). Zimování i venkovní výběh je poněkud problém, bydlíme v paneláku, nemáme zahradu ani balkón a podmínky ve sklepě pro zimování naprosto nevhodné, takže po poradě s chovatelem nezimujeme. Prostornější výběh v bytě na podlaze je taky trochu problém, protože se jedná o minibyt. Ale určitě je to námět k přemýšlení, terý by možná při přeorganizování nábytku bylo možné realizovat. Díky.

Výběh by určitě byl vhodnější, už kvůli lepšímu vytvoření výhřevných míst, substrát jistě také ocenní a především bude kryta stěnami před průvanem. Myslím, že i v malém bytě lze najít a využít prázdnější kout. Nebo pokud máte balkon, tak ten by byl ještě lepší. Zimování lze praktikovat v malé starší lednici, případně v zaizolované bedně s termostatem a vyhříváním přímo na balkoně.

Oslinka: Tak bohužel zimy už nejsou, co bývali. Petr Voženílek, takhle praktikoval chov zmijí v balkonovém teráriu i se zimovištěm, pokud se oteplilo, tak zmije mohli aktivovat a vylézt do terária. U želv by to bylo problematičtější a asi by to nešlo u balkonu na jižní straně, jinak by to chtělo dobře zaizolovat a pak by tam byla větší tepelná setrvačnost, ale zřejmě by to šlo praktikovat opravdu jen od konce listopadu do konce února, kdy se dá předpokládat, že teploty budou přijatelně nízké (tzn. dlouhodobě nevystoupí nad 12 st.). Není to zcela bez rizika, ale jistě by to šlo vychytat. Ovšem u želv bych vždy nejprve hledal řešení zimování v nějakém vhodném sklepě, potom lednice a až nakonec bych zkoušel balkon.

Žofka: pardón nevšiml jsem si, že nemáte balkon, tak to bylo zčásti bezpředmětné. Pokud máte želvu jen jako společníka (ne na chov), tak se bez zimování obejdete, navíc ona si ten studený kout, jak píšete najde a vlastně tak trochu hibernuje.

Mě se lednička celkem osvědčuje, ne tedy se želvami, ale zimuju v ní situly a už dva roky úspěšně. Tak doufám, že si v příštích letech nezkazím statistiku:-p. K výpadku proudu pochopitelně došlo taky, ale nevěřím, že by několik hodin, kdy lednička, dobře izolovaná, nechladí, ale pomalu se srovnává s pokojovou teplotou (velmi pomalu), bylo natolik drastických pro zimování...třeba mě někdo zkušenější opraví:?:

ice jsme se od mého dotazu, jak želvičky zdravotně snášejí dlouhodobý pobyt mimo terárko, dostali někam úplně jinam, ale neva - heslo zní: Vše pro želvoušky. K té ledniče: známí zimují želvu v lednici, kterou běžně používají, dole v krabici na ovoce. Já si osobně neumím představit, že berušky několik měsíců vůbec neuvidím, nebo jen "jako mrtvolky u ledu". Když mi chovaltel řekl, že mohou existovat bez zimování, tak jsem měla jasno. Navíc bych se hrozně bála, že je nezazimuji správně a že mi uhynou. Výhodou nezimování pro mě je, že se nebudou chtít rozmnožovat. Nemám podmínky ani odvahu na odchov želvích miminek. Želvy mám 3, s další by mě nejspíš rodina exkomunikovala :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru