Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Hubnouci zelvy

Mam dotaz. Zacaly mi hubnout dospele T.graeca, je to v ramci blizici se zimy nebo ne?
Nebude jim to vadit pri zimovani? Napriklad samice vazila 31.7. 2102g, ted vazi 1824g. Jiz je nemam venku, ale v garazi v terariu s UV a zarovkou, kde je pres 20 st, noci 13 st. Je pravda, ze moc nezerou. Chci je tam takhle nechat do poloviny listopadu. MAm strach, ze zhubnou jeste vic a pak spatne prezimuji. Nebo myslite, ze ten ubytek nevadi? Koupu je kazde tri dny, denne jim davam smetanku, ale moc jim to nejede...Asi se jim v terariu nelibi..

Budu vdecna za vsechny rady.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Bodejť by se jim líbylo v takovýhle teplotě :-/
Nery 02.10.2008 21:03
Nery
No..diky za reakci, ale neodpovidate mi na otazku... Tak myslite, ze mam zvysit teplotu? Ale kdyz m…
Michala 02.10.2008 22:41
Michala
Já bych jim teda dopřál víc světla a možnost vyhřátí pod pořádnou lampou přes 30 st.C alespoň na pár…
krokodýl 03.10.2008 12:16
krokodýl
Jsou to ibery. Uz jsem udelala opatreni. Dala jsem jim 150W zarovku, svitim cely den, maji mimo zar…
michala 04.10.2008 17:16
michala
Mé ibery jsou venku a pomalu, přirozeně se připravují k hibernaci. Přemístěním a dohříváním přerušít…
KHor 05.10.2008 15:13
KHor
A muzu se zeptat, za jak dlouho teda vase zelvy zacnou hibernovat? To je mate venku i v tom mrazu? V… nový
Michala 05.10.2008 17:56
Michala
Jistě, klidně se ptejte, i když zrovna na tuto (první)otázku se nedá smysluplně odpovědět. Snad jen… nový
KHor 05.10.2008 23:05
KHor
Diky za odpoved. To jsem tomu teda dala. Co ted s tim? Nemyslela jsem to spatne. Mela jsem jen strac… poslední
michala 06.10.2008 10:37
michala

No..diky za reakci, ale neodpovidate mi na otazku...

Tak myslite, ze mam zvysit teplotu?
Ale kdyz min tyden bylo docela pekne, tak mely pod zarovkou 27 a bylo to stejny. MYslim, ze jim vadi to, ze jsou v terariu, ze nemuzou byt venku..

Já bych jim teda dopřál víc světla a možnost vyhřátí pod pořádnou lampou přes 30 st.C alespoň na pár hodin dopoledne, aby ještě aktivovaly a žraly. Nebo bych je zazimoval hned. Protahování týhle doby ani teplo ani zima je spíš na škodu, protože moc nežerou, ale jsou dost aktivní na to, aby hubly.

Jsou to ibery.

Uz jsem udelala opatreni. Dala jsem jim 150W zarovku, svitim cely den, maji mimo zarovkou 25st, pod ni skoro 40. A jeste tam maji cely den zapnutou zarivku repti glo. Osramku mam totiz u mladat, tak myslim, ze repti glo 8. staci, ze?

Nektere uz zacaly zrat...ale neni to ono jako venku. Chtela bych je dat zimovat tak v pulce listopadu. Doufam, ze ted zacnou pribyvat, aby vse bylo ok.

Mé ibery jsou venku a pomalu, přirozeně se připravují k hibernaci. Přemístěním a dohříváním přerušíte přirozenou přípravu a způsobíte, že se vlastně budou na zimování připravovat dvakrát za sezonu, takže OK

Doufam, ze ted zacnou pribyvat, aby vse bylo ok.

to moc není.
To že želvy ztrácejí před hibernací váhu je zcela přirozené, zbavují se obsahu zažívacího traktu a kupodivu i přebytečné vody. Jak vznikl dojem, že se před zimováním potřebují vodou zásobit nevím, ale není to tak, nemají žádný objektivní důvod.

A muzu se zeptat, za jak dlouho teda vase zelvy zacnou hibernovat? To je mate venku i v tom mrazu? Vzdyt uz je v noci nekde i -5 stupnu. Prece by mohly nastydnout. Nebo kde je mate? TAkze vy je pred hibernaci vubec nekoupete? Vzdyt kazdej vsude tvrdi, ze se musi nekolikrat vykoupat, aby se vyprazdnily.

A ja si nemyslim, ze by to bylo jako pripravovani na zimovani. Vzdyt v prirode taky poklesne nekkdy teplota a pak je zase vyssi. Viz treba srpen..

Jistě, klidně se ptejte, i když zrovna na tuto (první)otázku se nedá smysluplně odpovědět. Snad jen tak, že hibernace začíná tehdy, když venkovní teploty klesnou v průměru pod 10°C a vydrží takto nízké alespoň deset -čtrnáct dní. V místě mého bydliště, cca 500m n.m, takové odbdobí nastává zpravidla koncem října. Rozhodně ale není dobré koukat na kalendář, ale na faktické průměrné teploty, nejsou výjimkou roky, kdy želvy za slunného počasí vylézají ještě začátkem prosince a sluní se. Noční poklesy teplot a ranní mrazíky do cca 5°C želvy bez problémů snáší pokud mají kvalitní ubikaci, ve které se mohou zahrabat například do slámy. Pokud po nočním poklesu následuje pěkný slunný den s teplotou ve stínu přes 10°C, želvy vylézají a samci i v tomto období mají eminentní zájem o samičky. Takový den byl třeba zrovna dnes tuto neděli.

2/ ano všude se tvrdí ledasco, běžné jsou i zkazky o nezbytnosti koupání želv ve fázi přípravy na hibernaci. Jinak se prý želvy nevyprázdní. Jistě sama cítíte podivnost takového tvrzení. Pro mě je tedy dost komická představa krásných peloponéských strání, každý podzim plných pobíhajících Řeků s kyblíčky plnými vody a usilovně se snažících nalézt a několikrát vykoupat každou želvu, protože by se sama nevykadila a jistojistě by tudíž zimu nepřežila. Věřte tomu, že průměrný Řek, Bulhar nebo Turek, pokud potká želvu, bude mít snahu ji spíš trefit kamenem nebo motykou a rozhodně ji koupat nebude. Želvy nejsou ani v nejmenším závislé při defekaci na člověku, pokud jim umožníte pokud možno přirozený způsob života.
Tyto neprůstřelné pověry jsou jen důsledek vršících se nedostatků v chovu a snahou o jejich následnou nápravu.

3/ To si myslíte správně, to kolísání teplot, ty samozřejmě zdravým želvám nevadí, uvádíte ale srpen, nyní je však říjen, svým zásahem jste navodila podmínky, které panují v srpnu, želvy začnou aktivovat a růst ve chvíli kdy se mají připravovat na hibernaci, potom je samozřejmě potřeba pomáhat si různými berličkami, jako je nepřirozené omezování potravy, koupání a ostatní křečovité a násilné akce nutné k tomu, aby želva vůbec to zimování přežila.

Diky za odpoved. To jsem tomu teda dala. Co ted s tim? Nemyslela jsem to spatne. Mela jsem jen strach, ze nastydnou..Nebo ze zazimujou a pak bude hezky a ony se vzbudi a pak zase bude zima a zazimujou a pak se zase vzbudi a tim se vysili a bude po nich. Kolik stupnu mate v te vasi ubikaci, kdyz je v noci treba tech minus pet stupnu? Muzete mi rict jak to mate resene nebo sem hodit foto? Uvnitr mate jen to seno nebo take nejaky substrat?

Mam zelvy tedy ted dat zase ven nebo je mam nechat v terariu, dat tam vysokou vrstvu substratu aby se zahrabaly a pak je dat zimovat tam , kam jsem zvykla, kde je celou zimu tech 4-5 stupnu? Kdyz jim vsechno vypnu, maji v te garazi svetlo od okna a teplotu 10-12 srupnu. Jak dlouho bych je teda v teto teplote mela nechat?
V kolika stupnich a kde zimujete vy?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru